自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

貓咪達人 發表於 23-3-2 05:18
政府做好痛,要試過做唔到先肯幫病人再約期麻醉做

政府唔係一定要麻醉做?我睇咗幾次醫生佢都要求我全身麻醉?我話唔麻醉得唔得?佢哋話唔得 但抽內膜檢查唔麻醉又得 政府唔麻醉係門診做?

男爵府

貓咪達人 發表於 23-3-2 05:18
政府做好痛,要試過做唔到先肯幫病人再約期麻醉做

我就係政府做,半麻,全個过程非常良好,我估吾到依家政府可以做得噤好,住左一晚,几百元埋單

公爵府

_candy_ 發表於 23-3-2 06:40
政府唔係一定要麻醉做?我睇咗幾次醫生佢都要求我全身麻醉?我話唔麻醉得唔得?佢哋話唔得 但抽 ...

我之前生息肉醫生安排日間中心做個幾粒息肉,做埋內膜抽取,佢地話好似刮暗瘡咁冇麻醉,叫我試左先,個次太難忘,我真係做唔到囉,佢地先至幫我約手術室期咋

公爵府

kckkck 發表於 23-3-2 06:56
我就係政府做,半麻,全個过程非常良好,我估吾到依家政府可以做得噤好,住左一晚,几百元埋單
...
你咁好彩第1次就半麻?
我要試過唔麻醉先,唔ok先幫我約手術室咋,個次冇麻醉真係痛到我喊

子爵府

回覆樓主:

2020年ST Paul做,4萬埋單包化驗,我個醫生收費比較高

珍珠宮

貓咪達人 發表於 23-3-2 07:11
我之前生息肉醫生安排日間中心做個幾粒息肉,做埋內膜抽取,佢地話好似刮暗瘡咁冇麻醉,叫我試左先,個次 ...

其實係邊個位最痛㗎? 割果粒息肉係咪好痛? 我覺得抽內膜痛度可接受,算幾輕鬆,我同醫生講想試唔麻醉做鏡,但佢點都唔肯

珍珠宮

kckkck 發表於 23-3-2 06:56
...

我想請教下,半身麻醉係咪可以自己揀?因為我次次見醫生,佢哋都堅持要我全身麻醉

公爵府

_candy_ 發表於 23-3-2 07:21
其實係邊個位最痛㗎? 割果粒息肉係咪好痛? 我覺得抽內膜痛度可接受,算幾輕鬆,我同醫生講想試 ...

因為我開刀生bb, 子宮頸未開過,佢連入個支鏡都令我好痛好痛,我忍左45分鐘都攪唔掂,最後要再約手術室期,私家個婦科醫生同我講,正常就算細粒都要落少少麻醉藥先夾走粒息肉,我依啲子宮頸未開過既應該係要麻醉做,因為會好痛,個次真係好難忘

男爵府

_candy_ 發表於 23-3-2 06:38
你點樣發現到有瘜肉㗎 ?因為我半年前睇私家,照咗超聲波話有兩粒息肉,當時報價三萬,我返政府醫院,佢地 ...

我係婦科年檢超聲波發現子宮外(恥骨上面)有肌瘤,之後照埋磁力共振再發現子宮內有一粒瘜肉。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

政府日間醫院真係當一般檢查咁,見有就即割,痛到洗眼淚。但埋單兩舊。我一月做檢查既價錢。

貓咪達人    發表於 23-3-2 07:40

珍珠宮

貓咪達人 發表於 23-3-2 07:30
因為我開刀生bb, 子宮頸未開過,佢連入個支鏡都令我好痛好痛,我忍左45分鐘都攪唔掂,最後要再約手術室期: ...

即係未生過bb會好痛 我做抽內膜檢查仲係“女仔”,個醫生都有話要先用儀器撐開個子宮頸,好彩佢又好快手攪掂,痛咗15分鐘左右 ,如果45分鐘我又驚驚地喎

珍珠宮

chhappy 發表於 23-3-2 07:35
我係婦科年檢超聲波發現子宮外(恥骨上面)有肌瘤,之後照埋磁力共振再發現子宮內有一粒瘜肉。
...

即唔照就唔知?
我已經去到有時出血,咁即大過1cm

珍珠宮

ydoris 發表於 23-3-2 07:36
政府日間醫院真係當一般檢查咁,見有就即割,痛到洗眼淚。但埋單兩舊。我一月做檢查既價錢。 ...

二萬平過我問過嗰間喎 可唔可以講下係邊間㗎? 我問法國醫院報價多三萬零蚊

男爵府

APPLE67 發表於 23-3-1 16:50
請問做宮腔鏡手術割息肉和刮子宮內膜組織和化驗大概要幾錢呀? 因為冇保險呀 ,要睇下負唔負擔得到。 :bash ...

我排廣華2年,年頭做完手術,半麻做,上午入院再檢查一次,接著塞鬆子宮藥,下午做手術,住一晚出院。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

_candy_ 發表於 23-3-2 07:45
二萬平過我問過嗰間喎 可唔可以講下係邊間㗎? 我問法國醫院報價多三萬零蚊
...

係二百蚊都吾洗。。192蚊。政府日間醫院,無麻醉。。。舊年年頭港怡埋單三萬幾,全身麻醉二日一夜套餐。但我即日走。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我個次body check又係照到粒野話可能係息肉,之後去仁安搵醫生照陰超,照完又建議我照宮腔鏡會清楚d,但叫我去尖沙咀門診照,又話如果照到有息肉又要再入院,最後我排政府算

男爵府

_candy_ 發表於 23-3-2 07:43
即唔照就唔知?
我已經去到有時出血,咁即大過1cm

係呀!經期日子&流量都正常,亦冇不適感覺,所以唔照真係唔知呀!不過曾經試過一兩次做運動(膝頭掂手踭)後,小便清潔時有少少粉紅,醫生話可能係瘜肉受壓喎!

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

bvbb 發表於 23-3-2 07:49
我排廣華2年,年頭做完手術,半麻做,上午入院再檢查一次,接著塞鬆子宮藥,下午做手術,住一晚出院。
...
請問排政府流程係咪先搵專科醫生寫轉介信,先可以排政府呢?

公爵府

yinjaiBB 發表於 23-3-2 09:44
請問排政府流程係咪先搵專科醫生寫轉介信,先可以排政府呢?

首先要醫生轉介信,拎去政府醫院或網上交,之後會俾個首次睇醫生既期俾你,應該會冇咁快,除非緊急病情,第一次見醫生都係做個普通檢查,之後有需要就會再排期做其他檢查,如果你有息肉,建議你搵私家醫生攪左佢2先,息肉唔好擺咁耐唔理呀,同子宮內膜癌有關連,盡早割出黎驗最好

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

貓咪達人 發表於 23-3-2 09:55
首先要醫生轉介信,拎去政府醫院或網上交,之後會俾個首次睇醫生既期俾你,應該會冇咁快,除非緊急病情, ...
謝謝你 回覆

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊