自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2004107 發表於 23-7-19 20:59
女兒343333
大學俾D意見

會唔會考慮到國內讀大學?呢個成績雖然可能讀唔到北清復交,但可以試試其他985譬如浙大、中山

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-7-19 21:38
唔係計GPA?
有部份大學中文2都會收,
當然睇埋其他成績。
3大未必收

象牙宮

anna59 發表於 23-7-19 21:54
3大未必收

記得舊年睇到。
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/789360/%E7%A7%91%E5%A4%A7%E6%8E%A8%E6%96%B0%E5%BD%88%E6%80%A7%E6%94%B6%E7%94%9F%E5%AE%89%E6%8E%92-%E4%B8%80%E7%A7%91%E5%A4%B1%E6%89%8B%E4%BB%8D%E6%9C%89%E6%A9%9F%E6%9C%83%E5%85%A5%E8%AE%80-%E6%8E%A8%E5%85%A8%E9%A1%8D%E5%AD%B8%E8%B2%BB%E5%A5%AC%E5%AD%B8%E9%87%91

2023新聞
https://hk.news.yahoo.com/%E5%BD%88%E6%80%A7%E6%94%B6%E7%94%9F-%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E5%BD%88%E6%80%A7%E6%94%B6%E7%94%9F-%E7%90%86%E5%A4%A7-%E6%B5%B8%E5%A4%A7-polyu-cityu-%E5%9F%8E%E5%A4%A7-cuhk-%E7%A7%91%E5%A4%A7-%E6%B8%AF%E5%A4%A7-dse%E5%BD%88%E6%80%A7%E6%94%B6%E7%94%9F-092024333.html

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

anna59 發表於 23-7-19 21:50
系,如果你中文無3

港大唔敢講, 早幾年港大都要睇中文有無3, 其他7大冇這要求, 讀完ASSO高GPA可以直上Y3.

象牙宮

Anka 發表於 23-7-19 21:58
港大唔敢講, 早幾年港大都要睇中文有無3, 其他7大冇這要求, 讀完ASSO高GPA可以直上Y3.
...

新聞睇到2023年
中文大學

中大去年將彈性收生安排由理學院及工程學院擴展至全校。尖子生即使核心科目有任何一科未達標,但選修科目表現優異,仍可獲入學機會。惟中大沒列明選修科目的成績要求,但考生的專精領域須與報讀課程對應。

在理學院及工程學院的彈性收生安排下,未達到「3322」的最低入學要求的考生,在DSE文憑試應考至少三科STEM類選修科目(生物、化學、物理、數學(延伸1或2)、組合科學、綜合科學、資訊及通訊科技及設計與應用科技),並考獲至少三粒星,以及在JUPAS入學申請將學科放到較前志願,相關學系可酌情考慮其入學申請。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

女兒343333
大學俾D意見

34333...咪達标,超過3322了,可入八大? 啱唔啱?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

connielamyee 發表於 23-7-19 22:03
34333...咪達标,超過3322了,可入八大? 啱唔啱?

其實3322係叫做基本入大學要求,但絕對唔夠分入八大,八大最少best5要18分

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-7-19 22:02
新聞睇到2023年
中文大學中大去年將彈性收生安排由理學院及工程學院擴展至全校。尖子生即使核心科目有任何 ...

這新聞都有留意,係jupas彈性收生。

但係6樓肯定non jupas中文冇3唔可以,就好大商榷餘地。

大宅

醒目開學勳章

anna59 發表於 23-7-19 21:25
30人入面,得3個上到大學
仲要有3322先收
如果中文考吾到3,永遠入吾到本地u

大家有興趣可睇睇Asso 上U的data, 好多中/英都無3的

https://t.me/s/nonjupasspreadsheet

象牙宮

Anka 發表於 23-7-19 22:10

但係6樓肯定non jupas中文冇3唔可以,就好大商榷餘地。

係!所以搵資料比佢睇。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

anna59 發表於 23-7-19 21:25
30人入面,得3個上到大學
仲要有3322先收
如果中文考吾到3,永遠入吾到本地u

好肯定你嘅資訊係錯,中文冇3永遠入唔到本地U,你講嘅根本唔係事實,絶對不正確。

我仔DSE 2 咗中文,佢由HD上番8大,中文成績冇3已經大學畢業今年讀緊碩士。

同事侄仔都係2咗中文,讀咗2年副學士,今年入番科大。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Anka 發表於 23-7-19 22:10

六樓嘅資訊唔正確,我仔中文冇3 一樣上返八大。

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-19 22:23
好肯定你嘅資訊係錯,中文冇3永遠入唔到本地U,你講嘅根本唔係事實,絶對不正確。

我仔DSE 2 咗中文,佢 ...

我仔中文2左,打算報 副學士,但係睇d資訊愈來愈混亂

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Asso. GPA高既駁返係易過SSSDP學位轉去。聽講SSSDP tranU係好難,大學話吾想浪費資源,學位轉返學位。阿囡就係咁,今年考左兩間八大有得見但都無回音。佢有成3.7又攞dean list,仲攞埋獎學金。我叫佢專心讀完個學位再算。

男爵府

mizuho 發表於 23-7-19 21:53
會唔會考慮到國內讀大學?呢個成績雖然可能讀唔到北清復交,但可以試試其他985譬如浙大、中山
...

呢個成績都吾會入到浙大、中山啦

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-19 22:25
六樓嘅資訊唔正確,我仔中文冇3 一樣上返八大。

當然,其實我都有真實例子成功上8大Y3.

洋蔥頭媽咪    發表於 23-7-19 22:40

大宅

961123 發表於 23-7-19 21:34
入左自資先

我個女都係讀Asso搏上第三年大學,佢話GPA3.3以上就入到,最後入了城大

水晶宮

女兒343333
大學俾D意見
我身邊個D ASSO 全部都上返8大, 真係唔難喎!

當然要睇佢本身係咩料啦! 係18,9分, 20分+, 定15以下...都可以好唔同, 同埋讀咩科先?

我唔會揀自資, 點都入8大

你女16分, 選咩科先?

珍珠宮

Sad2020 發表於 23-7-19 22:34
我仔中文2左,打算報 副學士,但係睇d資訊愈來愈混亂

有啲人亂講並非事實,唔好打亂自己,條條大路通羅馬,如果有心讀上去,副學士都唔少學生可以成功駁上大學,HD都一樣上到,最重要孩子肯讀,辦法總比困難多,加油

水晶宮

18,9分呢D要抉擇, 因為夠分入8大, 但可能唔係最想讀既科, 呢個時候, 你會揀自資定ASSO? 我建議 ASSO

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊