夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

結婚前都有要有共識 我老公都係咁講 公一份婆一份 搵奶奶幫手湊b 再唔掂都係請工人,我成個疫情近乎零工開,只做兼職,到結左婚生埋bb都係靠我老公養住先 ,等香港開關我先真正有工開

子爵府

回覆樓主:

最好結婚前計畫定,ftm唔昜做。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有。點解冇
但女人有能力,經常接觸社會會好D

cathngai    發表於 22-10-7 08:34
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我老公都有叫我專心做好份工,
就係「家庭主婦」,
但照顧家庭、
湊兩個絕對唔係做少奶奶囉,
要小朋友讀好書、
生活飲食健康,
分分鐘辛苦過佢返工,
佢從來冇覺得我好筍好歎,
講到尾就係男人心態問題

大宅

我老公希望自己有能力一個養起頭家,我可以隨時唔做嘢,做得到啊,但我唔係少奶奶,除左清潔係工人做,小朋友嘅所有嘢都一腳踢,辛苦過翻工

子爵府

回覆樓主:

家庭主婦唔使做嘢算唔算係少奶奶?我個定義少奶奶係有工人使,而我係冇嘅!但家用定時比,出街買衫買手袋老公比,我老公從來都冇迫我做嘢,我話想做parttime,佢都話曬鬼氣唔好做!

男爵府

唔洗返工,有錢收,有工人洗就話叫少奶奶,都ok!
就算有錢收,冇工人,要做家務煮飯湊小朋友,係打份工,冇休息,我就一d唔羨慕。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

做少奶奶要有工人用、有充足零用錢,唔係話老公樂唔樂意,係睇老公有冇能力

男爵府

wholemilk 發表於 22-10-6 00:01
應該係佢無信心可以養起你先咁講。無老公鍾意當老婆問攞錢時又俾唔到嗰種失敗感。 ...

要老婆開口問拎錢既男人已經係失敗

複式洋房

nnnqqq 發表於 22-10-6 08:22

你錯啦,都有d賤男好孤寒、無責任心、無人性,雖然搵得好多 ...

咁點解仲要一齊?

大宅

@Ting@ 發表於 22-10-8 01:27
係,無奈女人消費時好受情緒支配,會為咗店員幾句誇張說話買多咗好多無用嘅嘢,甚至係買夢想買希望(例如豐胸產品、健身單車),少部份男人費時煩,會俾張信用卡老婆任碌,不過呢啲男人係會hold住一筆錢,假設老婆將會碌爆卡,碌唔爆係bouns。

大宅

@Ting@ 發表於 22-10-8 01:27

咁又唔可以咁講,總有啲老婆洗錢冇分寸,唔同老公個荷包慳錢,做男人同樣都要保障自己

大宅

vicvickyy 發表於 22-10-5 23:28
純粹想了解下人夫嘅諗法
而家其實仲有無老公真心覺得老婆留喺屋企做少奶奶唔使出去做野係無問題?

由7年前大女臨出世前辭工後,老公都冇打算比我出返黎做野,佢話想搵野做就自己唸啲小生意。 佢冇比家用我,但錢會任我用(我唔係大洗既人),最近用我名買左層樓。
雖然有工人姐姐,但佢唔覺得我係過緊少奶奶生活,佢成日話知道我揍兩個好辛苦。
希望我既例子比到多啲正能量JM,唔好唸到所有男人都偏向差方面。

cathngai    發表於 22-10-9 10:39

大宅

cheungandmoon 發表於 22-10-9 01:35
由7年前大女臨出世前辭工後,老公都冇打算比我出返黎做野,佢話想搵野做就自己唸啲小生意。 佢冇比家用我 ...

我同你情況差唔多,冇做野,但喜歡去進修,注重健康生活模式。老公冇固定俾家用,但用錢從來唔會詐型托手踭,同樣有屋揸手,有附屬咭但基本上我都冇乜點用,出街只要老公係隔離都唔使諗老公一定會俾錢。

我從來唔會諗係咪過緊咩少奶奶生活,呢啲生活同我距離太遠,我唔大使洗唔好名牌包包,只係對食落口用在身上嘅嘢要有機安全健康,我過的是斷捨離嘅生活,開心又簡單。明白有些太太生活過得比較辛苦艱難,但同時亦有很多身在福中不知福的太太們,經常拿身邊嘅朋友親戚比較,往往唔反問一下自己係咪一位稱職嘅老婆,只着重自己的虛榮心,完全忽略老公的付出和感受。

cathngai    發表於 22-10-9 10:40

珍珠宮

回覆樓主:

我老公真係會抱怨自己搵唔夠多,搞到我都要番工賺錢架!
佢一直都想,什至私底下有同我99講,話希望我唔駛番工,係屋企開開心心咁,不過咁,佢都有少少私心,就係怕我會叻過佢(佢真係多慮啦)~
不過我本身就認為,活到老應該學到老,女人唔可以淨係做花樽!即使係唔做野,都唔可以脫節,同埋一定要自我增值~
我相信稍為有上進心嘅男人,都唔會中意自己另一半不思進取,le點係價值觀問題~

cathngai    發表於 22-10-9 10:41

男爵府

老公有本事,老婆才可做可不做。
Ftm朋友又不會變黃臉婆,反而大把時間做運動facial,個個keep得好fit,得閒又上下堂,學下新知識,如怎樣教仔女,上網學下野,有些什至讀番個專業資格番來,生活過得寫意充實,覺得她們重update。這代ftm又點會同時代脱節?
反而有感三職媽就易變肥思奶,鬼咩,都無时间keep

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

樂意都還好,慘在個啲想工作但迫人留家 唔比出去拋頭露面,少咩奶奶?跟本悶死

珍珠宮

vicvickyy 發表於 22-10-5 23:28
純粹想了解下人夫嘅諗法
而家其實仲有無老公真心覺得老婆留喺屋企做少奶奶唔使出去做野係無問題?

男主外,女主內,各司其職點解有問題,咁唔想負責任,係男人?

又要女人大肚、生仔、仔女跟男家姓、照顧老公、夫家、仔女、做家務、同男人一樣返工?!

.........唔怪得香港離婚率高

男爵府

RE: 有無老公係真心樂意老婆淨係做少奶奶唔使做野?

siugocandy 發表於 22-10-7 13:01
唔洗返工,有錢收,有工人洗就話叫少奶奶,都ok!
就算有錢收,冇工人,要做家務煮飯湊小朋友,係打份工,冇 ...
小朋友頭幾年辛苦d,但一入幼稚園,一定較三職媽多Me time,
每人只得24小時,打多份工,已去了至少9小時,有些更加班至…不知多少小時,交通來回至少1.5小時,睡覺八小時,吃晚餐洗澡刷牙用了2小時,好彩的话還剩下3.5小時,仲未計教湊小朋友加班時间,你話還剩下多少Me time?

男爵府

茶類愛好者 發表於 22-10-14 01:16
男主外,女主內,各司其職點解有問題,咁唔想負責任,係男人?
絕對同意,現世代港男為了減少自己家庭经濟負擔,經常其視Ftm

首頁
12345...6

尾頁

跳至