自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

ahngau 發表於 23-6-5 17:30
其實我哋覺得冷氣夠唔夠凍,主要是一開機時,室內仲係廿幾三十度時,冷氣出風溫度。這溫度被環境溫度、用那 ...

我有問師傅點解唔見抽真空?佢話唔駛, 咁可以以點? 趕走個師傅唔駛佢裝?我都好無奈....

panda361    發表於 23-6-6 09:13

男爵府

回覆樓主:

香港地換冷氣機貴都算, 我覺得最嘥錢係搭棚。 所以一定要揀個好師傅好冷氣。

大宅

jyjy1684825 發表於 23-6-6 08:29
我有問師傅點解唔見抽真空?佢話唔駛, 咁可以以點? 趕走個師傅唔駛佢裝?我都好無奈....
...

呢個情況我遇過,一般師傅都覺得自己係專家,個客係layman,所以夾硬同佢嘈容易有反效果。我上次係塞咗飯錢俾佢同佢徒弟,叫佢地駁好抽真空時去食個早飯。佢哋立即開開心心去車度攞個真空泵上來駁。

babycam    發表於 23-6-6 12:24
panda361    發表於 23-6-6 09:14

大宅

Mochachoi 發表於 23-6-6 08:41
香港地換冷氣機貴都算, 我覺得最嘥錢係搭棚。 所以一定要揀個好師傅好冷氣。
...

同感。好師傅一定要,但三九唔識七,點找個好師傅?

我覺得可能要在未裝之前,同師傅講好,1)要抽真空,2)要落避震膠。如果是窗口機位改窗口式或420分體,仲要師傅上來看清楚夠唔夠通風位。

男爵府

ahngau 發表於 23-6-6 09:08
同感。好師傅一定要,但三九唔識七,點找個好師傅?

我覺得可能要在未裝之前,同師傅講好,1)要抽真空, ...

多謝樓主 分享寶貴知識。 不過講真 我哋唔係 呢行如果唔係你分享點知要抽真空。
我之前試過找 panasonic原廠安裝報價, 後尾發覺其實啲師傅都唔係佢哋員工, 佢哋都喺外面搵人返嚟安裝。 就算畀貴啲都保障唔到佢哋妥善安裝。 其實我咁諗啱唔啱呢?定係panasonic會有指引比佢地?
因為普通人真係聽朋友介紹都唔知邊個師傅真係識安裝。

男爵府

學到好多冷氣知識

男爵府

我部分體岩岩壞左, 可以推介分體變頻邊部好? 謝謝
我對上個部PANASONIC 用左10年啦! 其實要換過部都真係好麻煩!

男爵府

回覆樓主:

長知識,謝謝分享。下次裝冷氣可以大下嗰師傅

珍珠宮

長知識。早啲有呢個帖就好。

侯爵府

ahngau 發表於 23-6-6 09:00
呢個情況我遇過,一般師傅都覺得自己係專家,個客係layman,所以夾硬同佢嘈容易有反效果。我上次係塞咗飯 ...

多謝ch, 下次我會用錢攪掂....

公爵府

回覆樓主:

死la,我諗當初冇抽,家下部機真係噪
仲要一開有叔臭味,要半個鐘後先冇,請問點解?
上網睇話應該係雨水位冇做隔氣,條雨水喉up臭倒抽番入部機…………

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

KenChung_FB 發表於 23-6-6 08:20
勤D洗過濾網。

這個數值是剛買新機回來,安裝後量度到,出風口5.5度是什麼意思

當然之後每隔一星期洗隔塵網

侯爵府

Mochachoi 發表於 23-6-6 08:41
...

係呀, 9年前大装修時4部分體冷暖變頻只用到一季製冷及一季製暖後就不能製冷了(保養期又剛過). 唯有搵装修師傅boot返D機, 之後就唔敢再製暖, 但製冷都係時有時無的,總之,一言難盡. 這個狀態捱咗8-9年, 最近換咗2部純製冷, 另外2部因位置關係更換工程很複維,不換了. 好彩我不算怕熱, 只要室温低幾度就足夠了.
再過幾年會大装修了, 到時要認真咁諗下冷氣這部份, 真係一子錯, 步步錯, 受苦的是自己.

男爵府

其實我哋覺得冷氣夠唔夠凍,主要是一開機時,室內仲係廿幾三十度時,冷氣出風溫度。這溫度被環境溫度、用那 ...

部冷氣真係好唔涼
果日加完雪種 19.9度
係咪應該要換?但業主只肯加雪種開極都唔涼
attach1/tmp/php24XgN6

水晶宮

lyf2409 發表於 23-6-6 10:06
部冷氣真係好唔涼

其實真係唔明加雪種既原理。理應一部冷氣本身有雪種,正常係唔會冇雪種。一係夾得唔好,一係條喉漏。加完只係睇部機捱到幾耐再冇雪種。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前睇過文章,話要加雪種…其實係老點!

珍珠宮

lyf2409 發表於 23-6-6 10:06
部冷氣真係好唔涼

出風口只有19.9度, 是否搖控調到最低溫度16度

水晶宮

其實我唔太建議買R32. 如果係追求好凍又怕熱既人。依家新樓要換一部冷氣都唔易,又搭柵喉係經公眾走廊位開多個栓口再還原,好多冷氣佬都開天價。同埋變頻電子野太多,用電子板去控制,塊板一壞係講緊3千起跳。定頻係食電少少,但機械式制冷點都長命過用電子板。就算原廠上黎檢查,都要你有柵先幫你睇。R32雖然研發左10多年,但係香港係差唔多最遲推行,我當你部機技術開始成熟,但安裝班人都只係3幾年貨仔,所以好多都安裝不良。除左電費,亦同時要考慮自家換機/維修既難度,同所需費用。相比起,食多少少電費已經唔講得係咩大問題,最緊要耐用。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 23-6-6 10:27
其實真係唔明加雪種既原理。理應一部冷氣本身有雪種,正常係唔會冇雪種。一係夾得唔好,一係條喉漏。加完 ...

多年前遇到個我覺得老實的冷氣維修師傅,佢就話洗冷氣好,加雪種就⋯
有事換機好過

珍珠宮

cy101 發表於 23-6-6 10:34
以前睇過文章,話要加雪種…其實係老點!

睇youtube窗口機加雪種多數老點,分體機條喉擰得唔好震鬆咗,有機會漏雪種。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊