自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

深層洗牙,要打麻醉?會好痛嗎?
Life must go on

複式洋房

金黑街矇 發表於 23-4-13 00:43
深層清潔(所謂嘅root planning)係一定要打針先世道,因為個重牙腳的痛係忍唔到嘅,所以你睇吓你有冇打針 ...

我洗呢2隻佢有幫我打麻醉

複式洋房

pomanlife 發表於 23-4-12 23:49
我仔洗過分兩次洗$7000

請問你個仔係幾時喺邊個牙醫度洗?
$7000係2次嘅總收費? 仲有冇其他雜費要收?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

愁塵 發表於 23-4-13 08:01
請問你個仔係幾時喺邊個牙醫度洗?
$7000係2次嘅總收費? 仲有冇其他雜費要收?
...

冇,之後keep 住覆診都係免費

男爵府

所謂深層洗牙其實係小手術,唔係一般洗牙,格幾間最平既,快 d 做啦,牙週病係好麻煩既野。 洗完以後唔好食硬野,甜野都要少食,隔晚做油拔,保住一世健康。智慧齒問題就問下醫生,以我理解都系攪掂牙週病先,其他唔好理住,智慧齒無斜生頂到大牙一般都無事。

男爵府

大臭臭 發表於 23-4-13 00:17
其實牙周病都幾普遍,唔能夠逆轉,可以點樣預防?
隔幾日做一次油拔,平日少食零食,由其戒奶茶,晚上戒甜,刷牙要刷牙肉同牙齒之間個隙位,要輕力,以前我都唔識,原來電視廣告個刷牙動作錯既。 刷牙用鹽水,可以不用牙膏,又係廣告呃人,不要用嗽口水,我習慣刷牙前用一點牙膏清潔牙刷,將兩隻牙刷對刷,沖洗後只用鹽水刷牙。 每隔幾年洗牙。 這些都是我患牙週病後體驗。

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我最近做過,洗咗4隻牙收我1500蚊,本身佢話幫我洗2隻咋,唔知點解最後洗咗4隻
但我之前係佢度洗牙照xray同杜牙根已經洗咗差唔多9000蚊,因為咁可能先幫我洗多兩隻掛

男爵府

愁塵 發表於 23-4-12 22:30
啱啱睇牙醫(呢個係第一次睇),佢話因為牙周病我要深層洗牙
佢話要分4次洗,每次$3500

14000洗4次可接收,4年前都要16000洗4次

子爵府

MommyPanel勳章

pomanlife 發表於 23-4-13 08:02
冇,之後keep 住覆診都係免費

Hello,可唔可以share 牙醫資料

伯爵府

raylife 發表於 23-4-13 08:46
隔幾日做一次油拔,平日少食零食,由其戒奶茶,晚上戒甜,刷牙要刷牙肉同牙齒之間個隙位,要輕力,以前我都 ...

請問油拔係咩嚟?

複式洋房

元朗73 發表於 23-4-13 10:31
14000洗4次可接收,4年前都要16000洗4次

原來係咁,我真係唔清楚價錢
所以第一次聽果陣會有d意外
我會試下問多幾間牙醫睇下點講

希望大家有試過嘅都可以分享下
等我大概多d意見

水晶宮

2024年龍年勳章

愁塵 發表於 23-4-12 22:54
唔知有冇試過深層洗牙嘅jm可以分享一下經驗?
好似價錢,洗幾耐同分幾多次洗之類 ...

我在附近一所新開的牙醫洗過,$3500一次,分兩次,另x ray $500,深層洗牙係貴的。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

raylife 發表於 23-4-13 08:46
隔幾日做一次油拔,平日少食零食,由其戒奶茶,晚上戒甜,刷牙要刷牙肉同牙齒之間個隙位,要輕力,以前我都 ...

多謝分享,朋友有輕微牙周病,佢好鍾意飲咖啡同奶茶,我要提提佢少啲飲
正義或會遲來但不會缺席

複式洋房

Rita 發表於 23-4-13 11:24
我在附近一所新開的牙醫洗過,$3500一次,分兩次,另x ray $500,深層洗牙係貴的。
...

你洗2次就可以,我果個話要洗4次
會唔會大家都係睇同1個集團?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

覺得分開幾次洗密d仲好

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

愁塵 發表於 23-4-12 22:30
啱啱睇牙醫(呢個係第一次睇),佢話因為牙周病我要深層洗牙
佢話要分4次洗,每次$3500
我有四隻牙要做深層洗牙, 每隻收$2500, 最後我只做了一面兩隻, 其實我四隻牙只是輕微牙周病, 呢度jm話我個牙醫收得好貴

男爵府

大臭臭 發表於 23-4-13 10:37
請問油拔係咩嚟?
你上網查下資料,簡單講用油漱口。

男爵府

bebepopo 發表於 23-4-13 11:59
多謝分享,朋友有輕微牙周病,佢好鍾意飲咖啡同奶茶,我要提提佢少啲飲
...
可以飲齋啡,我本身有普飲奶茶癮,我覺得同 d 奶好大關係,我飲幾個月就會開始覺得 d 牙唔對路,試過幾次而家間中飲下,唔敢多飲,或者飲齋啡(可以落糖)。

翡翠宮

點解依幾年多咗咁多牙醫話要深層洗牙? 人口老化!

子爵府

愁塵 發表於 23-4-13 07:56
我洗呢2隻佢有幫我打麻醉

如果當時有打麻醉針,麻醉藥過後嗰隻牙淵淵痛,兩三日之後冇事,咁就好可能真係做咗深層清潔「洗牙袋」,你下次可以叫醫生 開返張單俾你,睇吓有冇root planning呢項

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊