自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

小一二唔洗太緊張,有啲人平時無問題,一到考試就肚痛出汗跳哂製。無謂嚇親佢,佢有努力過就夠了。

大宅

紫色線 發表於 23-6-4 23:21
小一我都好似你咁緊張
而家小二,雖然都好緊張,但已經放開咗啲
成績當然唔係好,但都明白佢都盡力了

我都明佢地幼稚園番好少學,但我有教佢數學,背吓詩句,佢亦跟到進度,可能我仔幼稚園,小一上學期,各方面我都覺得理想,所以佢今次乜都吾得,我完全接受吾到,我覺得起碼要合格,聽你咁講唯有我調節吓自己去接受了

已刪除用户

大宅

藍尾巴 發表於 23-6-4 23:41
小一有無需要日日做練習?不斷做識既野還是做唔熟既野,鞏固?還是超前學習。如果為做而做,不如比d時間睇 ...

我通常比類近學校學緊既卷佢做,佢會問番我,仲乜比d咁淺既佢做,我知佢掌握到時我會比深dd佢做,做完我會教番佢吾識既,而瞓覺前我都有同佢睇書,比佢自己選擇鐘意睇邊本
我都明,我唸我要調節一吓自己,謝謝你的提点

已刪除用户

大宅

藍尾巴 發表於 23-6-5 00:23
因為我小朋友都小一,佢地其實返足1日學,天光就出門口,回家仲要OT,其實佢地只係6歲人仔。
我自己做過補 ...

謝謝你的資訊,分析及分享,我會再調節吓自己的

男爵府

小一仲好細個,唔需要咁緊張,平時功課評估冇問題,應該冇問題嘅,你既情緒會影響到佢,慢慢黎啦。
我仔小一時,淨係大細楷已經扣左7分分享一下我嘅辦法,平時功課、默書、評估我都由佢,星期一至五淨係陪佢做功課,對一下齊就算,錯都由佢派功課時做改正。
放學先係樓下公園玩1.5-2小時再返屋企食飯做功課,飯後睇書同玩桌遊,平時唔溫書,假期再分開溫半小時弱項就去街玩,考試前一個月,每日晚飯後溫半小時,假期一樣,臨考前做卷,一人做一份(同一份卷),熟悉下題型同提佢覆卷,然後改對方份卷,佢好認真咁找我錯處架

男爵府

而家小二,一直都好輕鬆,又有時間玩,每位小朋友都係獨一無二的,學校按成績排名,一定有第一名同倒數第一名。
讀書好講天分,有啲小朋友一講就明,有啲講極都唔明,咁可以點?都係自己嘅仔女,求學漫漫長路,父母可以做嘅其實唔多。
得罪講句,讀到書既,唔使太催谷,讀唔到書嘅,谷都冇用,不如比個快樂童年比佢,將來佢自己開竅,願意將勤補拙,或者後果會讓人驚喜。

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

twiggydd 發表於 23-6-4 19:50
有冇人小朋友同我仔一樣,平時做功課可以的,測驗,小評屬中上,但今次考試幫佢温習,做練習,連幼稚園教的 ...

我既方法係我會先俾啲數佢計吓,等佢warm up 快啲有mood溫書。如果一開始串字或者悶啲既嘢,試過訓左
做功課都會做數學先,如果一開始就係抄寫,效率會低啲。
同埋會講埋今日目標溫到乜,溫完先有得玩

侯爵府

你會唔會太大壓力比自己同小朋友?佢都係初小,輕鬆少少啦

珍珠宮

twiggydd 發表於 23-6-4 22:25
其實每日都有比練習卷佢做,但冇計時,平時正常的,係呢排感覺佢係求其做,冇理由加減數都錯
...

小一加減數錯唔奇吖。我女都係小一時數學最高8x,好多勁唔小心做題,但好多同學都係唔小心。連大 b都係計錯加減啦。

到小二我女數學才叮一聲。

小一時我只比我女適應學校生活,可能佢細b, 所以我無同佢溫,只係做功課時當溫左。

小二第一學期才會考試前溫下書。 第二學期早開始少少溫常識。逐步黎。第三學期再早少少溫4科

珍珠宮

回覆樓主:

有一點好重要。 平時識做,先最唔好!
錯先係能令自己提點嘅事,錯先係咁寶貝黎架。
反而平時佢突然做錯,提醒返佢就能在考試小心返。

如果平日唔錯因為係大b, 但多數考試時先黎錯

男爵府

小-唔記得哂d嘢一d都唔出奇,我見有兩個中二可以到而家都唔記得x 乘x係x square, 每次都亂撞2x……

珍珠宮

因為我小朋友都小一,佢地其實返足1日學,天光就出門口,回家仲要OT,其實佢地只係6歲人仔。
我自己做過補 ...

講得好好呀
完全認同
我湊兩個小朋友,呢方面好大體會
初小真係讀多幾本課外書,比考試幾多分嚟得重要

想補充,父母對小朋友的成績緊張,係會傳染,如果小朋友感受到,佢都會有壓力

小一培養小朋友學習態度、閱讀能力更為重要
另外最緊要係佢返學開心,我見有啲上到高小,直頭唔肯返學,如果你問個啲父母,佢哋即刻會答你分數唔重要,起碼佢肯返學先
我大仔小二默書都係得廿幾分,小四仲係唔合格,依家學習完全自動波唔使操心
小一仲係好細,只係漫漫學習路上的起步

媽媽加油!

公爵府

可憐的小孩

別墅

男爵府

家長太緊張,對佢係壓力黎,平時有無做開練習 呢排考試先做練習做卷 有時家長表現加上小朋友自身性格,學校又會講考試點點點,慢慢黎,小一最重要都係學學習態度,佢有好既學習態度逐少逐少輸入知識成績唔會差

男爵府

我自己做過補 ...

認同 請問有無課外書推介考完試就睇

珍珠宮

twiggydd 發表於 23-6-4 23:51
我通常比類近學校學緊既卷佢做,佢會問番我,仲乜比d咁淺既佢做,我知佢掌握到時我會比深dd佢做,做完我會 ...

睇得出你眼中覺得自己個仔係好叻,完全冇提過佢有不足之處,所以一有少少唔識你就好緊張,我覺得係你心態問題多過你個仔嘅問題

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊