自由講場

跳至

首頁
12345...24

尾頁

子爵府

Fishqqma 發表於 23-4-18 08:08
咩事入去急症室?邊間醫院?
老人家好少等咁耐。

東區

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

selinako^^ 發表於 23-4-18 08:11
屯門眼科診所 1x年前 有個輪籌號碼,預5分鐘一個人,一個鐘 睇12個病人,大家有時間預 唔使堆埋一齊

我唔 ...

其實有號碼都冇用,因為你預計唔到時間。 遲過你,但係急過你嘅話,可能又睇咗佢先。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

真係好唔舒服先會去急症室,但等咁耐真係好辛苦,仲要無顯示排到邊,無了期咁呆等

珊瑚宮

lihomahk 發表於 23-4-18 07:56
未,因為老父身體狀況,昨天定期覆診,醫生寫信要入急症,屬於非緊急,但又一定要入院留醫,唉~
...

咩事要入院呀?等咁耐真係慘。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小肥兔 發表於 23-4-18 07:58
問題係, 等足12個鐘, 可以見到醫生, 但個醫生話情況穩定, 但又要進一步檢查, 究竟呢個醫生判斷是否有 ...

將來全面ai 我贊成用aI 醫生 門診把前線關,最少會用數據診症 又可能會快d

子爵府

Fishqqma 發表於 23-4-18 08:17
咩事要入院呀?等咁耐真係慘。

屬於非緊急,但政府定期覆診,見到食藥控制唔到,要入院處理吊藥才安全

珊瑚宮

lihomahk 發表於 23-4-18 08:20
屬於非緊急,但政府定期覆診,見到食藥控制唔到,要入院處理吊藥才安全
...

其實都有醫生寫紙,應該直接安排上病房,唔使老人家咁喺度等。

珍珠宮

回覆 lihomahk 的帖子

我細佬咪又係差啲死係急症室!肚痛入急症時已面青要由我地扶住行。話俾分流姑娘聽肚痛幾日,已睇家庭醫生兩次食住藥,晚上突然劇痛。姑娘分咗最低果級我都唔記得叫乜。由未到八點等到半夜三點幾,期間越嚟越痛,幾次去分流站請姑娘睇下不果,最後一次搵姑娘時細佬已經痛到坐唔到,蝦米咁縮埋一舊不停叫痛,塊面白哂。姑娘坐係位離遠望一眼話繼續等。期間見有一家大細有講有笑係急症室食pizza睇傷風感冒,又有睇尿道炎的,都係我哋前面先見醫生,勁無奈同唔知點解咁分流!千等萬等,終於輪到,入房唔夠幾分鐘醫生話好緊急要即做手術,咁就直推上病房換衫去手術室。呢件事令我對政府醫院感受好深,急症唔係急症優先,痛死係急症室無人理!

侯爵府

尋日剛剛叮囑老人家重視個人衛生,有時佢都會自己去急症室, 今早再千叮萬囑佢至少打個電話俾我哋子女

琥珀宮

究竟我是誰 發表於 23-4-18 07:36
除咗人手不足,事實又真係有人濫用急症室

RIP

上次同家人去急症,坐係我隔離個阿婆話等左12個鐘,但佢仲精神過我同佢個工人,佢工人訓著左

琥珀宮

白毛毛 發表於 23-4-18 08:22

我細佬咪又係差啲死係急症室!肚痛入急症時已面青要由我地扶住行。話俾分流姑娘聽肚 ...

你細佬唔好彩,遇上個冇經驗嘅姑娘,係未後生架
通常急症係護士長坐陣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Fishqqma 發表於 23-4-18 08:14
其實有號碼都冇用,因為你預計唔到時間。 遲過你,但係急過你嘅話,可能又睇咗佢先。
...

就算係都係等 4個籌 (政府遲到退4個籌),點都好過 坐係度唔知等幾耐

樓上 等左成晚,新聞果個等左1x 個鐘
如果知前面有成1xx個籌,咁我返屋企訓一陣...都好過係度 唔知等乜

珊瑚宮

selinako^^ 發表於 23-4-18 08:26
就算係都係等 4個籌 (政府遲到退4個籌),點都好過 坐係度唔知等幾耐

樓上 等左成晚,新聞果個等左1x 個鐘 ...

番到屋企瞓一陣,就唔使入急症室啦!

都係嗰句,有號碼都唔代表你知道自己等幾耐。 因為急症室係睇咗啲緊急嘅病人先。 急症室唔係門診,唔能夠跟號碼做嘢!

Campenella    發表於 23-4-18 14:53
mimi199188    發表於 23-4-18 08:54

珊瑚宮

MrBeast 發表於 23-4-18 08:24
尋日剛剛叮囑老人家重視個人衛生,有時佢都會自己去急症室, 今早再千叮萬囑佢至少打個電話俾我哋子女 ...

老人家自己去急症室?
唔使叫人陪?

珊瑚宮

我細佬咪又係差啲死係急症室!肚痛入急症時已面青要由我地扶住行。話俾分流姑娘聽肚 ...

你睇有啲人話如果知要等得耐,可以返屋企瞓下先再過嚟!你就明有幾多人濫用 急症室服務。

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

Rip,,,希望市民不是急症,盡量不要去急症室,,,

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我仔多年前交通意外, 送入急症室, 照完x光, 坐在輪椅上等了十幾個鐘, 期間輪候號碼完全冇喐過, 直至差不多晚上十一點, 才開始叫號碼!如果沒人陪同, 只有坐在輪椅上齋等, 又唔夠膽行開唔知幾時叫名, 期間冇嘢食冇水飲, 其實真係好慘!

伯爵府

有冇人真係用過急症室?除非就死就一定快,其他的慢慢等!這是我用過感受!

珍珠宮

mandy952 發表於 23-4-18 08:26
你細佬唔好彩,遇上個冇經驗嘅姑娘,係未後生架
通常急症係護士長坐陣
...

如果係無經驗我都無咁嬲同無咁失信心,經驗的確係要時間累積的。當時係冷漠,好清楚睇到係冷漠無其他原因,你死你事咁。我哋一直保持良好禮貌請佢睇下細佬狀況,佢只係離遠望一眼就話繼續等。

男爵府

真係黐線,仲有知覺佢都唔會俾轉級別

佢最終係咩事要緊急做手術?

我爸在生時試過有一次係腸扭結,都係劇烈肚痛,亦都喺東區急症室等咗大半日

首頁
12345...24

尾頁

跳至