自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

多謝各位意見 層樓已經供滿 正考慮買埋半層業權定放售分錢較為理想 因為40年第一手住的新樓從未裝修過 一定比買家勁壓價 唔想父母辛苦工作供滿層樓比仔女賤賣

公爵府

kaayee 發表於 23-7-9 17:41
多謝各位意見 層樓已經供滿 正考慮買埋半層業權定放售分錢較為理想 因為40年第一手住的新樓從未裝修過 一定 ...

但你向阿哥買返1半業權 你都唔一定比個好價佢喎 佢又唔一定想平d比你。

子爵府

牛年勳章

多謝各位意見 層樓已經供滿 正考慮買埋半層業權定放售分錢較為理想 因為40年第一手住的新樓從未裝修過 一定 ...

又唔一定賤賣,40年前一手買落,
唔會蝕的,只系賺少D。
有D新買家情願冇裝修,可以全爆,
反正你預50萬翻新,用呢個做減價空間,
唔通佢話要一百萬裝修,你都減俾佢?

子爵府

裝修費,冇理由哥哥出返一半!無論將來租出定自住你先係用家!

水晶宮

回覆樓主:

可在媽媽離開後,估價樓宇價值,跟哥哥相議一個大家認可價買埋哥哥的一半股份,而印花稅係你俾的,假如樓價是600萬。你就只要俾一半即300萬的印花稅。而你可以以銀行估價最低者作成交價。

男爵府

陪月勳章

賣出去再買囉
入面殘舊都係便幾十萬
裝修後咪又係哩個數
40年前買
賺十倍有多啦
點會係賤賣

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

借位一問, 如果層樓未供滿, 遺產受益人是否要抬錢先可以攞到層樓 , 抑或喺業主其他資產中還比銀行贖樓先

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

層樓40樓前買落㗎喎,依家都唔會賤賣得去邊啦⋯ 如果我係父母,反而係唔想見到兩兄妹為咗層樓而有拗撬囉,賣咗佢一了百了,你依家唔賣,遲啲仲舊仲難賣,仲可能要夾錢大維修呢。
同你阿哥傾唔掂數而鬧交既話,分分鐘驚佢反而走去賤賣/拍賣一半業權都唔益你
用一半業權銀行極少造到按揭俾你,除非你已同阿哥傾掂數攪好哂全權擁有,先至以完整業權按俾銀行啦,不過依家咁高息你又用市價買你阿哥一半業權既話,隨時得不償失,諗清楚啦,始終呢層係遺產樓又40年咁舊,第時好大可能要低d市價先賣得出㗎。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

仲有提醒你,如果你自己本身有樓既話,就千祈唔好用「家庭協議」形式來繼承埋你阿哥嗰一半業權,因為呢樣係當你係買賣,而且唔會計你係近親轉讓,要俾15%印花稅,我屋企人以前就係試過類似咁樣中伏瀨哂嘢,而且係無得撤回無得取消,迫住要俾15%⋯
如果你真係想買你阿哥嗰一半業權,就一定要你兩個人攪好哂遺產承辦手續,各自繼承咗一半業權,然後先至好做近親轉讓呀。

子爵府

直接賣左佢分錢, 乾淨俐落

琥珀宮

kaayee 發表於 23-7-9 13:28
多謝各位指教(emoji)(emoji)
情況係媽媽現在重病在醫院 已不能簽字賣樓 已立平安紙兩兄妹一人一半 哥哥已移 ...

無可能減裝修費,若我係阿哥不會接受,市場上無裝修既舊樓也賣到市價

妹唔想比足,咁就應該賣樓分錢,價錢市場決定最均真,妹想置業就自己再買樓

子爵府

層樓同裝修係兩件事
攪好層樓嘅業權
裝唔裝修係阿妹嘅事
唔關阿哥事

伯爵府

回覆樓主:

咁麻煩,直接賣樓分錢啦

男爵府

正接賣樓分錢吧、40 年前幾十萬買落而家都幾百萬、點會賤賣。賣樓睇市價、冇裝修= 市價;豪裝修反而才會機會比估價高少少賣出

伯爵府

裝修唔關哥哥事,協議價錢大家會有分歧。所以公開市場賣出去再平均分錢就最公道

大宅

kaayee 發表於 23-7-9 13:28
多謝各位指教(emoji)(emoji)
情況係媽媽現在重病在醫院 已不能簽字賣樓 已立平安紙兩兄妹一人一半 哥哥已移 ...

裝修都唔關呀哥事...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊