自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

oiyau2005 發表於 22-12-12 09:59
多休息,唔好食連花發瘟。

點解唔好食?唔係有啲人食咗好啲咩?

象牙宮

oiyau2005 發表於 22-12-12 01:46
有冇打針,確疹咗隔離令都係5日,咁係咪代表個病毒已經變到好弱,有冇打針都冇分別,都一樣5日就可以好返。 ...
只係3針才5日,無針14日架!

子爵府

oiyau2005 發表於 22-12-12 09:59
多休息,唔好食連花發瘟。

你唔得唔代表其他人唔得

你呢句連花xx,我尋日响某前藝人fb都見到

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

S_family 發表於 22-12-12 09:58
我今日第7日,仲好辛苦…日日新症狀………
有無睇中醫視像,食左藥,快 d 好。

伯爵府

2024年龍年勳章

其實縮左5日對確診者都冇影響
識好多人第5日都仲係兩條線, 起碼6, 7日先開始淺色
反而益左d打齊針既密切接觸者(本身要困7日)或0針者(本身要困14日)
我~好~幸~福~呀~

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mercurycc 發表於 22-12-12 10:02

好似有冇打針都係5日喎

公爵府

Tabo63 發表於 22-12-12 10:06
有無睇中醫視像,食左藥,快 d 好。

冇,邊度有得睇?
頭幾日好彩睇左西醫有藥食,連HA go都冇得睇,full booking
今日心跳有d快…有d暈咁………

男爵府

oiyau2005 發表於 22-12-12 01:46
有冇打針,確疹咗隔離令都係5日,咁係咪代表個病毒已經變到好弱,有冇打針都冇分別,都一樣5日就可以好返。 ...

政府調整隔離、檢疫和檢測安排

政府今日(十二月八日)公布,由明日(十二月九日)起,2019冠狀病毒病確診人士,如隔離第四天及第五天快速抗原測試陰性,最早可於第五天完成隔離。而確診人士的密切接觸者,如於五天檢疫期每天進行的快速測試均取得陰性結果,可於第五天完成檢疫並無須再進行檢測。從台灣或海外地區抵港人士須進行每日快速抗原測試亦調整至抵港後第五天。

在現行安排下,
未有接種或只接種一劑新冠疫苗的確診人士須進行14天隔離,已接種至少兩劑新冠疫苗的確診人士可在取得第六天及第七天(或在其後任何連續兩天)的快速測試陰性結果後,提早完成隔離。至於確診人士的密切接觸者須進行14天檢疫,但已接種至少兩劑新冠疫苗的密切接觸者可在取得第六天及第七天的快速測試陰性結果後,提早完成檢疫。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202212/08/P2022120800563.htm

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

S_family 發表於 22-12-12 10:19
冇,邊度有得睇?
頭幾日好彩睇左西醫有藥食,連HA go都冇得睇,full booking
今日心跳有d快…有d暈咁… ...

我自己睇開中醫有做視像,自己俾錢睇,揾家人幫手攞藥快 d. 所以你揾下你住果區中醫,有無做睇下好 d.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

hct300 發表於 22-12-12 10:20
仲有一段講政府己調整, 不論其接種疫苗情況都係隔離5日

政府今日(十二月八日)公布,由明日(十二月九日)起,2019冠狀病毒病確診人士,如隔離第四天及第五天快速抗原測試陰性,最早可於第五天完成隔離。而確診人士的密切接觸者,如於五天檢疫期每天進行的快速測試均取得陰性結果,可於第五天完成檢疫並無須再進行檢測。從台灣或海外地區抵港人士須進行每日快速抗原測試亦調整至抵港後第五天。

在現行安排下,未有接種或只接種一劑新冠疫苗的確診人士須進行14天隔離,已接種至少兩劑新冠疫苗的確診人士可在取得第六天及第七天(或在其後任何連續兩天)的快速測試陰性結果後,提早完成隔離。至於確診人士的密切接觸者須進行14天檢疫,但已接種至少兩劑新冠疫苗的密切接觸者可在取得第六天及第七天的快速測試陰性結果後,提早完成檢疫。

因應最新的疫情發展和風險評估,並考慮到個別特定群組縮短檢疫期的經驗,政府決定調整適用於所有人士(即不論其接種疫苗情況)的隔離、檢疫和檢測的安排如下:
  • 確診人士的隔離期原則上仍為14天,但確診人士如在檢測陽性後第四天及第五天(以接受檢測或接收樣本翌日為第一天;如無接受檢測或接收樣本紀錄,則以收到檢測結果通知當日為第一天)進行快速抗原測試並取得陰性結果,便可以於第五天申報測試結果後,提早完成隔離。若其中至少一次快速抗原測試取得陽性結果,確診人士則須在隔離期內往後任何連續兩天進行快速抗原測試並均取得陰性結果及申報測試結果後,方可完成隔離。

• 密切接觸者的檢疫期調整為五天。密切接觸者在檢疫期間須每天進行快速測試,若他們每天的快速測試均取得陰性結果,便可以於第五天完成檢疫。倘若任何一次測試結果為陽性,相關人士便須立刻向衞生署申報。

上述安排明日(十二月九日)凌晨零時生效。上述提早完成隔離和檢疫的安排亦適用於生效前已發出而仍然有效的隔離令和檢疫令。舉例來說,如密切接觸者的檢疫令第一天為十二月五日,若有關人士(不論其接種疫苗情況)於十二月八日和九日進行的快速抗原測試均取得陰性結果,他們便可在十二月九日完成檢疫。至於確診人士如隔離令的第一天為十二月五日,若有關人士(不論其接種疫苗情況)於十二月八日和九日進行的快速抗原測試均取得陰性結果,他們便可在十二月九日提早完成隔離,但如十二月八日取得陽性結果,十二月九日取得陰性結果,則十二月九日仍須繼續隔離,若十二月十日進行的快速抗原測試取得陰性結果,則可在十二月十日提早完成隔離。政府會就上述安排的相關公告刊憲。

男爵府

oiyau2005 發表於 22-12-12 09:47
依家都有人0針,重點係正苦已放寬0針隔離日數同3針相同

呢個我都比較意外,咪睇吓點囉,唔肯打 / 打唔到嘅,都唔會因為隔離日數少咗而去打針,風險一路都存在,佢地take their own risk,要好好保護自己!

禁止訪問

男爵府

oiyau2005 發表於 22-12-12 09:55
其實一般6、7應該轉陰

我今日第6日已轉陰,但症狀還未退晒

大宅

減齡達人勳章

S_family 發表於 22-12-12 09:58
我今日第7日,仲好辛苦…日日新症狀………

係呀,好辛苦,一時刀割,一時針吉,又爆咳

公爵府

親子王國15週年勳章

就係改咗呀

公爵府

親子王國15週年勳章

jlin123 發表於 22-12-12 10:02
點解唔好食?唔係有啲人食咗好啲咩?

已經有好多中醫講,唔清楚自己體質唔好食,因為入面由好多款中藥製成,寒底食咗真係暈。
attach1/tmp/phpV5KC0i

公爵府

親子王國15週年勳章

bhamcy 發表於 22-12-12 10:05
你唔得唔代表其他人唔得

你呢句連花xx,我尋日响某前藝人fb都見到

已經有好多中醫講,唔清楚自己體質唔好食,因為入面由好多款中藥製成,寒底食咗真係暈。
attach1/tmp/php6wgWTK

珊瑚宮

原來有分

象牙宮

oiyau2005 發表於 22-12-12 11:39
就係改咗呀
岩再睇係改左,我都攪錯,
但密切接觸又無詳細寫?

象牙宮

chuiyeebird 發表於 22-12-12 11:47
原來有分
而家改左,自己都攪錯,
但密切接觸者好似無詳細寫明。

首頁

尾頁

跳至