夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

owla 發表於 23-8-29 20:40
有d男人就係成碌木咁, 覺得淨係做實事對你好就夠,
要慢慢引導佢等佢知道氹下你都好重要,
不過呢個係好漫 ...

已經12年,都幾難改,都係自己睇開d,放大對方的優點啦

複式洋房

應該話一開頭大家都包容大家,之後愈來愈多拗撬,之後好返,又下次嘅嗌交,累積左好多負面情緒係心入面。
佢有講過性格好難改變,但係咁嘅相處模式,我自己係唔開心,所以想呻下。
不過我都接收到大家意見,無得要求咁多。

男爵府

Ckw2019 發表於 23-8-29 21:48
應該話一開頭大家都包容大家,之後愈來愈多拗撬,之後好返,又下次嘅嗌交,累積左好多負面情緒係心入面。
...

我都嫁左個超級理性人,佢地係唔會明白/有負面情緒累積,只係覺得件事解決咗就解決咗,解決唔到就解決唔到,唔使唔開心。佢係咪咁?

同啲超理性人溝通,要同佢好清晰,冷靜咁解釋,件事點解會令到你有某啲情緒,同埋你想佢做啲咩去幫助你解決呢啲情緒,再教埋佢要講啲咩。之後通常我自己做咗一次成個process之後自己就會已經唔嬲如是者好多次之後,我就冇咁易嬲,佢又比較知道我要佢點樣,就好啲

複式洋房

Ckw2019 發表於 23-8-29 12:59
好想有個地方呻
結婚12年,有一個小朋友,我地由當初好甜蜜到依家互相不滿,原來所有野慢慢都變哂。
我哋之 ...
其實好簡單,只係佢唔識同女人相處。。
互相不滿,只係因為日積月累啫

子爵府

畀面勳章

smilesmilefan 發表於 23-8-29 14:09
不好意思,我覺得你已經好幸福了
只是你幸福時,想更幸福

Agree w/u..

大宅

身在福中不知福,
自己放下假同friend出去玩幾日,聽下人地點呻就知自己幾幸福。
經營婚姻自己去婚姻輔導,睇下書,上下堂,再唔係去睇youtube,點解成日要改變另一半,人應該由自己做起,自己心態唔變,只係想到離婚,離婚只係逃避問題。
性的語言,你係要人地講出嚟,佢係想要行動。

男爵府

english1221 發表於 23-8-29 21:54
我都嫁左個超級理性人,佢地係唔會明白/有負面情緒累積,只係覺得件事解決咗就解決咗,解決唔到就解決唔到 ...

我情況同你差唔多, 當初真係花左好多時間心機慢慢同佢講

不過我唔認同其他人話樓主既野, 性格不合同老公對佢好唔好冇關係,
唔可以因為老公對佢好但性格不合而唔開心就講到係樓主唔啱咁

男爵府

owla 發表於 23-8-30 11:31
我情況同你差唔多, 當初真係花左好多時間心機慢慢同佢講

不過我唔認同其他人話樓主既野, 性格不 ...

樓主唔係唔啱,只不過係呢啲嘢都係觀點與角度,比起呢個版其他問題其實係好小事。

超理性人有個好處,就係佢個人係好predictable,每次嘅反應同埋思考方式都應該係差唔多,正常如果已經一齊咗12年,應該對方趷起條尾已經知佢想點。
同埋如果有嗌交,通常理性人都係完咗件事就冇嘢,唔會有負面情緒累積,或者自己喺度記仇記恨,所以我覺得同佢溝通都唔係太難。

大宅

Ckw2019 發表於 23-8-29 21:48
...

其實你自己係咪一個心急人,超理性可能你會覺得佢冷漠,但最終結果可能係最好

大宅

好想有個地方呻
結婚12年,有一個小朋友,我地由當初好甜蜜到依家互相不滿,原來所有野慢慢都變哂。
我哋之 ...

你地性格同我&老公性格一樣, 一齊二十年老公完全唔浪漫,但好錫我, 佢唔識表達愛咪由你做主動,我會突然大大力攬住佢,叫佢情深啲錫啖我或我錫佢,錫完佢又會笑下你傻瓜,大家各自用自己方式表達愛,幸唔幸福係來自心態。

大宅

要搵一個又浪漫又錫自己,自己又愛嘅人都幾難!都係溝通磨合,保持良好關係!

侯爵府

cheungandmoon 發表於 23-8-31 10:42
你地性格同我&老公性格一樣, 一齊二十年老公完全唔浪漫,但好錫我, 佢唔識表達愛咪由你做主動,我會突然 ...

你就醒啦

侯爵府

rickhss 發表於 23-8-30 20:20
其實你自己係咪一個心急人,超理性可能你會覺得佢冷漠,但最終結果可能係最好
...

樓主應該係戀愛腦,成日要人主動氹,要人讚要人錫。
不過有啲男人可能覺得咁好肉麻,做唔出講唔出。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

好想有個地方呻
我哋之 ...

如果你去搵另一個感性的,我怕你10多年後又上來呻另一樣野

大宅

未至於要離婚吧我覺得佢只係用行動表達愛既方式,而你想既係把口講,你覺得佢愛唔愛你

大宅

好想有個地方呻
我哋之 ...
我哋無甜蜜好耐啦,只有責任,活在不開心時間多,都唔知為乜? 她又怪我悶,佢根本自己都係悶人…

男爵府

cupid0627 發表於 23-8-29 16:07
其實好多人都性格不合,一凹一凸
試想為何當初又甜甜蜜蜜?
不如去婚姻輔導,聽下第三者怎麼說?
是啊!找下婚姻輔導

複式洋房

我諗我自己有自己嘅問題,但我唔開心個種感覺又一直係到。我又點會無開口講過我想點,但對方接收唔到,所以相處上只有你忍我或者我忍你,我都好疲累。

男爵府

Ckw2019 發表於 23-9-2 16:29
我諗我自己有自己嘅問題,但我唔開心個種感覺又一直係到。我又點會無開口講過我想點,但對方接收唔到,所以 ...

我覺得對住理性男你想同佢講感覺, 與其理性討論不如直接撒嬌叫佢做某d野,
或者好似前面講攬實佢鍚佢/叫佢鍚你, 佢地好多野唔係唔肯做係唔識主動做,
同佢講不如直接示範或者比清晰指示佢

大宅

好想有個地方呻
我哋之 ...
呢D婚姻老問題,愛情減退,睇你愛家人及愛自己多些去選擇,當然最終都係講條件,普遍人嘅答案都係代入自身情況及條件去答你,不可能和樓主一樣。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊