自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

可能呢位同學係極之頑劣呢…要睇吓前因後果先知道呢位老師係咪咁無情

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我唔係喺度公審,只係想知其他人諗法啫!

公爵府

牛年勳章

大pat豬媽 發表於 22-11-1 23:09
阿仔果班有同學欠班主任功課。早前學校去旅行,個個同學都有得玩。反而果位欠功課同學要即場補做功課,寫錯 ...

對小朋友太harsh
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

咁樣米更加冇心機做,睇人玩自己要做功課

子爵府

2024年龍年勳章

chingnc 發表於 22-11-1 23:42
交功課學生責任,唔交仲要怪老師罰佢。可能人地一早講左再唔交就旅行日做。做老師真係難,追你功課唔係,唔 ...

同意!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

我估個小朋友都唔易教,老師想教好佢都被人話無情,好難做,其實佢可以唔理

珍珠宮

有小部分的小學老師水準好低

見識過有三個老師係堂上日日呼喝學生,啲學生無乜大問題,但就不停俾老師呼喝、人生攻擊,又搶學生啲文具丟落地下,日日精神虐待學生

而呢三位老師的背景都係十分相似
結果係點?其中兩位俾家長投訴到去教育局,無得撈
一位升職

當然,大部分小學老師都好好,我小朋友就遇到好多良師,盡心為學生,但升職嘅就無乜幾個

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Chowying 發表於 22-11-2 02:27
小學既功課,唔通要做幾粒鐘咩,就算旅行果陣做又如何,一陣就做哂啦,究竟問題係邊度?
...

我個仔話,果個同學全程做功課,串錯字仲比老師大聲閙。我個人認為老師係要教學生而唔係閙學生囉!仲要公眾地方閙。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

個學生應該一向好曳。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大pat豬媽 發表於 22-11-2 03:36
我個仔話,果個同學全程做功課,串錯字仲比老師大聲閙。我個人認為老師係要教學生而唔係閙學生囉!仲要公 ...

翡翠宮

牛年勳章

首先,老師旅行日要罰學生有無事先通知家長得到同意?
講處罰,教育局有指引處罰應合適合理。老師要罰學生有大把日子時間選擇:小息、放學(不過要佔用老師休息時間)學校旅行日係教育局規定一年一次要學生到戶外舒展身心,老師揀呢一日罰學生,剝奪咗學生身心發展既權利,三年疫情可能只有今年有旅行,仲要小六係最後一年。

學生係公眾地方被全級人見到被罰同責罵,老師咁做係想公開羞辱佢,唔係教佢。再者,旅行日老師係有duty巡邏睇住周圍玩既同學保持安全,唔係坐喺一個地方睇住同學好功課(一定舒服啲),如果班上其他同學受傷,老師變咗失職。

yuyueng    發表於 22-11-2 09:10

珍珠宮

Chowying 發表於 22-11-2 04:04
直覺我就唔多信全程做功課;不過 ,如果個學生差成咁, 要老師全程旅行篤住先至做得曬嘅, 你講鬧唔鬧又有 ...

計埋搭車來回時間,旅行只得約兩個鐘多。個同學做英文作文。

公爵府

回覆 大pat豬媽 的帖子

咁我支持、可能佢追左好多次都未交!

大宅

教不嚴,師之惰。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

大pat豬媽 發表於 22-11-2 05:01
計埋搭車來回時間,旅行只得約兩個鐘多。個同學做英文作文。

作2個鐘?

公爵府

回覆樓主:

做功課咪做一陣,唔會完全冇得玩
況且,如果日日欠功課,老師究竟可以幾時追功課呢?
pS:如果返半日,放學都一點幾, 唔可以留堂做

男爵府

回覆樓主:

就甘睇唔覺有咩大問題,個老師肯花時間係旅行期間教1位學生,會唔會個學生係欠交慣犯,或者之前提過,如再欠交,就算旅行都要做。

翡翠宮

牛年勳章

當年我有個中學老師,趁sports day / picnic / swimming gala實會約同學分組搵佢補課,佢仲會搵校工車埋成箱作業去一路改簿一路教數,學生家長眼中會覺得佢「善用時間又盡責」好老師(但平日放工係即閃)
第二年我地問佢做咩今年活動日唔約我地補課,佢話有同事向校長投訴佢咁做唔啱,成程坐冷氣房/陰涼處無去巡邏當值(佢又好坦白同我地講wor),所以就唔可以再補課啦。

珍珠宮

大pat豬媽 發表於 22-11-1 23:09
阿仔果班有同學欠班主任功課。早前學校去旅行,個個同學都有得玩。反而果位欠功課同學要即場補做功課,寫錯 ...

嘩!個老師咁做有心令同學難堪,比我一定會去揾老師傾下偈

首頁
12345...9

尾頁

跳至