自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

szeszephoebe 發表於 23-6-30 15:34
試下問你個保險AGENT, 叫佢幫你搵下
大D機會有位

我同事就係即刻問佢 agent, 佢個 agent 話私家唔會收疑似 / 確疹 COVID, 一律同你講無位, 所以先決定聽醫生建議入 QE...

珍珠宮

amm 發表於 23-6-30 15:24
2星期前我女都係係持續發燒,睇左2次西醫都吾掂,後來諗住去私院睇再入院,佢哋只係好求其比左啲同轉介信 ...

真係冇醫德!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

amm 發表於 23-6-30 15:24
2星期前我女都係係持續發燒,睇左2次西醫都吾掂,後來諗住去私院睇再入院,佢哋只係好求其比左啲同轉介信 ...

私家醫院只會取易不取難、奇難雜症、唔該你去政府醫院、佢哋全部拒收、 除非你好似何鴻燊咁有錢~

所以真正急症、唔好以為買咗保險就入私家醫院、浪費寶貴時間、要直接入政府急症室~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

Fifioncheung 發表於 23-6-30 14:27
如題,BB已看醫生, 初步相信是感冒,高燒39.4度. 有點擔心, 想bb住院觀察,但全香港私家醫院也沒有床位.相信政 ...

話無位,等排等位,都有機會夜晚就有位放出黎。

政府都可以不仿排

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

redhot 發表於 23-6-30 15:44
真係冇醫德!

如果明白、私家醫院掛單制度、便知道佢哋一定會拒收、因為無醫生想惹上麻煩~

如果病人、在私家醫院不幸死亡、負責的主診醫生、要寫好詳細的報告、給醫務衛生處解釋~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

緊急嘅話一定係入公立急症, 私家嘅話就正如樓上咁講, 除非你係社會賢達, 名人首富, 有家庭醫生跟開果啲, 一般人佢哋都話無床位耍走你...

珍珠宮

回覆樓主:

真係有需要,政府點都調到個位比病人,只係可能係急症病房等耐少少。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

政府點可能唔收呀

男爵府

牛年勳章

Fifioncheung 發表於 23-6-30 14:27
如題,BB已看醫生, 初步相信是感冒,高燒39.4度. 有點擔心, 想bb住院觀察,但全香港私家醫院也沒有床位.相信政 ...

找睇開的兒科醫生,佢哋有辦法係佢哋掛單嘅醫院攞到位。

珍珠宮

renapapa 發表於 23-6-30 15:54
緊急嘅話一定係入公立急症, 私家嘅話就正如樓上咁講, 除非你係社會賢達, 名人首富, 有家庭醫生跟開果啲, 一 ...

私家醫院先係無良,專登叫唔嚴重嘅入院,我朋友最近就係,睇完私家醫院門診,一日後call佢話要驗下血,叫佢入院,最後無大概出返嚟,抽血驗下有咩需要入院?我朋友行得走得無咩唔舒服 .
真正危險嘅病人就唔收。

男爵府

回覆 wan_sosin 的帖子

無唔無良我唔敢講, 不過就真係危急重症果啲佢哋唔會收一般人, 所以有咩緊急嘢一定係入公立穩陣...

子爵府

去公立排囉⋯⋯
所以小朋友醫保唔駛買到咁貴.....因為最尾可能被逼去返公立.....買正常保障就夠

男爵府

吃住退燒藥先啦 在屋企替他敷毛巾散熱 去急症室可能人太多仲延誤 自救可能仲妥善
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

珍珠宮

.

大宅

B B精神的話自己在家小心觀察更好,醫院其實好多病菌。

你要留意BB 食完藥會不會退燒,除非高燒過3天,食完藥完全不退燒,又或發燒嘔吐,雙眼無神彩,否則無需要入院。

你入到醫院去,也沒有什麼特別照顧的

水晶宮

回覆樓主:

1.係咪COVID自己搵測試測下已經知道2.高燒唔使入院,持續高燒先使入院
3.私家唔係冇位,而係你嘅兒科醫生唔夠地位啫

男爵府

畀面勳章

如果有買保險,搵agent就可以安排入院
我哋上次都係咁

伯爵府

renapapa 發表於 23-6-30 14:32
我同事個 10 個月小朋友上星期中咗 COVID, 去咗私家急症, 都係同佢講無床位, 建議送佢去公立, 最後幫佢 cal ...

covid一定公立醫院好啲。所有covid症都係政府睇開。其他發燒就私家都可以

大宅

去公立急症啦!公立醫院對小朋友好緊張架,我女兩歲時因腸胃炎去私院,又係冇位,我即刻去急症,好快上房,醫護都check得好頻密

別墅

回覆樓主:

如有買保險就係睇下agent 有冇能力既時候。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊