自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hct300 發表於 23-8-23 13:57
香港每逢放假最愛旅遊消費,放長假可能是飛去日本韓國泰國台灣,短假期的話不少人會北上深圳吃喝玩樂,既便 ...

世界輪流轉~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024勳章

我去抖音睇左片,其實又無媒體寫嘅咁誇張。個標題一睇就令人好反感,但條片內容主要係講好多香港人去深圳呢個現象,仲列左啲數據,係最後結束前忽然來一句「住籠屋」,唔知咁算唔算狂數
只可以話香港二字真係自媒體流量密碼,佢咁多片就係呢條最多流量
attach1/tmp/phpfOfAu1

公爵府

2024年龍年勳章

報紙成日剩係搵埋晒挑撥雙方嘅嘢嚟報

大宅

維仔媽媽 發表於 23-8-23 14:24
香港人都被內地人逼咗好多年了,而且香港的街道同比深圳窄好多,今次系有來有往 ...
個D人係為左刷流量,乜都講得出,查實內地人邊到有咁小氣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

shobi 發表於 23-8-23 14:43
唉~比人投訴喎,大家醒水喇!
好彩我通關後一次都無返過!
就衝著呢句說話「你在香港住鳥籠,當 ...

我唔明呢句「來到深圳躺平就行」係咩意思,即係同國內新一代一樣躺平?香港人去消費咋喎,躺平邊個經濟支持香港人?

伯爵府

麟媽媽 發表於 23-8-23 14:56
咁咪好囉,佢哋物價貴拉返距離近啲,咁冇咁多香港人想去啦
講真香港人工高,國內人工低,啲嘢扯貴 ...

唔係唔喺香港消費,係消費唔起,而家夜晚個餐隨咗快餐店,唔會出街食

子爵府

czl115 發表於 23-8-23 15:07
我去抖音睇左片,其實又無媒體寫嘅咁誇張。個標題一睇就令人好反感,但條片內容主要係講好多香港人去深圳呢 ...

01煽動中港仇恨真是不遺餘力

別墅

Ssddff 發表於 23-8-23 14:47
佢講得冇錯
不過我要去就去架啦

快樂過生活

伯爵府

Vengerov 發表於 23-8-23 15:04
啲港媒見到呢d都好鍾意無限放大。但同我微博睇啲人點諗往往完全兩回事。上次有個又係抄人篇野,本來明明講 ...

港媒唯恐天下不亂啦,只想帶風向做就網民竭斯底理。
我在小紅書睇跟本有讚有彈,讚多過彈,彈咪留意下,好正常。
建議香港人唔好再應呢D垃圾記者,直接睇外國/國內論壇,唔會咁井底咁偏激比人控制情緒。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

大陸十幾億人口, 總有D歡迎有D唔歡迎, 總之大家去人地方要有質素, 唔好巴巴閉閉咁, 唔好整臭自己個朵, 大陸人都要一樣啊.....

Prosperous    發表於 23-8-23 18:10

水晶宮

2024勳章

Vengerov 發表於 23-8-23 15:04
啲港媒見到呢d都好鍾意無限放大。但同我微博睇啲人點諗往往完全兩回事。上次有個又係抄人篇野,本來明明講 ...

真係建議好嬲嘅人去睇下原片,媒體添油加醋本事真係不可小看

伯爵府

ceo234 發表於 23-8-23 15:09
個D人係為左刷流量,乜都講得出,查實內地人邊到有咁小氣。

其實內地大把正常人,看小紅書comments, 好多人都好高質,不能一竹篙打一船人

侯爵府

回覆樓主:

多鬼餘,如果呢條友做旅客生意搵食,睇佢敢唔敢咁樣講

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

一於拉大隊拖多幾個喼去內地購物,如果唔係啲關咗美顏嚇死人嘅作狀博主冇話題擦流量就慘

水晶宮

2024勳章

Vengerov 發表於 23-8-23 15:11
01煽動中港仇恨真是不遺餘力

其實媒體如實報導唔好嗎?一定要用啲帶強烈情感字眼來敘述一件事,來帶風向?

大宅

華妹妹 發表於 23-8-23 15:17
多鬼餘,如果呢條友做旅客生意搵食,睇佢敢唔敢咁樣講
其實三,四十年前,香港人都經常北上消費,D香港師奶成日上深圳買餸架,到後期多少都有影響物價上升,不過人地都無話香港人,我地上去都無遇到不友善對待,反而同滴滴司機傾開計,佢話去到香港,都感受到香港人不禮貌對佢,佢亦無做過不文明既野。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

麟媽媽 發表於 23-8-23 14:56
咁咪好囉,佢哋物價貴拉返距離近啲,咁冇咁多香港人想去啦
講真香港人工高,國內人工低,啲嘢扯貴 ...
港人齊心用實際行動對抗香港地產霸權
業主無生意都照加租, 令到更多人北上消費
執曬等佢唔洗再收租

子爵府

czl115 發表於 23-8-23 15:21
其實媒體如實報導唔好嗎?一定要用啲帶強烈情感字眼來敘述一件事,來帶風向?
...

有些媒體不愛見中港融合

水晶宮

2024勳章

annie133 發表於 23-8-23 15:14
港媒唯恐天下不亂啦,只想帶風向做就網民竭斯底理。
我在小紅書睇跟本有讚有彈,讚多過彈,彈咪留意下,好 ...

係呀,我睇微博、小紅書,絕大部份都歡迎香港人去消費,個別話唔鍾意嘅,只係因爲當年香港人叫大陸人「蝗蟲」而引發嘅反感,咁我都理解嘅
不過我就唔會執著小部分人意見而忽略更大多數人囉
而且我自己上去咁多次親身感受,人地並無任何排斥香港人,都好友善,因爲深圳人自己都話只鍾意搞錢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

pauline_c 發表於 23-8-23 15:10
我唔明呢句「來到深圳躺平就行」係咩意思,即係同國內新一代一樣躺平?香港人去消費咋喎,躺平邊個經濟支 ...
躺平有只做份內事, 不力爭上游的意思
大概意思係hea
香港可能隨便買下衫食野隨便就洗幾千,
大陸洗幾百就滿足搞掂, 低消費之下不再加培努力賺錢去花

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊