自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

樓下藏屍吖開咁大冷氣?
冷氣向下沉並非向上升
留意自己地板濕度吧

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好難處理,你冇理由唔比人開冷氣,我都比人咁投訴過,但係冇辦法喎,我係一返屋企就開冷氣嘅人

伯爵府

一係冷氣機set timer,你到家前1hr開始run dry mode, 當抽濕

大宅

回覆樓主:

你屋企有無發出噪音影響到你樓下,或者小朋友跑跑跳跳,聽人講呢啲都喺樓下向樓上報復行為。

大宅

Maayboo 發表於 23-8-17 00:10
好苦惱,同管理處投訴左幾次都冇用。啱話完好少少,冇幾耐又開始出水。有冇人有相似經歷分享下。
...

2-24樓的建議治標不治本, 以下是轉載
先放些水入雪柜. 再去雜貨店買二個面盆(直徑30CM), 去便利店買幾袋冰.
在渗水位置放面盆, 再倒冰, 再倒雪柜拿出來的涼水.
連續做3日, 樓下就上來求你了. 這是物理學, 水在溫度比較低的地方凝固. 你的地板溫度低過樓下, 所以水在樓下天花板凝固

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

KKLLYang 發表於 23-8-17 09:19
先放些水入雪柜. 再去雜貨店買二個面盆(直徑30CM), 去便利店買幾袋冰 ...
找你鬧交是治本的方法?

珍珠宮

先放些水入雪柜. 再去雜貨店買二個面盆(直徑30CM), 去便利店買幾袋冰 ...
你咁做好賤,人哋怕熱開冷氣又唔係專登整蠱別人

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無辦法之下,唯有放d布,毛巾係地下

大宅

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

我屋企舊年都係咁,我都係少開冷氣,咁今年可能太熱啦,前排持續好多日間主人房地板出水,開頭以為樓下個冷氣出風位長期向上或裝咗檔風板,因為我都有小朋友,都擔心會跣親,所以就親自落樓下有禮貌地同佢哋講,原來以上原因都唔關事,佢話疫情期間在家工作,樓上開冷氣而佢唔開係會令到地板出水,係尾佢就話試下將温度調高一度,咁我屋企個地板就冇再出水啦。

大宅

放毛巾

男爵府

樓主,我好多年前都面對樓下勁開冷氣問題
我老公當時想到一個方法,係可以解決問題
不過有啲技巧

複式洋房

fannychan96 發表於 23-8-17 09:44
我屋企舊年都係咁,我都係少開冷氣,咁今年可能太熱啦,前排持續好多日間主人房地板出水,開頭以為樓下個冷氣出 ...

係,如果長期低溫咁開就算風口唔對住天花板都有機會造成冷凝水。我都知個個體感溫度唔同既,我開25度已經好夠,可能樓下就覺得熱要再低d講完係有改善到但唔到一個月又開始有水珠冇計都係唯有keep住同佢講,幫幫手再留意下

複式洋房

LandoCheung 發表於 23-8-17 09:52
樓主,我好多年前都面對樓下勁開冷氣問題
我老公當時想到一個方法,係可以解決問題
不過有啲技巧

可以share下解決方法嗎?

水晶宮

溫差可以點呢?出面36,37度,開冷氣調到24度都相差13度,自己屋企唔開,人地正常地使用地開,都會有呢個問題的。

唔鐘意冷氣的過凍感覺可以開冷氣的抽濕模式,又可以抽濕又可以解決呢個問題

大宅

其實好危險 真係會跣親

男爵府

Maayboo 發表於 23-8-17 00:10
好苦惱,同管理處投訴左幾次都冇用。啱話完好少少,冇幾耐又開始出水。有冇人有相似經歷分享下。
...

我早兩個月前都係咁、樓下保安同主任去禁鐘入面有聲唔應門,主任用2/3電話打屋主多次唔接要用自己手提打左幾次先接!初溝通屋主聲稱冇開冷氣(但我地板係焗部1/3凍冰冰) 跟住屋主稱會留意下!但隔差不多又出水,我頂唔順自己落去搵主任,麻煩佢用佢表達方式轉告樓下,話我樓上樓下都唔想用唔文明方式半夜滴波子嘈醒你,亦唔想他日佢樓下天花漏水唔合作開門,跟住第二日 地板已冇再凍冰冰

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我成日都好奇會濕到地板出水,住咁多間屋唔同地區都未試過,樓下開冷氣咁大影響架咩?佢間屋應該雪房一樣

複式洋房

珍惜眼前 發表於 23-8-17 10:22
我早兩個月前都係咁、樓下保安同主任去禁鐘入面有聲唔應門,主任用2/3電話打屋主多次唔接要用自己手提打左 ...

咁勁嗎不過樓下又冇話唔合作,佢都態度好好係咁話會留意會儘量配合,只不過隔冇耐又要重新溫馨提示下佢未大佢住,驚有反效果。

複式洋房

polliebb 發表於 23-8-17 10:27
我成日都好奇會濕到地板出水,住咁多間屋唔同地區都未試過,樓下開冷氣咁大影響架咩?佢間屋應該雪房一樣
...

我都係,住過其他地方從未出現過,今次是第一次。可能今年真係熱得制,又多左人wfh掛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊