自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

virgokaren 發表於 22-11-8 22:23
冇學壞,但功課應付唔到,又吾肯補習,咁點算?

我都有呢個問題,同病相憐(emoji)(emoji)

伯爵府

cara.mak 發表於 22-11-8 22:29

中四先咁?女仔黎講算遲進入青春期,一般中二前已開始。樓 ...

係、中四先係咁,我仲以為我女冇咩青春期問題!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我細個都係咁,過左果段時間就唔會啦! 不過 係輪到出街唔痴家之麻

珍珠宮

回覆樓主:

我仔比較早經歷青春期反叛,大約小五至中一。
我仔比樓主所講嚴重得多,家無寧日,出手同爸爸打架!講無數大話!打機唔肯放手。。。每次叫佢都用凌厲眼神望你!生人勿近!
但呢啲真係成長必經!佢自己都唔會明自己想點。但過咗巔峰之後,現在好到唔信,會幫手做家務,好有交帶,自己努力學業,問佢可唔可以傾下計,會走過嚟坐係我身邊,當然佢間中都仍然會情緒麻麻,年青人一定會,但平均無大問題已算係咁。

男爵府

我個仔都係咁,心裡面會有少少唔舒服,但都同意上面JM 講,唔好諗返以前。雖然佢成日問一句都未必答一句,但感覺上我同佢關係唔差就算。

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

上星期六我叫我女同我和爸爸去科大開放日睇下,佢唔願起身仲要喊我心諗使唔使喊咁誇呀!我都明白佢唔想痴住父母,但都的咗佢同我哋去,去到科大行咗陣佢又回復正常又冇事啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

只有等,等這過度期

子爵府

c6t6m6 發表於 22-11-8 22:00
我同老公食飯唔會玩手機、規定左佢當冇件事。
仲肯讀書、肯補習,成績尚算ok! 爭拗會有,但好小駁咀、可能 ...

去到中4,你要規定佢唔玩電話唔復電話,其實佢仲反感

男爵府

babyhoi 發表於 22-11-8 21:45
聽過個talk,
講者社工話要當青春期嘅青少年「有病」
唔好刺激佢,遲啲就會好

唉,個社工希望大人改變自己心態

公爵府

c6t6m6 發表於 22-11-8 22:34
係、中四先係咁,我仲以為我女冇咩青春期問題!

我仔都係,中四先黎料,細個真係好乖好聽話,今日話完佢我都打比老公喊左出黎,好心痛
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我好早就揾到共同興趣,所以容易捱過咗呢個時期。

細時同佢一齊鐘意卡通片,一齊鐘意套劇,一齊鐘意佢鐘意嘅歌聲,一齊plan 去旅行, 一齊鐘意睇同一套漫畫。

所以我地關係好朋友

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

青春期黎講,咁樣其實好普遍,聽落亦唔太差,已經比好多人好

男爵府

c6t6m6 發表於 22-11-8 21:24
容許我呻呻
由細到大都女乖、好純品,上到中四返左全日班、明顯好大轉變,我明佢青春期加反叛期會有 ...

中四先開始已經好好,我呢個中一已開始,開頭我受不了,成日爆佢,限佢點樣點樣,同佢關係變得好差,慢慢發覺咁樣唔得,因為同佢差唔多叫無哂感情,我哋心態要改變,佢已開始大個,有自己嘅主見,雖然好多時係唔太啱,不過無計,佢只係開始大,未到真正長大,所以要就就佢,無辦法,只要佢唔係太離譜,就忍一忍,因為同佢鬧翻鬧僵,就真係唔聽你講了。

我都成日想點解係我就佢我忍佢,但回想起我以前呢個時候都係咁,青春期有種莫名嘅反叛,就係想對抗唱反調,遲啲大啲,出來面對社會之後,做人處事就會好些圓滑些,你現在忍忍吧,過了青春期便好了

伯爵府

wan_sosin 發表於 22-11-8 23:07
我仔比較早經歷青春期反叛,大約小五至中一。
我仔比樓主所講嚴重得多,家無寧日,出手同爸爸打架!講無數 ...

無啦啦變好?定還是有其他原因?

伯爵府

回覆樓主:

見到樓主條題,令我諗起自己細個...
我F.2-3時吸煙染髮拍拖逃學講大話,當時覺得朋友大個天,喺父母眼中我係乖乖女,成績中上,而且又係大女,所以佢哋好少擔心我。有1次父母無意中發現我冒簽手册,請假嗰頁全部填滿,佢哋知道當然好嬲好激心,半夜見到媽媽自己哩埋喺廚房喊....我當刻醒悟,從此無再做令父母傷心嘅事!

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

剛看完小紅書有人教如何與青春期孩子交流相處, 就看到你的post

伯爵府

longyiuma 發表於 22-11-8 23:57
去到中4,你要規定佢唔玩電話唔復電話,其實佢仲反感

我只係唔想佢食緊飯、不停玩電話、其餘時間我盡量唔理佢

伯爵府

大臭臭 發表於 22-11-9 00:21
見到樓主條題,令我諗起自己細個...
我F.2-3時吸煙染髮拍拖逃學講大話,當時覺得朋友大個天,喺父母眼中我 ...

證明你唔太曳

伯爵府

Apple_Orange_T 發表於 22-11-9 00:05
唉,個社工希望大人改變自己心態

我女同埋朋友個囡囡。成日話學校社工好癈。幫唔到,我問佢點解,佢話hea做hea答

伯爵府

c6t6m6 發表於 22-11-9 00:30
證明你唔太曳

爸爸做勞動工作,致力主外搵錢養家。而媽咪係ftm主內撐起屋企,我從來都無見過佢喊....見到嗰刻個心好實

首頁
12345...6

尾頁

跳至