自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

內地政府有政策~
《自治区切实解决老年人运用智能技术困难工作方案》政策解读- 宁夏 (nx.gov.cn)

“银发学堂”让老年人玩转智能手机 (bjwmb.gov.cn)

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

所以內地都有種講法係國家進步,但留低左跟唔上嘅老人

珍珠宮

Become 發表於 23-4-10 23:07
香港班老人家連自助機都唔識用

叫佢地搞電子支付,只會對牛彈琴

經過消費券,好多長者都識喺開個qr code 俾錢,但作為非內地居民,要開通返個內地微訊錢包都好幾個程序,幾廢時間,唔開又唔得咁。我始終覺得呢件事太唔friendly 。
相對地我去大部分發展地區,始終有張信用卡就得。

珍珠宮

平平常常 發表於 23-4-10 23:17
係咪因為老花呀?

早幾年我去廣州飲茶,有間好多local老人家去的酒樓,裡面已經自助式電子化,顧客自己點 ...

一嚟啦
二嚟始終唔係專為長者設計的APP,有啲個menu太多選擇,左撳右撳,又或者唔夠簡單,長者未必明白或夠膽用,怕落錯單。

子爵府

如果你係個度生活, 無辦法下點都會搞掂

不過對於一年去一兩次的外地人, 絕對會係極大的障礙

珍珠宮

白毛毛 發表於 23-4-10 23:25
一嚟啦
二嚟始終唔係專為長者設計的APP,有啲個menu太多選擇,左撳右撳,又或者唔夠簡單,長者未必明白或 ...

印象中「大眾點評」有得選擇「長者版」,d字明顯大左,版面非常簡化,少左好多花臣。

男爵府

Ononluk 發表於 23-4-10 23:23
經過消費券,好多長者都識喺開個qr code 俾錢,但作為非內地居民,要開通返個內地微訊錢包都好幾個程序, ...

信用卡扣除爆卡風險外真係好方便,最緊要有現金回饋

子爵府

自從疫情後,在港用多咗WeChat/Alipay /外賣平台,真係熟能生效,我相信做足功課回內地不太難。樓主可逐步來,返深圳其實不用內地戶口及電話號碼,玩多幾次先慢慢再加,免添壓力。

珍珠宮

平平常常 發表於 23-4-10 23:31
印象中「大眾點評」有得選擇「長者版」,d字明顯大左,版面非常簡化,少左好多花臣。
...

上次返去果幾日,佢哋帶我哋去的酒樓都係直接掃店內QR code點餐。唔見佢哋(後生)有用大眾點評(佢哋請客,我無問佢哋點解唔用)。

珍珠宮

AJW2010 發表於 23-4-10 22:54
我而家喺北京,有內地支付寶但無微信都好麻煩,好多園區都要微信預約比錢。
早兩日去到頤和園,無微信無內 ...

我得微信都好麻煩!
宜家好多商家QR code係由銀行提供一個QR code係好多支付app都可以付款,但佢地唔知點偵測到你個係境外銀包,明明我轉左大陸都唔得,付唔到款!

翡翠宮

白毛毛 發表於 23-4-10 23:36
上次返去果幾日,佢哋帶我哋去的酒樓都係直接掃店內QR code點餐。唔見佢哋(後生)有用大眾點評(佢哋請客 ...

大眾點評套餐可能未必啱食,有時懶得睇,隨便叫仲好。

男爵府

我而家喺北京,有內地支付寶但無微信都好麻煩,好多園區都要微信預約比錢。

一定要內地微信預約,跟本是把外國遊客拒之門外,有違改革開放的宗旨!

水晶宮

既然開到國內支付宝,就有國內銀行户口啦,咁咪順便開埋國內微信户口囉。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我都用咗唔知幾多日set up晒所有嘢,係方便,買嘢、外賣、call車、買高鐵票,高鐵叫餐,咩都用手機搞掂!

珍珠宮

jellyfish1989 發表於 23-4-10 22:28
自己手腳又慢, 返大陸樣樣都要apps, 又要綁卡, 搞完電話搞銀行, 跟住又要搞支付寶微信雲閃付. 真係非常吃 ...

老人家係比較吃虧,所以仲有啲人堅持去菜市場買菜,去地鐵站現金充值公交儲值卡

翡翠宮

mcs74 發表於 23-4-10 23:38
我得微信都好麻煩!
宜家好多商家QR code係由銀行提供一個QR code係好多支付app都可以付款,但佢地唔知點 ...

唔關微信事,應該係你用咗香港上網卡,當咗你身處境外,而有啲code只限境內支付,所以無法付款。

遇到呢啲情況,有幾個方法解決:暫時連上現場免費wifi、用vpn app如飛魚等翻牆到大陸、用大陸電話卡數據……等等。

珍珠宮

白毛毛 發表於 23-4-10 23:36
上次返去果幾日,佢哋帶我哋去的酒樓都係直接掃店內QR code點餐。唔見佢哋(後生)有用大眾點評(佢哋請客 ...

哦,咁我明。

大眾點評裡面唔會有齊餐廳的菜單,一般常見係個別做優惠的套餐。

係呀,去到餐廳好多時會掃碼點餐,一
d用微信,一d用支付寶。其實入去個menu點菜,點多幾次就熟悉操作。

如果去外省旅遊,語言不通,掃碼點餐就方便d。

珍珠宮

BeAhappyC9 發表於 23-4-10 23:41
我都用咗唔知幾多日set up晒所有嘢,係方便,買嘢、外賣、call車、買高鐵票,高鐵叫餐,咩都用手機搞掂!
...

其實係一勞永逸。

翡翠宮

HLDMaMa 發表於 23-4-10 23:41
既然開到國內支付宝,就有國內銀行户口啦,咁咪順便開埋國內微信户口囉。
...

未必有內地銀行戶口,都可能只係靠香港支付寶匯款到大陸支付寶用。

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-4-10 23:40
大眾點評套餐可能未必啱食,有時懶得睇,隨便叫仲好。

佢地如果係當地熟客,好多時會充值入會員賬戶有優惠,變左係熟客比生客優惠。

首頁
12345...20

尾頁

跳至