懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆 Bebella 的帖子

咁你keep得好好 ,可能你一開始就卧床我就做完手術先開始卧
而家每次產檢都好似睇成績表咁
好驚短落去

大宅

回覆 rulwsby 的帖子

我做左啦13wks左右做左環扎可能因為有前科今次政府都算睇得緊
大家加油呀

大宅

2023年兔年勳章

我上一胎就是 twins,18w個時發現短短幾日宮頸由 3.x cm變到 1.x cm,私家醫生立即上托同要我 bed rest,幾日後覆診無大改善就寫信俾我入左政府醫院,但係最終都保唔住 20w+5 陣痛生左。
今次只係一胎,但2邊醫生都有 keep住睇宮頸,政府呢邊仲加左早產專科去跟。今次去到 18w時又係宮頸變短 (3.x cm 變到 2.7cm),無加托 bed rest 10日加食藥及塞黃體酮。聽私家醫生講,宮頸以 2.5cm為界線,短過才會上托及做環札手術,及發現下身淺啡色分泌物,肚某些位置會緊會谷,時間比較長及有規律,這就不是胎動而是宮縮,宮縮持續好幾日就要睇醫生,話俾醫生宮縮的情況 (有記錄講得詳細 d,對醫生了解宮縮情況好有幫助)。好彩今次順利,宮頸上翻 3.6cm。從落得床開始,我樣樣野都慢慢黎,唔好俾自己緊張及心急,返工放工唔趕車,樓梯都唔行盡量電梯,多飲水唔好忍尿,就算唔係疲倦,有得坐就盡量唔好企,行街行約 10分鐘就一定要搵位坐休息下。一直都 keep 住食宮縮藥及早晚塞黃體酮。宜家 24w醫生話叫做順利過導左。不過我都會 keep住咁做直到生為止。

洋房

TakaLiLuk 發表於 23-4-25 13:03
我上一胎就是 twins,18w個時發現短短幾日宮頸由 3.x cm變到 1.x cm,私家醫生立即上托同要我 bed rest,幾 ...

大家加油啊~(emoji)(emoji)真係要提多D自己動作慢啲細啲,有時真係吾好太信自己感覺,其實自己操勞左要休息都唔知,要多啲留意自己(emoji)

大宅

2023年兔年勳章

係,有時好細微既事,無留意到其實就是一個警號。呢次醫生都有話我,咪以為急步行去趕車無咩野個肚無痛又無硬無谷,其實已經係大問題。各位jm 真的要萬事小心,大家加油!如果還要訓床的,不是完全不能郁動。記得之前在醫院訓床時,有護士教我可以轉動一下腳腕,左右各微曲+放平一下雙腿,睇醫生時讓他們睇下要否穿上壓力襪,最重要係俾到雙腿的血液流動唔好塞血管。

大宅

上次真係咩都唔識 小小既徵症看似正常
身邊生完既朋友又無呢個問題
無人提無人識 醫生發現唔到
搞到我都好怪自己上次周圍走

你今次單胎都keep到唔低過過2.5
仲可以出下街
我今次11wks 先得2.3cm
真係嚇到我傻左
我而家連工都無返真係唔敢亂咁旭
宮頸問題都要留意住睇下有冇菌
我上次去政府到覆診仲要驗到酸鹼值失衡
如要食抗生素 如果唔食就驚會有陰道炎 怕會早產
所以我都係乖乖食左
過程真係好辛苦

一齊努力捱過

大宅

回覆 Sakuraohno 的帖子

其實都唔知 有醫生話有d媽媽天生宮頸會弱d我自己就應該子宮結構問題影響
不過我都唔明點解照結構唔會照下宮頸
我指陰超 肚照照宮頸根本唔準

大宅

2023年兔年勳章

回覆 AmyyyyyNg 的帖子

你咁講我先記得,之前我都係驗到陰道有菌,食左一排抗生素。醫生都有話過要保持清潔,沖涼用清水沖。
你醫生有無開病假俾你訓床休息?有上托了?放鬆一下,聽下歌睇下劇,放鬆心情做個女王。希望你都能夠順利過到。

大宅

回覆 TakaLiLuk 的帖子

我都係隻抗生素仲要勁難食仲要有孕吐 真係攞命 我直程resign唔做野啦 而家全職安胎 政府有安排我做環扎
13wks左右做左
而家唯有等時間快啲過
抱上手先放心

複式洋房

AmyyyyyNg 發表於 23-4-25 12:59
回覆 Bebella 的帖子

咁你keep得好好 ,可能你一開始就卧床我就做完手術先開始卧

係呀,依家政府無得照,要等去私家照

大宅

同埋我覺得我上次 連行路都覺得辛苦
我係街到見到其他媽媽健步如飛
所以我覺得都係徵狀黎
我而家諗返無理由咁早期都咁吃力
腰又痛

大宅

2023年兔年勳章

我食既抗生素係私家醫生開的,再加上我好好彩,BB錫住我,所以只係作嘔但無真係嘔吐出來。我見到其他媽媽個肚大過我,但行得快過我,之前都有唔開心過,但每個媽媽身體情況都唔同,我就唔理得咁多,所有野都以自己為優先考慮,孕婦小心D係無錯既。既然做全職孕婦,咁就更加要好好享受做女王,放鬆心情,係可以既情況下輕微郁動腿部幫助血液流通,腰痛試下側訓時放個細 cushion墊下睇下有無幫助?媽媽既心情真係好重要,唔好俾自己太大壓力,吃好睡好做女王。加油!

洋房

AmyyyyyNg 發表於 23-4-25 15:05
上次真係咩都唔識 小小既徵症看似正常
身邊生完既朋友又無呢個問題
無人提無人識 醫生發現唔到

我而家訓E院吊抗生素、口服抗生素、仲要打強肺針

大宅

2023年兔年勳章

媽媽你辛苦了... 加油支持你!上次醫院有支抗生素勁 "喇",仲要係晚上才吊,又要限時吊完,每次吊個支我完全係訓唔到,吊幾日就要換豆豆位置。記得醫生講過,twins如果捱到 26w係可以生得,單胎好似係28w。咁當然 BB係個肚訓多一日都好D。個次訓醫院,我唔係睇劇就睇小說,佢有午睡時間我就跟住一齊訓,好彩旁邊有D媽媽比較健談,食完飯就大家傾下,從心態上當自己去度假做女王。媽媽你要加油呀!

大宅

係 我而家都係盡做 係就係辛苦啲
但為左bb真係值得
大家一齊做女王 捱埋佢
而家都係煲下劇 訓教 得閒煮下野食
你個陣驗完有菌食完抗生素
之後有冇再驗多次呀?

大宅

2023年兔年勳章

有,驗到完全無菌先完。我 bed rest個幾日無點去煮野食,晚餐我老公煮,lunch時就自己煮個麵,因為唔可以企好耐,又唔坐得高身凳,洗既菜都只是蕃茄呢類極容易又極快洗好既,肉類就買冰鮮切片肉 or 餃子(能不用洗就揀個d食),麵就揀幾分鐘就煮完個類,洗野切野限制10分鐘內完成,之後坐下休息10分鐘左右再去煮。甚至有時唔煮直接叫外賣。總之唔會俾自己企好耐,或者要整好多野。連沖涼我都買張膠既凳坐係到沖。

洋房

TakaLiLuk 發表於 23-4-25 18:02

媽媽你辛苦了... 加油支持你!上次醫院有支抗生素勁 "喇",仲 ...

我都係呀,一日吊3G半夜吊一支,有時會自己唔開心標下眼淚,一諗起情緒影響BB即刻收番啲眼淚(emoji),媽媽們加油捱下捱下就過

大宅

2023年兔年勳章

辛苦了... (抱抱)情緒適時地發洩一下無問題,屈埋屈埋係心入面仲大鍋,但淚流過之後就要自己振作起來,BB會陪著你的。

大宅

我都好怕d菌沒完沒了隻抗生素真係好難食
我而家每日換2條under
又用專洗底褲洗衣液+滴露手洗
又有食益生菌 希望快啲斷
Bed rest 我都同你一樣 都係煮簡單野+外賣我都買左膠凳沖涼呀 因為之前一沖個肚就硬
好彩老公都配合我包辦晒所有家務

洋房

TakaLiLuk 發表於 23-4-26 10:19

辛苦了... (抱抱)情緒適時地發洩一下無問題,屈埋屈埋係心入面仲 ...

TakaLiLuk    發表於 23-4-26 14:52

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊