自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

yaubb2014 發表於 22-11-16 15:25
你係排乜隊?
1. CAC做評估?
2. E/O/S位?

已經讀緊幼稚園i位(因為知道等政府醫生好耐,所以自己揾私家醫生羅轉介信讀i位)宜家排緊政府精神科醫生。治療暫時就起距個診所度做緊言語治療,有6次俾我。

大宅

kenzi23 發表於 22-11-16 15:27
已經讀緊幼稚園i位(因為知道等政府醫生好耐,所以自己揾私家醫生羅轉介信讀i位)宜家排緊政府精神科醫生 ...

因為學校反應,可能需要轉s位,比較全面,幫助可能大d,所以想揾醫生俾意見再轉介過去排隊。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kenzi23 發表於 22-11-16 14:33
已經準備好曬要問咩問題,提前同小朋友羅假,點知提前一晚告知改為視頻通話,我同護士了解話小朋友坐唔定 ...
唔好甘講人地,你係當事人[可能要請假之類野]可能係需要專業意見,條路好長對你同小朋友都係,唔好動不動就公告於世,如果醫生睇到呢個POST唔知道有什麼反應,對大家都無好處,是嗎?

大宅

20150618bb 發表於 22-11-16 15:35
唔好甘講人地,你係當事人[可能要請假之類野]可能係需要專業意見,條路好長對你同小朋友都係,唔好動不動就公 ...

我都準備放棄啦 距睇就睇,最壞情況係唔睇我個仔,宜家同唔睇都無咩分別,我最想表達係,最少醫生你做翻基本有的,睇感冒都未有甘短時間啊,過去睇一次醫生我都要半日時間。

大宅

唔好甘講人地,你係當事人[可能要請假之類野]可能係需要專業意見,條路好長對你同小朋友都係,唔好動不動就公 ...

或者講我睇醫生係需要幫助。

珍珠宮

kenzi23 發表於 22-11-16 14:52
我都林緊可唔可以,因為係社工轉介機構再安排醫生俾我,可以我都想轉。
...

個醫生咁差,一定要同轉介機構反映,而家轉介機構唔知呢位林醫生咁差,不停轉介人去睇,其實係害左病人。
支持樓主投訴

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kenzi23 發表於 22-11-16 15:51
或者講我睇醫生係需要幫助。
其實大家明白你好急,但都要冷靜

珊瑚宮

kenzi23 發表於 22-11-16 15:49
我都準備放棄啦 距睇就睇,最壞情況係唔睇我個仔,宜家同唔睇都無咩分別,我最想表達係,最少醫生你做翻基 ...
係........但是長期性,保持冷靜

大宅

20150618bb 發表於 22-11-16 15:56
其實大家明白你好急,但都要冷靜

你都講得岩,改左標題,因為我係龍鳳胎,湊兩個,兩個都有問題,其中個仔嚴重d,有問題睇醫生,俾我感覺係醫生唔理我,你會唔會覺得好無奈呢。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

搵私人機構評估
跟住排政府服務
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

醫生係專業人士,有需要先向醫生求助,做得咁差當然要網上幫佢"宣傳"一下,最好個位醫生能夠睇到呢個post, 認真檢討一下自己應診時嘅態度同專業!

大宅

crystal媽咪 發表於 22-11-16 16:03
搵私人機構評估
跟住排政府服務

宜家讀緊i位,可能需要轉s位,林住慳得就慳,因為距都係醫生都係專業,點知……唉

珊瑚宮

kenzi23 發表於 22-11-16 16:01
你都講得岩,改左標題,因為我係龍鳳胎,湊兩個,兩個都有問題,其中個仔嚴重d,有問題睇醫生,俾我感覺係 ...
我都覺得你苦惱,但都要做仲要長久,希望你快速過去,祝福你同家人..............冷靜

珊瑚宮

薯圈 發表於 22-11-16 16:03
醫生係專業人士,有需要先向醫生求助,做得咁差當然要網上幫佢"宣傳"一下,最好個位醫生能夠睇到呢個post, ...
大家都改善一下喇

大宅

20150618bb 發表於 22-11-16 16:08
大家都改善一下喇

我只是去睇醫生,希望得到應有的對待而已,我無特別搞事情哦!

珊瑚宮

kenzi23 發表於 22-11-16 16:11
我只是去睇醫生,希望得到應有的對待而已,我無特別搞事情哦!
明白曬

珍珠宮

20150618bb 發表於 22-11-16 16:08
大家都改善一下喇

純討論。我唔明樓主作為病人/病人家屬做過d嘜野需要改善。孩子治療黃金期係有時限,當你真係要排期,清楚向家屬解釋程序好難咩?醫生工作就係睇病,明白程序好正常,家屬都係第一次睇,比家屬清楚情况係醫生嘅責任。

sorry, 我對醫生信任度好高,但真係遇得太多高傲而唔專業嘅醫生,令無助嘅病人好無奈。

男爵府

kenzi23 發表於 22-11-16 15:28
因為學校反應,可能需要轉s位,比較全面,幫助可能大d,所以想揾醫生俾意見再轉介過去排隊。
...

我都係SEN家長。學校d意見好準確佢都認為你小朋友跟吾度,要轉S, 就係跟吾度。 你都要接受現實。油麻地至旺角,有好幾間兒童發展中心,未排到S位前,可以返住果d半日堂先,追番追度,吾好浪費6歲前黃金時間,不過果d課堂係好貴,都係值得。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kenzi23 發表於 22-11-16 16:06
宜家讀緊i位,可能需要轉s位,林住慳得就慳,因為距都係醫生都係專業,點知……唉
...

可以同學校I位老師講,安排心理學家觀察

然後評估,再轉S都得
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

薯圈 發表於 22-11-16 16:13
純討論。我唔明樓主作為病人/病人家屬做過d嘜野需要改善。孩子治療黃金期係有時限,當你真係要排期,清楚 ...
我都無講不對,只是我去等待好長時間我都會火,由其是我覺得佢 玩弄手法

首頁
12345...6

尾頁

跳至