自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

Popo01 發表於 23-8-14 19:08
你竟然同香港比,唔好害人

我在英國大、d 人唔知好壞、連讀都未讀過就一口說有問題、咁我冇野好講了。我而家大仔都係英國讀書

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小艾美 發表於 23-8-14 17:20
的確,我見過去的朋友個個都好happy,日日去公園,冇功課,佢地係香港時都係讀一線津校。
...

我見到都係
有d chur 媽 個仔係香港名列前茅
過到去都好開心

已刪除用户

男爵府

Popo01 發表於 23-8-14 19:16
你覺得得你一個人去過英國?咁呢個世界嗰幾窄

你覺得得你一個人知英國公校係點?咁你個世界嗰幾窄
我只係分享事實、你係都要話差我都冇辦法。事實係好多好好你唔知、只知衰個面。

已刪除用户

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jasmine-4711 發表於 23-8-14 17:58
係好happy冇功課,

但happy school有多少% 學生入倒一線大學呢?

無所謂喇,去到別國所有要求都放低,亦無必要個個係一線大學生
放下自在

已刪除用户

男爵府

Popo01 發表於 23-8-14 19:19
你都啱㗎,公校係唔會話讀啲咩係比較有前途,係唔會鼓勵㗎,佢哋都話你讀college 冇問題的,所以去大部份 ...

香港都唔係大部分人升到大學,不過最主要教學方法唔同,香港差不多永遠把成績放第一去睇一個學生成就,外國就多元發展一點。

已刪除用户

男爵府

Popo01 發表於 23-8-14 19:23
我只係信事實同埋長輩朋友親人提點我見到嘅嘢,要偏向淨係睇單一嘅媒體係會好多嘢都唔知

香港學生嚇到要 ...

事實同埋長輩朋友,又係道聼塗説
呢單出左名la, 係個媽咪自己同佢去uk, 老公在香港、個媽本身都精神緊張!你知唔知之後教育部點處理呢d case ! Safeguarding 做得好好

男爵府

Popo01 發表於 23-8-14 19:11
淨係單性性別廁所香港人已經接受唔到,state school 已經推行緊呢樣嘢。已經有性侵事件發生,但係因為未夠1 ...

雙性別呀?Unisex toilets are legal in schools, but for children aged 8 years and over, and seperate toilet and washing facilities must also be provided for boys and girls

男爵府

Popo01 發表於 23-8-14 19:24
升唔到係因為大部份學生都無心向學

咁又要討論下點解會無心向學,香港讀書嘅,好多學生都要追課程,教得愈深愈快就好,小朋友好難有興趣讀書,外國讀書相對比香港輕鬆,小朋友無咁大壓力,可以發展多啲興趣,你睇香港每年都有小朋友因為學業問題自殺,外國你有無聽過?
另外一樣嘢就好明顯,外國讀小學,真係無功課,唔過份著重學術,主要教小朋友透過唔同活動教佢哋解決問題,引發思考。
所以2邊教學好唔同,睇家長自己取向,如果係香港讀得好又輕鬆,根本就去邊都一樣會讀得好,但如果唔係只想focus 讀書,亦未必人人咁叻係香港讀得好,去外國確係一個不錯選擇

已刪除用户

已刪除用户

男爵府

Popo01 發表於 23-8-14 19:41
呢個紀錄片公私校學生點樣返學,佢哋互相對調,英國唔係一切都美好。

https://youtu.be/qXvaGrZINl4?si=n ...

其實我唔係講英國一面倒好,我係講緊大家教育制度同方法唔同,你揀啲一件半件事件無咩意思,就等於香港都有好同唔好嘅學校,似乎你同我focus 件事都唔同,咁好難去討論

男爵府

Popo01 發表於 23-8-14 19:02
有人話所謂教學流程,佢哋一定要做,呢啲門面嘢有幾難?因為當佢哋成日都罷課或者睇波唔返工,佢哋要交俾代 ...

呢個又係錯la,有冇聼過its learning apps 呀。學校每日upload 上堂學過既ppt, 所有notes 上apps比學生。year 9下學期已經開始教GCSE課程、到year 10 下學期已經教左大部分、year 11教埋餘下、之後就操卷, 考mock , 再操卷。
我仔剛剛先考完GCSE 。

ofsted report可以一夜之間由Band 1變Band 5 不是因為成績或學生問題、例如學校過嚴、management 有問題。之後會再有inspection morning visit ,如有改善, 會改返rating . 已經有間好出名既係咁、一向也是outstanding 的、但話學校處理bullying不好所以跌落inadequate,之後再有inspection 已改返good rating, outstanding sixth form

男爵府

Popo01 發表於 23-8-14 19:43
你講個媽媽有問題,咁就知道你真係叫唔醒,扮瞓嘅人算吧啦,希望你唔好害太多朋友,同埋你唔好再回應我了
...

我點解唔可以回應你
你繼續道聼塗説la, 自己冇讀過、又冇仔女讀過、事實又唔信、一味只睇差個d 然後出來唱衰
咩心地、你唔好再出來害人了

已刪除用户

男爵府

Popo01 發表於 23-8-14 19:43
你講個媽媽有問題,咁就知道你真係叫唔醒,扮瞓嘅人算吧啦,希望你唔好害太多朋友,同埋你唔好再回應我了
...

扮瞓嘅人算吧啦…你心想乜就睇到乜

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊