自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

PeteOrson 發表於 23-8-8 18:57
樓主,一個社工、一個老師、一個耶X,呢度好多的,一鬧佢地就起晒槓,唔比人講佢地D衰野,個個月人工咁高,但唔 ...
預左有人發顛喇,但相關人士有無heart 去做好呢份工,自己問下自己

子爵府

kl1 發表於 23-8-8 18:53
你又知好hea ?只睇表面無睇真實一面。無論官校定津校啲老師經常帶埋嘢返屋企做,屋企有小朋友都唔得閒教 ...
請記住,我唔係搵老師訂書,係想問相關書目既書號,因為書單係學校上載,唔問相關老師問邊個????

琥珀宮

KittyMelody1 發表於 23-8-8 18:45
作為用家家長,絕對感同身受,平時完全唔會改任何書薄,好少少既會上載答案去學校網頁,學生自對答案,唔好 ...

當年中6轉左去官校,教我嘅係二大畢業,即係中大港大,學歷一d都唔差,即係當年可以考AO嘅人,但佢地教就真係只係教,唔會諗班學生入唔入到U, 唔係話佢地教得唔好,因為佢地已經係全校最top嗰班老師,同b1嘅老師比校長卒數唔同,都係嗰句做又36唔做都係36

男爵府

作為用家家長,絕對感同身受,平時完全唔會改任何書薄,好少少既會上載答案去學校網頁,學生自對答案,唔好 ...

點會唔改書簿

咁中英作文點?

男爵府

甘既文化, 好老師都被帶坏!

伯爵府

KittyMelody1 發表於 23-8-8 19:03
請記住,我唔係搵老師訂書,係想問相關書目既書號,因為書單係學校上載,唔問相關老師問邊個????
...

問書店啦,去商務嗰啲書店咪問到。

男爵府

feifei_baby 發表於 23-8-8 18:49
KL3果間?我見fb gp有人講,要行勻港九跑書,不過不止官校,某女津今年都係咁,搞到家長要Amazon 訂書
...

何官?

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

官校真係hea d, 當日大部份學校已經轉返全日制,有官校(中學)仍然返緊半日,直至教局宣佈行返全日制,佢哋先改返全日,比一般學校遲咗幾個月

男爵府

KittyMelody1 發表於 23-8-8 18:37
官校老師真係好hea, 話說學校無聯繫書店,只係在學校網頁上載書單,家長們自己自行出外購買。。。本人見在 ...

咁快D轉校啦!

公爵府

Vengerov 發表於 23-8-8 18:54
好擔心,都唔係第一次聽話津啲老師無咩heart,因為政府工,唔憂做。是否真系咁架 定官/津又唔 ...

一間間啦,我兩個小朋友都讀津小,兩間都喺區內爭崩頭,一間風評好、一間風評冇咁好,但作為用家,我覺得前者冇heart 加Hea,後者用心教學,所以我覺得揀學校如買大細,人地話好讀落可能唔覺得好….

男爵府

官立中學畢業,真係好有陰影

子爵府

feifei_baby 發表於 23-8-8 18:54
我自己讀書時代都係有書單去天利行執書,有就買冇就訂,唔使撲仲有折,我啲細路,中學、小學都係一個qr co ...

我哋都係官校
都係無qr code, 亦無isbn

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

回覆 秋思 的帖子

請問你讀嗰間官立中學係咪Band one ?係咪個個老師都係咁hea?

大宅

回覆樓主:

我見小學書單都係得書名、出版社、第幾版,中學要用到書號咁誇張嘅。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

KittyMelody1 發表於 23-8-8 18:37
官校老師真係好hea, 話說學校無聯繫書店,只係在學校網頁上載書單,家長們自己自行出外購買。。。本人見在 ...

終於有人講出嚟

仲有合埋眼改簿咁囉

男爵府

QQ_panda 發表於 23-8-8 18:54
你試下派到英皇書院,睇吓有無人唔要

或者皇仁、庇利羅士、伊利沙伯。
荃官、軒官都係官立、一樣爭崩頭

侯爵府

Vengerov 發表於 23-8-8 18:54
好擔心,都唔係第一次聽話津啲老師無咩heart,因為政府工,唔憂做。是否真系咁架 定官/津又唔 ...

津貼學校同官立學校係唔一樣,香港大部分都係津貼學校,可以由不同辦學團體去管理,例如唔同教會/慈善團體如保良局東華仁濟等。。樓主講的官校,即乜乜官立學校個d。。。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

KittyMelody1 發表於 23-8-8 18:47
好相信好多學校老師都係咁,我地呢間絕對唔係唯一,香港教育真係一個好爛既蘋果
...

其實官中會唔會咁hea呢?庇理羅士出名,又唔知公務員老師係點

彩鑽殿

大力大力 發表於 23-8-8 18:43
全是校長的責任、管理有問題~

最嬲就係連呈分卷出到都可以有問題

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊