自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

露比EE 發表於 23-5-14 12:12
https://hk.yahoo.com/home/%E6%9C%89%E4%BD%A0%E5%A0%85%E6%8C%81%E7%9B%B8%E9%99%AA-%E5%AA%BD%E5%AA%BD% ...

每個人嘅決定不一樣,小朋友6歲之前應該最無憂無慮,快樂自在,但幾年來已經要做咁多次手術,未來亦要面對其他發育不良引起嘅問題,好可憐!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

https://hk.yahoo.com/home/%E6%9C%89%E4%BD%A0%E5%A0%85%E6%8C%81%E7%9B%B8%E9%99%AA-%E5%AA%BD%E5%AA%BD% ...

其實我好怕啲人話嗰個係一條生命,點都會生落嚟!
其實佢嘅出生冇得揀,係咪一定佢響生命入面去受啲咁嘅苦?
呢啲先至係自私

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

人出生後, 始終要死。何必受苦難折磨後死?

大宅

回覆樓主:

佢只係想自己無悔,但小朋友好可憐,出生已注定來受苦,俾我唔會生。

水晶宮

donut012 發表於 23-5-14 12:26
如果唔知個小朋友有事而生咗出嚟去照顧佢,就係偉大。如果明知小朋友有事都夾硬生佢出嚟,就係自私。
...

好同意

子爵府

對父母好自私!

伯爵府

同意

珍珠宮

回覆樓主:

個媽媽太執著,大家都痛苦

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

自我感覺偉大, 對個女自私

侯爵府

monkeydiary 發表於 23-5-14 12:38
個阿媽好自私,為咗令自己無悔,就要個女受咁多苦

同意,有啲父母賴係大愛,其實好自私,只想自己擁有,唔會理小朋友受痛苦

珍珠宮

野原美冴 發表於 23-5-14 12:54
人出生後, 始終要死。何必受苦難折磨後死?

就係
呢啲唔係偉大呀

男爵府

我都唔會生,小朋友痛苦之餘,望住個小朋友一次又一次手術,我更痛苦

伯爵府

個bb本身先天發育不全,橫隔膜,肝臟,眼,脊椎様樣都有問題,又發展遲緩,不停動手術又看醫生,修修補補,將來亦要面對好多後遺症,何必呢。

伯爵府

露比EE 發表於 23-5-14 12:27
後天發生嘅意外很難預計,但無謂讓心愛嘅人都承受已預計中嘅苦,我愛佢更唔會想佢受這種苦難!
...

真係唔忍心
我寧願自己背負「罪孽」之名,亦唔會堅持生佢落嚟受苦,我自己(心靈)受苦好過佢受苦

伯爵府

咁佢24wks前知道嘅只係橫隔膜疝氣,哩樣出世可以醫治。
之後果d病係出生後才發現的,就不是預計之內。

侯爵府

Debbie0331 發表於 23-5-14 14:11
咁佢24wks前知道嘅只係橫隔膜疝氣,哩樣出世可以醫治。
之後果d病係出生後才發現的,就不是預計之內。
...

橫隔膜疝氣引至內臟移位

公爵府

外人係講得好輕鬆,佢有佢嘅諗法,始終係一個生命。其實個媽媽都難過,我只希望佢個女可以健康成長,佢哋大家有好日子過。

水晶宮

annie133 發表於 23-5-14 14:08
真係唔忍心
我寧願自己背負「罪孽」之名,亦唔會堅持生佢落嚟受苦,我自己(心靈)受苦好過佢受苦

對。有時理性少少好啲。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

如果陀嘅時候知道有問題就唔應該生,生出來又要佢受苦,何必呢?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至