自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

spikenard 發表於 23-6-21 09:42
係 我細路同樓主的細路1樣,我就係咁出絶招,跳級操,1年班操3年班,因為3年班的字涵蓋晒1年班, ...
請問跳級做3年級閱讀理解? 是如何做? 讀同做都係你, 小朋友只係睇?

水晶宮

Monchichi110 發表於 23-6-21 11:19
請問跳級做3年級閱讀理解? 是如何做? 讀同做都係你, 小朋友只係睇?

要小朋友先完成2本1年級,有1定的熟悉,字一定要有塲境配合先能記到同明白。2本後有1定的認識了,就跳3年級,選小朋友有興趣的題目,家長當老師咁全程讀同做,因為你要建立緊1個閱讀理解答題技巧思維,需要你正確地幫佢建立,閱讀理解就算成篇生字唔識基本都搵到答案,技巧就是指這個,題目中的keyword對照番文中邊度出現,前後的就是答案的位置。佢唔辛苦的,由頭到尾係你講,你做,佢觀察。到你完成1本3年級,你會更加發現佢的好大進步,因為起碼已過1到2個月。這個不要心急,目的是培養同建立

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

陪讀,玩中文遊戲,參加中文 play group。

大宅

2024年龍年勳章

轉學校,始終香港同中國大陸都母語都係中文

男爵府

spikenard 發表於 23-6-21 11:31
要小朋友先完成2本1年級,有1定的熟悉,字一定要有塲境配合先能記到同明白。2本後有1定的認識了,就跳3年 ...
真係無諗過可以咁做, 謝謝你, 我會試下
我小朋友現小二, 咁係米做小四?

水晶宮

smilesmilefan 發表於 23-6-21 09:48
一般睇咩圖書?

簡單故事書,台灣繪本,老鼠記者呢類有 d 圖畫,有故事性,小朋友會比較鍾意。

珍珠宮

要中文進步都係離不開閱讀…..多閱讀可以增加語感,理解能力,比起只操練習有效,亦可以引發小朋友嘅學習興趣…. 相對語感強咗,唔駛操太多練習都可以有好成績…. 一般作文亦會相對變得容易咗

水晶宮

Monchichi110 發表於 23-6-21 11:41

睇佢能力,如果認字好弱就3年級先

我寶係讀寫障礙,認中文字差唔多貼近文盲,用呢方法,啱啱考試閱讀全班第1。我細路唔聰明,唯有讀多d,比其他人都讀多d,無天資但勤力可補拙。係你辛苦d,係好辛苦。不過會有回報。

正如上面jm們講,做多d讀多d,重覆又重覆的學習,會有進步。我隻文盲都進步

珍珠宮

spikenard 發表於 23-6-21 11:49

我寶係讀寫障礙,認中文字差唔多貼近文盲,用呢方法,啱啱考試閱讀全班 ...

小朋友好乖,好勤力,媽媽培養左好嘅學習態度,恭喜

男爵府

我寶係讀寫障礙,認中文字差唔多貼近文盲,用呢方法,啱啱考試閱讀全班 ...
好的, 我小朋友平時都認得多字, 但唔專心
感受到你既辛苦, 依法細佬讀書, 家長都讀埋一份, 苦不堪言.....你辛苦過後,有回報了

大宅

你好叻, 呢個暑期我都跟。謝謝

侯爵府

我女從小廣東語環境,學卷幼同中小津校,但本身偏好英文,小一小二時中文英文好大落差,英文已經睇9歲以上全文字小説,但中文連繪本都唔肯睇。
我都苦惱了好耐。
上到小三識了幾個鍾意睇中文書的同學仔,半年已經自己要求我買中文多字書,好似童話夢工場,而家中英都肯睇。我覺得同學仔影響好大。

大宅

小艾美 發表於 23-6-21 12:07
我女從小廣東語環境,學卷幼同中小津校,但本身偏好英文,小一小二時中文英文好大落差,英文已經睇9歲以上 ...

真好,我都希望可以做個平衡
阿仔對住我好習慣講中文
一見到同學就講英文,
全部同學都就係習慣見面就講英文

男爵府

smilesmilefan 發表於 23-6-21 09:24
我仔仔六歲,英小返學,日常用英文多,佢英文能力越高,越來越抗拒學中文,有冇方法可以令佢對中文認字有興 ...

我女都係6歲,小一,佢英文好,但中文又係差,而家每日同佢睇一篇中文,一星期去圖書館一次,希望佢有改善。

水晶宮

禁止訪問

珍珠宮

smilesmilefan 發表於 23-6-21 09:50
你小朋友肯配合好乖
點樣令小朋友配合肯做呢

圖書館近唔近屋企或學校?
放學堅持去圖書館,叫佢讀一篇故事。 佢去到就知道無其他地方可去,一定要坐定定,習慣左就會唔抗拒

珍珠宮

Monchichi110 發表於 23-6-21 11:41

一跳去做小四 ,可能深左啲禾。。 小四下學期開始深及好多字又密密麻麻。 我就唔建議做小四。 小一做小三,如係大b,都仲可以應付,但小二做小四會有難道,建立唔到循序漸進。 如有小四較淺嘅學校試卷,都可以一試嘅。 暑假快手做晒小三, 咁開學咪可以做小四上學期嘅卷。

其實同小朋友睇圖書,當中已有好多成語,及生字。再將呢啲初學嘅成語及生字鞏固,例如你作造字比佢填返呢類, 及叫佢用所學的作句,都有排你在暑假玩了。 我反而覺得咁做比做閱讀理解更得益!

珍珠宮

就算多做閱讀理解,都唔一定每次撞返初學嘅成語,到下次再做閱讀理解,一樣未必記得或者未必懂得怎樣融匯貫通。最後對作文無幫助!

如只想做閱讀理解,也可以。 但要隨後抽起不懂的詞彙,再叫小朋友自己造句或家長造句叫小朋友填,令小朋友鞏固,才算叫做完整地學習

大宅

smile888 發表於 23-6-21 13:00
我女都係6歲,小一,佢英文好,但中文又係差,而家每日同佢睇一篇中文,一星期去圖書館一次,希望佢有改善 ...

進度點樣?小朋友有抗拒嗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊