自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

mmm1111 發表於 23-3-14 20:22
仲要老馮咁。聽落,睇落都覺得呢兩位老細唔簡單

應該兩位僱主都西西地。男僱主個老婆應該成日大聲鬧工人,所以日日開片,個男人又唔想理!但個agent講得太過份囉講到有路咁!

第2果個肯定個僱主錯晒!姐姐真係去到屯門食餐飯?唔好當人傻先得!肯定要人做兩邊啦!同封信係佢寫轉頭又投訴人,真係好賤囉!

男爵府

個女僱主好有問題,其實呢啲Yung Long, Tuen Mun 發音咁複雜嘅地方名個工人姐姐可以咁清晰表達,應該唔係去過一次半次咁簡單,同埋個女僱主好明顯唔知道唔可以叫姐姐去第二間屋度做家務,只係個僱主蝦工人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

kit2004 發表於 23-3-14 20:27
應該兩位僱主都西西地。男僱主個老婆應該成日大聲鬧工人,所以日日開片,個男人又唔想理!但個agent講得太 ...

都似 maam 燥底搵呀sir出黎解畫
加上個agent話人有地有路
成件事變左個agent有問題咁

禁止訪問

男爵府

pillarfung 發表於 23-3-14 20:47
香港得佢先有肯亞女傭嗎?

上網見好似係得一間
attach1/tmp/phpMOy2MF

公爵府

回覆樓主:

我覺得D肯牙女傭都好惡!成日投拆顧主咁!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要工人每日由元朗去屯門食飯,食完飯洗碗,真係好刻薄,個女僱主仲老奉咁講食完唔駛洗㗎?咁佢自己又有冇份食?香港某d 僱主俾幾千蚊請工人d 嘴臉好似救世主咁,好惡頂。我唔係話工人一定啱,但將心比心,你老細放飯叫你日日跨區食你點睇?

伯爵府

2024年龍年勳章

littlefunpig 發表於 23-3-14 20:05
東張個姐姐只係去食飯

我覺得唔係淨係去食飯,主持問佢顧主話唔清楚,好明顯講大話

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mongng 發表於 23-3-14 21:19
我覺得唔係淨係去食飯,主持問佢顧主話唔清楚,好明顯講大話

我係回果位話有啲香港僱主俾錢工人打理2個地方
人地東張個case好明顯唔係啦
屋企無野食去媽度食飯咋喎
仲要講到食完飯唔通唔洗洗碗咁理直氣壯
咁都得既

子爵府

個女僱主話食完飯唔使洗碗呀,啲語氣衰到呢,真嘔心

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

好變態,打份工要元朗坐車去屯門先有飯食,另外男既帶工人出去食自助餐喎,阿mum唔火就奇,個男人自己處理都有問題
---生命無價,請支持領養---

公爵府

2024年龍年勳章

跳躍精靈 發表於 23-3-14 19:57
個劉小姐都痴筋既
為左自己/公司甩身
講係個女傭威脅到女主人地位

哩啲case, 一定公說公布理, 婆說婆有理~

報導唔係全部真相~
感覺兩邊都有問題~

但老實講~ 我唔會請非洲外傭~

男爵府

meko~ 發表於 23-3-15 08:00
好變態,打份工要元朗坐車去屯門先有飯食,另外男既帶工人出去食自助餐喎,阿mum唔火就奇,個男人自己處理 ...

個男人話老婆仔女都一齊食自助餐喎

水晶宮

meko~ 發表於 23-3-15 08:00
好變態,打份工要元朗坐車去屯門先有飯食,另外男既帶工人出去食自助餐喎,阿mum唔火就奇,個男人自己處理 ...

呢個 case 係一家人帶埋工人去食自助餐,好多僱主都會咁。

如果老婆唔like, 應即時出聲。

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

個女僱主態度真係無得頂, 倆公婆都有問題.

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-3-14 20:05
東張個姐姐只係去食飯

唔係食飯咁簡單,要做家務,東張問僱主去老人家度要唔要做野,僱主話唔知,東張問要唔要洗碗,僱主大約話佢有份食,食完洗碗好正常

即係話姐姐要去老人家度做家務,姐姐每日要做2個家庭的野

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

olkan 發表於 23-3-14 20:02
個女僱主好似有啲問題 ,明顯叫工人到老人家照顧咁。

唔講其他,淨係呢樣野都覺僱主刻薄
屋企冇野食,要食 由元朗去屯門……仲好意思話食完飯唔使洗碗?
主持問:咁即係工人要去婆婆度做野?得架咩? 個女人口快快:點解唔得呀? 跟住先講:食完野唔使洗碗呀?
咁佢意思係 要婆婆煮比工人食?工人負責洗碗?佢點解唔煮? 根本唔合理

男爵府

回覆樓主:

元朗去屯門嗰個真係無言,邊有可能去另外一個住宅先有嘢食?
原本嗰單位冇煮飯,工人可以買外賣

象牙宮

女性養狗, 搬附近住, 1人唔煮回媽屋企, 吃飯+洗碗, 不是問題。
女性養狗, 搬附近住, 1人唔煮雇工人也不煮, 回媽屋企, 吃飯+洗碗, 不是問題。
工人照顧狗, 打掃。 說不定, 亞媽來煮, 工人只是洗。不更自由。

男雇主和女佣勾通多多。令工人產生錯覺, 佢 under 男雇主, 不尊重女雇主。
男雇主該同工人說, 一切由女雇主決定。工人才會听指示。
先生+太太+2囡+女佣。全家女性由男作主導。女主人易被女佣欺凌的。(小心)

kenya 中介人和工人, 並非好人, 雇工人易出事。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

跳躍精靈 發表於 23-3-14 19:57
個劉小姐都痴筋既
為左自己/公司甩身
講係個女傭威脅到女主人地位

我覺得個Agent 同個女傭問題大d, 可能僱主都有d問題,比如難服侍要去Grandma屋企甘,但尼d同Agent投訴都可解決,但Agent講到好似免費幫人又話到個男主人like 個女傭就有d過份,肯雅女傭外型大隻又有d兇惡,非洲文化都吾知佢會點對家庭,比我吾會請

首頁

尾頁

跳至