自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

manfatcentre 發表於 22-11-24 05:19
真係睇緣分,不過要自己主動先。
我仲成日認識到新朋友

我以前都好多朋友,交心的多數係好耐之前識落的同事,而家嗰啲,就算同事都不會講多句,因為好多人個心都歪的!所以都羨慕你而家都可以識到新朋友

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

萍pig 發表於 22-11-24 08:22
識朋友之前,你都要自問有沒有為朋友付出的心。不要因為想得到安慰而識朋友,相反,到朋友需要你幫忙時, ...

你講得好岩, 我有個閨蜜就係咁 佢搵我一定搵到, 我搵佢真係要睇彩數 想同佢呻 佢成日話我做緊乜乜乜 轉頭搵你, 跟住唔見人
有時旁惶唔開心先搵人傾咋, 點知佢淨係識閂門口 最叻講: 咁我又唔知喎! 我唔識喎 跟住狂打喊露.... 如果有病/男家有野唔開心, 我夠知你唔知/唔識啦 你又唔係醫生/我親戚! 自己有事就天咁大, 安慰佢仲要話 你唔知啦, 你唔明啦, 我話我係過來人...佢都係講呢句, 最後如我所講, 佢又當冇聽過..搏命打喊露... 唉! 唔講啦

呢位閨蜜反左啦.. 佢已經唔係我朋友, 應該講佢唔配做我朋友

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

我反而覺得自從網絡世界普及左,好多人會反在現實中有好強戒心講好多大話,傾計時已知傾十句有一半假,好難搵到新朋友

我有個朋友係未見過,只在軟件中傾計,反而維持得耐

珍珠宮

2024年龍年勳章

可以係討論區講既

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

1001p 發表於 22-11-24 03:04
但原來人越黎越大,身邊可以傾訴既人係無架……
有時都懷疑自己係唔係抑鬱.
想重新識1d新朋友,又唔知去邊 ...

而家社會風氣係要曬唔可以放負,所以好少會講唔好嘅一面

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 22-11-24 06:58

真係會講

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我都覺得自己有啲抑鬱,有時好似好大壓力咁
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

就算好多朋友,都未必會係傾訴對象…..

大宅

2024年龍年勳章

參加興趣班/workshop會容易識到新朋友架,不過可唔可以keep落去都睇雙方會唔會維繫囉

男爵府

人越大越少真心朋友,呢幾年因為疫情同政治立場同好多舊朋友疏遠左好多,不過我本身都唔太重視朋友,對朋友冇期望,有人傾下計就可以,好在屋企人多,每日都過得好熱鬧,同埋自己多嗜好唔會悶

大宅

芒果米池 發表於 22-11-24 09:03
而家社會風氣係要曬唔可以放負,所以好少會講唔好嘅一面

呢個風氣好差,「放負」呢個字亦好負面,仲有個d成日強調「正能量」,搞到好似唔開心,有負面情緒就係錯~令人過度抑壓,有唔開心都唔敢講,最終變成情緒病~

大宅

可以係度傾, 大家都唔識對方壓力少好多

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Karenlaw2 發表於 22-11-24 12:21
參加興趣班/workshop會容易識到新朋友架,不過可唔可以keep落去都睇雙方會唔會維繫囉
...

咁無乜意思

公爵府

唔見面既話,網上大把。傾咩都得。風花雪月

民房

manfatcentre 發表於 22-11-24 05:19
真係睇緣分,不過要自己主動先。
我仲成日認識到新朋友

我個工作圈子好細,好難識

民房

我可以陪你呀~~

民房

bbyou 發表於 22-11-24 08:12
你幾多歲?

住邊區,睇下可否做朋友?!

36嵗。住葵青區。

民房

小溱 發表於 22-11-24 06:13
我都係 覺得自己快有抑鬱 成日想喊....但又吾想向人放負 已喊了成晚
...

係到講。唔講就去花墟買扎花。食d野睇下會唔會好d

首頁

尾頁

跳至