家庭理財

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

如果全新vip客戶開出糧戶口,有推薦獎賞1000蚊(vip)回贈,而出糧戶口同新資金本身都有迎新 vip另加額外0.25%利息,好過做定期,新vip客有5%+0.625%+0.25%
最好係唔使-真出糧做常行指示已經得,只係要做任好麻煩啲,如果大銀碼過百萬都值得嘅

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

jrbk 發表於 23-2-7 13:47
我之前已經開咗户口,落分行重新登記出糧户口,幾分鐘就得

至於任務,

請問如果剩係做1m加出糧戶,其他全部唔做,大概幾多厘?thx

大宅

回覆 vivian0919 的帖子

你意思是出糧戶口的任務都不做?少好多

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

davida 發表於 23-2-9 12:09

你意思是出糧戶口的任務都不做?少好多

剩做出糧戶口

大宅

有vip戶口 ,如果做齊出糧戶口嘅四項任務最高可以有5%八達通增值 0.3%
信用卡簽賬3000蚊 0.3%
外幣兌換5000元1.4%
買一次五千蚊嘅股票1.9%

另有活期0.625%
Vip 額外0.25%

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

princessgw 發表於 23-2-6 20:29
如上。有冇人做過?見3月前開,去到24年1月都有~5%, 但要有幾樣任務。

近排息口跌,唸緊搵d長期但又有靈活性 ...

真慘!見唔剅你個post,今日入去做咗6個月定期只有4%。點解活期息口仲好過定期?點解個staff完全冇介紹你這個plan給我?(emoji)
有冇宣傳單張?

子爵府

虎到金來勳章

cpmummy 發表於 23-2-9 23:10
真慘!見唔剅你個post,今日入去做咗6個月定期只有4%。點解活期息口仲好過定期?點解個staff完全冇介紹你 ...

我入到銀行都唔見宣傳單張,係要自己主動問。

近呢一年,類似既活期息都有機會高過定期。因為加息周期,呢頭定完期,轉頭息又加。

不過過年後息已不斷減。大新定期仲有4%已不錯,其他行已減到得2-3%。同埋呢一只出糧戶口要做晒幾樣任務先有甘高息。
每月有$80萬:
1) 買$5000股票 1.9%
2) 買外幣 $5000 1.4%
3) 簽信用卡$3000 0.3%
4) 增值8達通卡 0.3%
5) 出糧 1%
6) 基本利息0.625%
7) 如果開vip 做多2樣野每月再有0.25%
另外, 開vip推薦人有$1000 rebate。
每月活期有5.775%, 買賣股票外幣講緊$300成本內,換5.775% 活期。

你剛做定期,問下銀行取消要罰幾多

比定期難度高好多,高息環境唔多人願意花時間精力去每月做一堆野。

子爵府

虎到金來勳章

vivian0919 發表於 23-2-9 15:03
剩做出糧戶口

只做出糧戶口只得1%,再加基本0.625%= 1.625%, 唔太吸引。

侯爵府

princessgw 發表於 23-2-10 08:31
我入到銀行都唔見宣傳單張,係要自己主動問。

近呢一年,類似既活期息都有機會高過定期。因為加息周期,呢頭 ...

請問本身已經係vip戶口係咪冇額外0.25%?

子爵府

虎到金來勳章

Aidenlo 發表於 23-2-10 08:51
請問本身已經係vip戶口係咪冇額外0.25%?

vip 本身優惠多0.25%, 不是新客才有。
你戶口keep $100萬,
每月簽一次信用卡 0.125%
股票戶口持有股票 0.125%。

侯爵府

princessgw 發表於 23-2-10 08:58
vip 本身優惠多0.25%, 不是新客才有。
你戶口keep $100萬,
每月簽一次信用卡 0.125%

即好似0.625%利息咁,呢0.25%係戶口basic offer?

其實如果做齊所有任務,個戶口即係最多可以擺幾多錢先賺盡嗰$6000

子爵府

虎到金來勳章

Aidenlo 發表於 23-2-10 09:11
即好似0.625%利息咁,呢0.25%係戶口basic offer?

其實如果做齊所有任務,個戶口即係最多可以擺幾多錢先賺 ...

$6000 只計出糧戶口額外4.9%。
如你做晒4個任務, 職員叫我入$150萬。

如果你搵公司改出糧戶口為大新, 有5%。我只計4.9%因為做SI會少0.1%。

今個月得28日, 而又好似我甘今個月上旬先開戶, 要賺盡$6000可以放$300萬到

子爵府

princessgw 發表於 23-2-10 09:26

出糧戶口可唔可以只做一個私人每月自動轉賬當出糧呢?

侯爵府

princessgw 發表於 23-2-10 09:26

Thx 好清楚

可唔可以分享你會買乜嘢股票同埋對乜嘢外幣?

子爵府

虎到金來勳章

kt1 發表於 23-2-10 10:02
出糧戶口可唔可以只做一個私人每月自動轉賬當出糧呢?

唔得。
1) 要真公司戶口自動轉帳出糧
2) 另一銀行做SI 常行指示出糧。hsbc 網上可免費做

子爵府

princessgw 發表於 23-2-10 10:05
唔得。
1) 要真公司戶口自動轉帳出糧
2) 另一銀行做SI 常行指示出糧。hsbc 網上可免費做

唔該晒,咁即係如果只做SI 都得,不過少0.1%?

子爵府

虎到金來勳章

Aidenlo 發表於 23-2-10 10:03
Thx 好清楚

可唔可以分享你會買乜嘢股票同埋對乜嘢外幣?

無心水既, 外幣我應該會買美金, 波幅有限。今個月尾買, 下個月頭賣, 差價 ~$14 換1.4%, 當你入$100萬, 都有$1,150利息

股票: 記得要係app / ebanking 買, 不可打電話買股票。如果你要賺埋vip 0.125%, 要早些買,不要月尾最後一交易日買入。
出糧戶口: 要持有股票, 即要入左倉, 股票要T+2
我可能買2800盈富基金, etf 費用平。

子爵府

虎到金來勳章

kt1 發表於 23-2-10 10:17
唔該晒,咁即係如果只做SI 都得,不過少0.1%?

係。所以我做si。
要返公司hr 幫手轉, 而又要趕得上今個月(我剛今個月開戶),無謂因0.1%而整唔切

侯爵府

princessgw 發表於 23-2-10 10:22
無心水既, 外幣我應該會買美金, 波幅有限。今個月尾買, 下個月頭賣, 差價 ~$14 換1.4%, 當你入$100萬, 都 ...

股票T+2入左倉就可以賣?然後下個月就賣返上個月買既又完成左任務?

由美金對返港紙計唔計係外幣交易?

有冇話要嗰個月出左糧之後做其他任務先有效?一或不理先後一個月內做齊就可以?唔好意思,好多問題

子爵府

princessgw 發表於 23-2-10 10:25
係。所以我做si。
要返公司hr 幫手轉, 而又要趕得上今個月(我剛今個月開戶),無謂因0.1%而整唔切
...

多謝解答!再想問問如果有時戶口多過八十萬,有時又少過八十萬,係咪都係逐日計息。

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊