自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我同老公都唔特別想去迪士尼,
但兩個小朋友中意,
都會的起心肝同佢地去玩,
其實做父母都係想小朋友開心,
如果佢開到口又唔係有咩困難,
咪當為小朋友製造一啲美好回憶囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

可以跟團去

翡翠宮

牛年勳章

經濟去可的話就自己帶仔女去旅行,我係逢學校假期就會去旅行,行程唔pack就唔會太辛苦,我女次次講返起去唔同國家都好回味,連第一次兩歲去旅行都仲記得,係好珍貴既家庭回憶

男爵府

snorlax 發表於 23-1-19 12:36
有冇朋友同我自己一樣長假期都奉旨唔會去旅行,阿女尋晚同我講話點解啲親戚和同學屋企長假期都會去日本泰國 ...

當你仲後生,估你最多3X、4X歲都唔帶女去見識下呢個世界,年紀再大,又有病痛時想帶都帶唔到。
你老公唔去,你可以同家人朋友+女去架嘛,洗鬼一定要老公去,佢比錢你地兩個去都得。雖然一齊去會開心D,但有時無得咁計較,想舒服緊係跟團,妳預跟團會有好多無聊行程,但自已去一定預左辛苦。

我仔由細到大都唔知坐過幾多次飛機,佢覺得去旅行好基本,確實身邊好多家長都帶小朋友出國(一年幾次,除疫情),唯獨你女無又真係覺得自己好似有問題(呢一代黎講)。 上當年我地個代係坐過飛機已經好威

水晶宮

回覆樓主:

其實仔女在中學畢業之後多數就不再跟父母去旅行喇。所以父母同仔女出行的時間大多只有18年。
趁你女仲細及沒經濟壓力,好好珍惜你可以同佢出外玩的日子。旅行回憶,對作為父母來說,日後老咗會好回味。而對仔女來說,出外旅行係給機會佢地見識其他地方的人和事

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

兩母女五天自由行
國家由小朋友決定
報兩個一天團
剩返一日食買或主題公園
根本不辛苦

珍珠宮

同阿女自己去, 可以參加旅行團唔駛煩

伯爵府

有冇朋友同我自己一樣長假期都奉旨唔會去旅行,阿女尋晚同我講話點解啲親戚和同學屋企長假期都會去日本泰國 ...

自私就係自私。解決方法你唔係唔知,只係因為自私而唔做。所以你想人哋答你咩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

既然唔係經濟問題去個短程hea遊都好呀,都五年啦。。。

子爵府

自己同個女去,唔想煩就跟團乜都唔駛理,錢唔係問題就唔駛諗太多,你請假報團就得

男爵府

回覆樓主:

幫阿女報遊學團

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

情況就好似,大人唔會去玩波波池、兒童火車,但小朋友好想去亦需要家長陪同,因為你覺得無聊、無動力、想休息,小朋友就無得去玩,講真,真係有啲慘,回憶係要共同創做,望住佢玩覺得開心,你只看都會覺得快樂,佢再大啲青少年階段,到時你想佢陪你,佢應該唔會同行了。趁現在快啲去實行,一係報團,可以咩都唔駛諗,只需要你同行。

伯爵府

所以年紀大生小朋友真係差D
為咗佢頂硬上去啦
小朋友多啲見識都好重要

侯爵府

反而去旅行係我生活嘅動力

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

小朋友開到聲,咪去近近地,小朋友旅行都可以學習到好多野,再唔係如果可以請長老去
---生命無價,請支持領養---

伯爵府

Ivan1023 發表於 23-1-19 12:57
當你仲後生,估你最多3X、4X歲都唔帶女去見識下呢個世界,年紀再大,又有病痛時想帶都帶唔到。
你老公唔去 ...

男人係咁,我老公都唔鐘意去D親子活動,話悶話無聊,我工作都辛苦想休息下,但為母則強,幾唔想要請假我都陪女去,對佢社交見識各方面有正面影響,所以女親我D係有原因。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

懶安排就跟團
我都係跟團 細路開心嫁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實個女都開到聲﹐5日都照去5日lor﹐老公唔去你可以陪佢去者。(你兩個都係用忙去做解釋﹐其實大家有小朋友幾忙都可以抽到時間出黎lor﹐重有幾唔想做既野都會照陪佢做﹐做左人呀媽就知﹐只係睇你想唔想架者) 同埋去旅行都可以好hea架﹐你排到行程密密麻麻梗係辛苦啦。

水晶宮

可唔可以自己帶女跟團呀?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

生左小朋友後我都無動力去旅行,因為只會揀適合小朋友玩既地方,依家完全係為左小朋友先去旅行。

唔想煩咪跟團囉,佢都12歲啦,已經唔駛去悶死大人既地方了 ,錢唔係問題,咁一年內可去兩次以上旅行,佢想的和你想的。

首頁
12345...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊