自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

野原美冴 發表於 23-7-23 11:20
考唔考都照學緊的級數交學費。你以為一直可以交5級學費直至考到8級才加?
...

我哋個老師準備3級加學費,準備考5級加,準備考8級再加,此外,其間有加學費係加通漲就唔係加升級。

水晶宮

我女當年都係考完5級考8級,好多朋友仔都係咁。但佢有一個朋友係考完5之後,考多一級先考8。佢個老師係比較有名和多學生的。

睇老師講咩理由,睇你信唔信任個老師。你要自己判斷。

男爵府

2024年龍年勳章

pandc 發表於 23-7-23 10:51
小朋友而家學緊6級,老師好堅持要佢考7級,但係我見好多人都係考完5級就直接考8級,其實真係唔明白點解要考 ...

小朋友幾大?如果太細老師可能怕佢過唔到8,穩陣慢慢跳。
我小朋友以前個鋼琴老師,明明佢都未得,當年就迫佢由5跳7,收貴啲學費,佢錢就袋咗,考唔到係你小朋友問題。仲要上住堂食飯,泵奶。我頂唔順話退學,佢仲串咀話教唔到你小朋友
好多所謂既鋼琴老師係呃飯食,我次次上堂都坐喺出面等,起碼dum 鐘唔會咁出面。

侯爵府

小朋友而家學緊6級,老師好堅持要佢考7級,但係我見好多人都係考完5級就直接考8級,其實真係唔明白點解要考 ...

首先,你同仔仔對老師信任嗎? 而家學緊6級,即係將會考6級試?

呢幾年因錄影,考試冇scale, 一般個底冇咁好,如果對老師有信心及信任,考完7,再考8,成績會好啲

侯爵府

個個人唔同,有d人係唔適合5,6級跳去8級的。
我估老師堅持係因為:6級歌一般得兩版,又唔係太難,考完上8級的話,會困難d,7級d歌長番d又有番d難度。for一d 基礎一般既人黎講,如果唔係話好勤力練琴,得5,6級開8級歌會練一段好長既時間,就算考到8級,上到去又技術唔會太好,如有心上演奏級,到時會發現力不從心。
6級以下既歌,我個人認為未學到古典鋼琴嘅到肉位,就算唔考7,都最好用一年時間彈下歌先再考8級。

子爵府

以前仔嘅鋼琴老師講嘅:六級到八級個gap頗大,所以最好就係七級完,再八級,咁樣考會好啲

子爵府

回覆樓主:

其實唔須要考中間,ready先考8咪得,考中間級是浪費時間,不如打好基礎。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我仔考完5級,老師建議佢考6級,我地完全無異議,相信老師,而且一直都學緊6級俾緊6級學費,唔存在呃錢問題,加上我地無時間表想幾時考到幾多級,亦唔存在嘥時間問題

大宅

QQee 發表於 23-7-23 14:11
以前仔嘅鋼琴老師講嘅:六級到八級個gap頗大,所以最好就係七級完,再八級,咁樣考會好啲
...

我女兒的鋼琴老師都是這樣說,可能她不是勤練緣故,所以有考7,8, 事實的確是有分別,8級難好多

子爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我仔 是2,4,6,7,8 咁考 8级.有130分(13年前的事)
我睇翻啲分 4级同8級有13O分或以上。6,7都有125以上

當年琴老師安排 我仔就跟住做,無諗咁多嘢

大宅

唔好意思,想借帖問下,請問現在八級的學費大約幾多?(1個鐘計)謝謝(emoji)(emoji)

大宅

我女兒勤力練琴的,就算唔考果級都會學果級既考試歌,1至8級學費都是劃一。老師也說考完5級後會考7級再到8級,不想她由5跳到8級。因為5級到8級的gap很大。老師不是急著考級的人,考級都主張考實體比較全面,想阿女彈多些不同時期的歌曲,學會欣賞音樂,找出自己的喜好和長短處。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我個仔考3,7,8。我覺得7級scale同8級係相似,所以如果練好7級scale, 上8級會容易d。

伯爵府

回覆樓主:

老師點答你呢

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

睇落你似為考級而學琴⋯
學琴係一個學習進程,每一級都有佢既技巧、難度同曲目,為考而考、攞張證書的確會對升學有少少幫助,但長遠而言個小朋友只識彈考試歌,sight reading都唔識、亦冇紮實嘅技巧,第時教琴都教唔到,想彈自己鍾意既歌都彈得唔好!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kikiboy 發表於 23-7-23 11:12
考級可以加學費

天真左

大宅

回覆樓主:

通常3-5-8+5級樂理
可能老師無信心比佢直接考8級,
考7級試下水先

大宅

我仔五級後係七級,之係先八級。老師話七同八都有距離,如果由五跳去八就太難。本身我仔係練得少嘅,而我地都唔急,由得佢慢慢嚟。同埋我地老師由五至七級都冇加過價,唔存在想賺多啲嘅問題

男爵府

回覆樓主:

我女係考完6級,老師話要照學7級,學晒可以唔考再上8級,因為呢個grade 跳級有難度。

大宅

2023年兔年勳章

唔駛明,教嗰個話要考7級咪7級,疑人不用、用人不疑,能力有限梗係一級級上,唔信覺得呃錢嘅咪換人囉!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊