時政擂台

跳至

首頁
12345...20

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

dotdotdotdot 發表於 23-6-15 02:15
變北韓。
如果香港真係無google,真係的起心肝搞移民..

心動不如行動

已刪除用户

男爵府

fong2005 發表於 23-6-15 02:07
無知真係可怕
淨係android 系統(數碼電視、手提電話、電視盒、平板電腦⋯⋯)全部可以收得工
更唔好講話a ...
港府有無想過尼的後果? Google係未一定要做香港生意呢? 距大陸又無生意, 政府有咩籌碼同人談判?

唔通用百度? 大陸人都閙爆百度窩!

男爵府

雖然無左GOOGLE會有好多不便,但只是暫時性,所謂寧食開眉粥,不吃愁眉飯,何況呢次係開眉飯。

男爵府

licpd 發表於 23-6-15 02:25
港府有無想過尼的後果? Google係未一定要做香港生意呢? 距大陸又無生意, 政府有咩籌碼同人談判?

唔通用百 ...

最斃連政客都咁無知, 早排有個大律師話冇gmail可以轉用yahoo mail真係笑死人, 佢係咪20年冇用過email send野比人,定係一直秘書代勞?

已刪除用户

已刪除用户

男爵府

fong2005 發表於 23-6-15 02:30
後果?連政府搵專人隨隊都唔試下
只係鬧爆領隊唔全力配合
政府事政府了

以爲可以學歐洲Google會認低威, 但人地係歐洲好大盤生意啊! 香港市場對Google來講真係話之你, 但香港無著Google就大wok, 實力吾容許港府搞大距. 而且如你所講, 其他有用手段都未試過用!

已刪除用户

子爵府

fong2005 發表於 23-6-15 02:43
唉⋯強硬手段唔係每次都成功
雙贏唔可以?
一張隨隊政府人員嘅機票同住宿真係香港俾唔起咩

你睇港協副咀臉
政府會行隨隊專員一着嗎?

子爵府

domantai 發表於 23-6-15 01:57
抖音都唔比香港電話登記架
其實香港而家夾左係中間,chatgtp冇得用,抖音又唔比登記,遲下如果連google都 ...

請問為什麼抖音不准香港電話登記?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我諗起。。。
由Android 系統轉用IOS
由Yahoo 轉用 hotmail、gmail
由 windows 轉用 Mac
由 3寸半碟 轉用 Cloud
由 ICQ 轉用 各大Messager、WhatsApp、Skype、Zoom
由 現金 轉用 信用卡、電子支付
我相信,以上嘅,仲會不斷更新
係有陣痛嘅,因有適應期,仲會有D人唔習慣轉用新事物或科技
不過個人感受+公司業務,係越黎越覺得簡便、效率

有人會覺得無左Google,HK大倒退,
咁,大吉利事真係無左,應該都會無咁方便,有影響,都係事實。
Google 都當然唔會為HK跪低,咁大個中國佢都放棄,點會為HK呢塊小薯片改變?唔會啦。
不過,另一個事實,若只講民生事務,作為一名普通巿民認知,成個HK政府系統,官方係唔用GMAIL 嘅,一直正常運作中
內地無Google好耐,但中國 GDP 每年都漸漸拉近同美國嘅距離
係疫情影響下 GDP 無任何萎縮,仲連續兩年超過100萬億,仲遠拋離世界排名第三嘅日本一大截,係日本嘅4.3倍。

所以,暫時未見中國會變番農村蠻荒地
經纃數據顯示佢繼續同世界接軌,健康成長中

凌陵綾    發表於 23-6-15 09:03
RelaxHippo    發表於 23-6-15 04:08

男爵府

cupid0627 發表於 23-6-15 02:52
請問為什麼抖音不准香港電話登記?

唔知,要問抖音,國際版就唔比香港用,國內版就唔比香港電話登記,成日話一國,但其實好多大陸app都唔比香港電話登記。

子爵府

Queenie_0012 發表於 23-6-15 03:17
我諗起。。。
由Android 系統轉用IOS
由Yahoo 轉用 hotmail、gmail

認同

已刪除用户

侯爵府

chankahing 發表於 23-6-15 00:19
唔係普通娛樂服務,相片服務
主要最影響係gmail, 雲端
好多大中小企業倚賴佢哋

都係, 如果撤, d 外資公司一定好吾惯, 突然間search 野要用百度, 雅虎...重有信心問題...識幾個expats 因怕香港太受大陸管制而離開香港轉去第二個國家.

複式洋房

大宅

唔係細路 發表於 23-6-15 01:32
好大影響喎!

冇Google就用唔到gmail, youtube, Google map…仲有香港9成人用緊既Google search engine, ...

算啦!呢度好多人唔明,咩都話有祖國,佢地可以唔用,但9成大企業或中小企,都係用緊外國嘢
無錯,呢度嘅人係可以轉用祖國百度,但大企業唔會,當一個地方做生意運作都咁多掣肘,好多商家寧願去另一個地方,新加坡又可以瞓著都笑醒
叫d人走左唔好返,但而家正苦要搶人才入外勞。叫企業走,到時走左正苦又唔知要做咩先可以搶企業商家返嚟
成日話只係走左10萬人,其實去英國就10萬,加埋其他國家又實際幾多呢?講嚟講去話走10萬人,原來影響咁大,連正苦自己都請唔到人

大宅

licpd 發表於 23-6-15 02:25

唔通用百 ...

大6人都翻牆

已刪除用户

首頁
12345...20

尾頁

跳至