自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Hehehahagogogo 發表於 23-4-17 00:34
回覆 Anpanmama 的帖子

佢哋想喺加路連山道搞。

其實都真係好睇嗰間店嘅location,加路連山希雲街一般嘅食客都係附近返學或者年輕嘅食客,所以一般都係食啲質素冇咁高,價錢相應唔貴嘅嘢,所以最旺場嘅就係茶檔、泰菜嗰幾間,夜晚成街都靜英英,有質素嘅食客或者需要坐低慢慢嘆杯咖啡嘅都轉場去行前少少利園或者附近光猛啲嘅街道!

子爵府

Hehehahagogogo 發表於 23-4-17 00:34

佢哋想喺加路連山道搞。

隔離有地盤喎….啱啱先準備開始,無一兩年都唔會起好。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

s0650993 發表於 23-4-17 00:45

所以我都想話如果想喺加路連山道開食店,不如索性開茶餐廳三至兩餸飯,附近其實好多地盤車房客,都係一條血路,好過開Cafe係一條死路

子爵府

Anpanmama 發表於 23-4-17 00:46
所以我都想話如果想喺加路連山道開食店,不如索性開茶餐廳三至兩餸飯,附近其實好多地盤車房客,都係一條 ...

兩餸飯其實有得諗

大宅

我今日先去完Hysan N.O.T.飲咖啡。同加路連山嗰啲小店一樣價錢,但嗰間舖夠大,坐耐啲都冇人理,唔會唔好意思。小店根本好難同人哋鬥。

子爵府

回覆 s0650993 的帖子

this this rice

男爵府

畀面勳章

Anpanmama 發表於 23-4-17 00:39
唔知你知唔知道銅鑼灣有間食菠蘿皮麻糬波波嘅麵包舖,平日任何時間都有人喺門口排隊等新鮮出爐嘅麻糬波波 ...

呢間又係奇怪,好哋哋賣緊麻糬波波,唔知做乜鬼喺隔離開間Cafe但係又冇打通間舖唔知你有冇去皇后大道東近金鐘嗰邊有間新開嘅Cafe,啲麵包賣到好貴,類似Bake house , 啲咖啡都唔平,但係佢又好好生意喎

翡翠宮

Hehehahagogogo 發表於 23-4-17 00:59

我今日先去完Hysan N.O.T.飲咖啡。同加路連山嗰啲小店一樣價錢,但嗰間舖夠大,坐 ...

我尋日都去過,地方同個地點都真係冇得鬥,不過我覺得佢啲位坐得唔舒服,除非坐喺室外露天,否則商場內嘅位太多高櫈,可能都係想啲人坐一陣間就走!

大宅

有幾張餐枱我見啲人都坐好耐。唔好講一個鍾,坐30分鍾小店消費三十幾蚊都比人超,嗰度坐30分鍾上網講電話好快過。
唔係好理解小店cafe點賺錢。

翡翠宮

mymelody0701 發表於 23-4-17 01:15
呢間又係奇怪,好哋哋賣緊麻糬波波,唔知做乜鬼喺隔離開間Cafe但係又冇打通間舖唔知你有冇去皇后大 ...

係唔係sour dough?
呢間我都幾喜歡,疫情期間冇咁多人,我成日坐門口近街邊嗰幾張枱
佢啲sandwich 好好味

翡翠宮

Hehehahagogogo 發表於 23-4-17 01:20

有幾張餐枱我見啲人都坐好耐。唔好講一個鍾,坐30分鍾小店消費三十幾蚊都比人超, ...

其實我都唔係好明,set個入座時間坐70分鐘、又或者最低消費$100都好似肉肉酸酸咁,但唔set真係蝕死!

水晶宮

Hehehahagogogo 發表於 23-4-16 23:42
回覆 Charlotte_mom 的帖子

我唔太建議做,3萬租金可轉,7萬冇得做。

我朋友開樓上店cafe,咬老本吊命。一開波差唔多十年前拿七位數開。疫症前已經少生意,而家復常後都不覺有咩起色。那筆錢如果一早買樓就好好多。

男爵府

呢類野賺得快蝕得快,高風險高回報。 但你仲要考慮 d partner 信唔信得過,同人合顆做過生意既我諗八乘最後都系不歡而散。

珍珠宮

s0650993 發表於 23-4-17 00:45

一兩年唔得
朋友想買加路連花園都打消

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

其實你自己都已經有答案

水晶宮

Hehehahagogogo 發表於 23-4-16 22:59
有人搵我投資台式cafe, 本身嗰班股東做開飲食業,有時做得好有時麻麻地。
租金成7萬一個月,要請兩個伙記加 ...

有得做,但只做外賣,揾個平D地方,減少成本,有錢賺,之後心紅做地舖,最後得失敗,左

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

佢哋想喺加路連山道搞。

加路連山道平時有幾多人流?平時見都唔多

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Anpanmama 發表於 23-4-17 00:46
所以我都想話如果想喺加路連山道開食店,不如索性開茶餐廳三至兩餸飯,附近其實好多地盤車房客,都係一條 ...

又真係呀,起碼學生哥都買得起既外賣,cafe 未必個個學生哥都食得起

翡翠宮

pomanlife 發表於 23-4-17 08:07
加路連山道平時有幾多人流?平時見都唔多

加路連山道平日多數都係得學生或者附近做嘢嘅人,一到夜晚就靜英英

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Anpanmama 發表於 23-4-17 00:30
希雲街啲Cafe老老實實,我真係非常之唔鍾意!
同你講嘅一樣感覺污糟邋遢,只係間中搵啲飲食雜誌或者KOL寫 ...

上次公司d鬼佬,話攪個external event建議希雲街嘅小店,嚇到我鼻哥窿都無肉,即刻制止佢

首頁

尾頁

跳至