自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

老翻太太 發表於 23-2-15 22:47
中國好等呢啲錢駛?你唔係以為中國等呢啲錢開飯呀吓?

係囉,100萬美金咋喎,唔好話對中國來講,香港一層樓都唔止啦

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

日本養得肥肥白白

Btw, 點解最近都有國家要歸還熊貓gei?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ddkaka 發表於 23-2-15 21:10
美國呢隻熊貓樂樂就慘,被虐待到皮黃骨瘦,中國申請咗要佢回家,可惜樂樂等唔到

...
尾角真係好 PK
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

熊貓都係留係中國好

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

複式洋房

BKFinder 發表於 23-2-15 20:55
日本東京上野動物園2月21日會把園內5歲大熊貓「香香」歸還中國,隨着離別日子臨近,當地有大批民眾爭着到動 ...

子爵府

lihomahk 發表於 23-2-15 22:09
台灣團團是病死,唔好同美國的樂樂混為一談

台灣的團團壽命更短只有18歲,一般飼養熊貓都較長壽,但牠比一般野生的壽命更短。佳佳在港離開時是38歲,當然團團是病逝,牠也是很可憐!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

lovelybaby2015 發表於 23-2-15 22:55
係囉,100萬美金咋喎,唔好話對中國來講,香港一層樓都唔止啦

咪係囉,100萬美金對於一個國家嚟講算係咩錢,唔好笑死人啦大佬

伯爵府

美味 發表於 23-2-15 23:15
咪係囉,100萬美金對於一個國家嚟講算係咩錢,唔好笑死人啦大佬

真係盡顯無知

子爵府

yk2 發表於 23-2-15 23:14
台灣的團團壽命更短只有18歲,一般飼養熊貓都較長壽,但牠比一般野生的壽命更短。佳佳在港離開時是38歲, ...

美國的樂樂長命些又如何,佢喺猝死,而且猛菲斯動物園不見得善待樂樂,樂 樂近年的相片都很可憐,反觀團團幸福得多

水晶宮

hct300 發表於 23-2-15 22:45
每年每隻熊貓100萬美金租借費, 你俾番中國保育國宝?

成日盲橕老尾,你真係唔覺得肉酸嗰下好嘢

水晶宮

esmehouse 發表於 23-2-15 23:01
熊貓都係留係中國好

其實好多國家都好鐘意熊貓先會租熊貓,係老尾嗰衰啫
attach0/tmp/phphYaZXI

子爵府

lihomahk 發表於 23-2-15 23:26
美國的樂樂長命些又如何,佢喺猝死,而且猛菲斯動物園不見得善待樂樂,樂 樂近年的相片都很可憐,反觀團團 ...

所以之前講咗話美國同台灣兩隻一樣都好可憐。

禁止訪問

珍珠宮

ddkaka 發表於 23-2-15 21:10
美國呢隻熊貓樂樂就慘,被虐待到皮黃骨瘦,中國申請咗要佢回家,可惜樂樂等唔到

...
希望YY捱到回家

水晶宮

日本對熊貓唔錯架

子爵府

lihomahk 發表於 23-2-15 23:26
美國的樂樂長命些又如何,佢喺猝死,而且猛菲斯動物園不見得善待樂樂,樂 樂近年的相片都很可憐,反觀團團 ...

相比之下,原來黎香港嘅4隻大熊貓係咁幸福,其中安安佳佳仲係最長壽嘅,喺海洋公園照顧得好食好住

大宅

apelok 發表於 23-2-15 22:59
日本養得肥肥白白

睇新聞話香香係日本租借熊貓自然交配下生出來的子女,本來是要2歲的時候回歸祖國,但因為疫情延遲了送回祖國。

旅日大熊貓香香返華在即‎ 上野動物園:不捨「招牌女孩」
https://www.hk01.com/article/866507?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

男爵府

yk2 發表於 23-2-15 23:14
台灣的團團壽命更短只有18歲,一般飼養熊貓都較長壽,但牠比一般野生的壽命更短。佳佳在港離開時是38歲, ...

所以話家始終係家,無論點珍貴,幾罕有,人地都係唔會珍惜!

侯爵府

apelok 發表於 23-2-15 22:59
日本養得肥肥白白

租借熊貓有年期限制要歸還中國。

珍珠宮

畀面勳章

hct300 發表於 23-2-15 22:45
每年每隻熊貓100萬美金租借費, 你俾番中國保育國宝?

無錢養咪唔好養, 無人迫佢養, 何苦虐待熊貓

首頁

尾頁

跳至