自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

試吓轉做政府工,

單親又供養咁多人,好勁!

珍珠宮

hkvcar 發表於 23-8-19 10:54
我係單親媽媽
小朋友還未出畢業(明年入大學)
要供養照顧兩老

捱多5年,細路出身,你會輕鬆好多
至於搵工,same here,大家努力
我個先得中一,起碼捱多10年

男爵府

2024勳章

加油!祝福你!

珍珠宮

我係單親媽媽
要供養照顧兩老

努力啲工作,捱大小朋友,我覺得這類小朋友特別生性的,妳朝著呢個方向去諗,將來會有好日子的,加油

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

比上不足,比下有餘。不如問,有幾多個同你一樣景況既人做得到。

子爵府

我係單親媽媽
要供養照顧兩老

許多50歲媽媽,已經密謀同仔女收幾錢家用了!你睇你父母幾爽,一直有錢入。
你日後都如此。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-8-19 13:03

男爵府

你已經好叻,加油呀

水晶宮

我係單親媽媽
要供養照顧兩老

二老有冇申請長者$4000津貼?大把老人申請。我父母申請後,我哋壓力少好多。

水晶宮

萍pig 發表於 23-8-19 12:53
許多50歲媽媽,已經密謀同仔女收幾錢家用了!你睇你父母幾爽,一直有錢入。
你日後都如此。
...

真係慘!

而家有長者$4000津貼,希望幫到有良心的長者,不好太壓榨下一代。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

好多人遲婚,50歲仔女未上大學,又有長老要照顧,咁情況係好正常,至於你話50歲後轉工難,的確係較難,但又唔係一定唔得,睇下你想搵咩工同有冇特別技能,50歲退休唔係唔得,難少少啫,而且50歲就退休,之後生活點維持?日子點打發?你都識講物價飛漲,個仔幾年後畢業,到時佢可以分擔一下,到時你就冇咁大壓力架啦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

五十歲正值壯年,有排都未夠鐘享清福。能夠付出照顧上下兩代人,感恩了。

別墅

人到半百, 仍然上有高堂, 下有仔女,
有工做, 有樓住, 不知幾多人羨慕你.
至少有我羨慕你,
因我爸爸去年走了...

男爵府

完全明白你心情,我自己都經歷過,所以身同感受,加油,撐住,捱多幾年就雨過天青

子爵府

我係單親媽媽
要供養照顧兩老

有冇搵個伴?我見公司四十幾歲人妻都周圍搵食,應該四十幾唔太揀擇都仲有market

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我係單親媽媽
要供養照顧兩老

過多幾年、孩子大學畢業、經濟上便會鬆動很多~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

我係單親媽媽
要供養照顧兩老

睇到都真係好心累嘅,但你要有本事先可以做到咁多嘢㗎喎,俾個叻自己啦!捱過咗之後你就知今日係冇白費㗎啦!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我同你同年,都有長幼要照顧,只係有個老公,但佢身體開始唔好我都要為自己將來籌謀,公司唔穩陣好想轉工,但自己競爭力已經下降,人工又唔係低,如果唔係認識既人介紹,人地見我年紀可能已經唔會考慮
但我意向想繼續打工,唔會50就諗退休,因為我鐘意有錢駛嘅感覺。
你有層樓仲要撐住頭家已經好叻!
一齊努力加油

男爵府

回覆樓主:

有些人兩老已不在,有些人連買樓的能力都沒有,有些人的兒女做壞人,莫講讀大學,其實往上比一定有人比你好,但其實往下比你也可以好過很多人

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

你有乜嘢會導致唔開心?

有一份穩定工作
有一個窩居
有一個仔又讀到書會升大學
雙親建在~

未來既事大家都掌握不到,你現在可以選擇係活得好,心情好、食得好、瞓得好,還有痾得到。呻完就繼續努力向前,轉過靚彎個風景就大大不相同了。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

快樂係選擇,境遇有關但並非決定因素。每一個處境都可以盡量找尋開心嘢。你肯搵,一定有光。

好似你仔考到大學,值得開心。幾年就畢業,值得開心。父母健在,一家齊整,值得開心。你有工作有經濟能力,可以照顧到身邊的人,值得開心。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊