夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血金章

當兩個人談情說愛,彼此相戀,這就是戀愛,活在愛情的夢幻世界之中。而當兩個人談婚論嫁,結為夫婦並組織家庭時,就會在甜蜜的夢幻世界之中跳到現實生活。

現實會讓人漸漸忘記什麼是愛情,特別是男仕,反正大家已經成了一家人,自自然然就會由愛人變成家人,由愛情變成親情。不過絕大多數女仕都是渴求被愛(愛情)的感覺,這一點作為丈夫的往往都會忽略,以為只要努力工作,為家庭全力打拼就是一個好丈夫,好爸爸。

所以就往往做成結婚愈久,二人的關係卻漸行漸遠。

複式洋房

夫婦關係絕對要大家一齊努力經營,先可以keep 住果份愛情感覺,如果吾係最後會變左親情

男爵府

靚阿媽 發表於 23-9-1 14:32
想問下大家 我同老公結咗婚30年 .. 其實我一樣咁愛我老公 , 尋晚我問佢 愛唔愛我 , 佢話變左我係佢親人, ...

No sex的話已經不是愛情了

複式洋房

PTMCYS 發表於 23-9-2 12:16
你老公可能唔完全明白, 有D女仔係要o氹, 她們不是需要很多的物質, 而是需要心靈上的感覺, 有D野不能覺得結 ...

夫妻關係經營得好,什麼都是沒問題。
但關係差咗,好難補救。
我結婚唔超過10年,小朋友都係7歲,好難接受父母分開。我都唔知可以點?
吵架後,好咗短短一段時間,又係轉返差。
我都係為着兒子,所以啞忍,但一世流流長,有苦自己知。(emoji)
試問每一位太太,可以容忍丈夫不尊重對待嗎?(我意思係言語上方面)。

複式洋房

Bob_Lennon 發表於 23-9-13 16:00
當兩個人談情說愛,彼此相戀,這就是戀愛,活在愛情的夢幻世界之中。而當兩個人談婚論嫁,結為夫婦並組織家 ...

尾段你說(emoji)️對,我很認同。(emoji)

男爵府

熱血金章

Phoebe_lam 發表於 23-9-17 12:35
但關係差咗,好難補救。
我結婚唔超過10年,小朋友都係7歲,好難接受 ...

尊重是人最基本的修養呢!

複式洋房

Bob_Lennon 發表於 23-9-17 13:32
尊重是人最基本的修養呢!

長期受冷暴力,好辛苦。(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

Phoebe_lam 發表於 23-9-17 13:56
長期受冷暴力,好辛苦。(emoji)(emoji)(emoji)

怕有一天,會抑鬱病(emoji)

男爵府

熱血金章

Phoebe_lam 發表於 23-9-17 13:56

雖然我沒有經歷過這種痛苦,但我你能理解妳的感受。冷暴力的確好可怕!

複式洋房

Bob_Lennon 發表於 23-9-17 14:28
雖然我沒有經歷過這種痛苦,但我你能理解妳的感受。冷暴力的確好可怕!
...

丈夫顧家,但我覺得都唔可以睇小我,不受尊重。(我可以有能力工作,但他要我全職照顧小孩,故不能full time work,阿仔小學我才可part time 工作only)
全權我負責小孩的學業,但一出錯問題就會責備我。
我已經忍了6年,自從有小朋友之後更加變本加厲。我家人都登我委屈。(emoji)
沒有小朋友的話,一早已走了。

複式洋房

Phoebe_lam 發表於 23-9-17 14:56
丈夫顧家,但我覺得都唔可以睇小我,不受尊重。(我可以有能力工作,但他要我全職照顧小孩,故不能full ti ...

雖然40歲,自問自己差。保養還算可以,還有一點吸引異性。
丈夫都緊張我,有男人認識我。但佢都係咁對侍我。(emoji)

男爵府

熱血金章

丈夫顧家,但我覺得都唔可以睇小我,不受尊重。(我可以有能力工作,但他要我全職照顧小孩,故不能full ti ...

這是一個好典型的家庭狀況,男主外,女主內。男人努力搵錢,女人全力照顧家庭和小朋友……

男人嘅角度,結婚就是完成自己任務,但女人嘅角度,係要無時無刻都需要被愛的感覺,直到永遠。

奉勸各位男仕們除咗要顧家和努力搵錢之外,更加需要全心全意愛你的太太。咁講好似好蝕底咁,但係只要你手能夠俾到愛和安全感給你的女人,我敢保重她們會對你十倍,甚至百倍的好。

男爵府

熱血金章

其實妳倆有冇好好搵個機會傾下自己內心嘅感受,又或是尋求專業人士協助?

長忍只會令事態變得更差,最終結局妳也可預料得到呢!

男爵府

熱血金章

chanti 發表於 23-9-17 01:25
No sex的話已經不是愛情了

有性就等同有愛情?

性能增進兩個人的親密度,但不等於兩個人仍然彼此相愛吧!

複式洋房

Bob_Lennon 發表於 23-9-17 15:29
其實妳倆有冇好好搵個機會傾下自己內心嘅感受,又或是尋求專業人士協助?

長忍只會令事態變得更差,最終 ...

每次嗌交之後都有傾過,但係佢好快又打返原形。我都心淡了。
我都懂得安慰別人,但當你發生自己身上嘅時候,真的很矛盾。
尤其要顧及小孩的感受,及單親家庭成長。真的不好受。
我自細時都係單親家庭長大(emoji)。真的不想自己小孩是這樣。
可以怎樣?都是啞忍落去還是自私一點離開?
我諗每個人,兩者都不想這樣吧!

男爵府

熱血金章

Phoebe_lam 發表於 23-9-17 15:56
每次嗌交之後都有傾過,但係佢好快又打返原形。我都心淡了。
我都懂得安慰別人,但當你發生自己身上嘅時候 ...

的確是一件好難抉擇的事,特別是妳的成長經歷和經驗……對小孩子的影響最大。當然,選擇留下就是判自己死刑…….

自私?犧牲?往往是最難的選擇,但同時也是重生的力量。搵個妳信得過嘅好朋友傾下吧!雖然未必有答案,但有人願意聆聽也是一份力量啊!

複式洋房

Bob_Lennon 發表於 23-9-17 16:08
的確是一件好難抉擇的事,特別是妳的成長經歷和經驗……對小孩子的影響最大。當然,選擇留下就是判自己死 ...

謝謝你的正能量(emoji)(emoji)(emoji)
我會謹慎考慮。

子爵府

Bob_Lennon 發表於 23-9-17 15:49
有性就等同有愛情?

性能增進兩個人的親密度,但不等於兩個人仍然彼此相愛吧!

有性或許不一定有愛
但無性一定無愛情

男爵府

熱血金章

cupid0627 發表於 23-9-17 17:05
有性或許不一定有愛
但無性一定無愛情

這是從女性的角度。(emoji)

大宅

Phoebe_lam 發表於 23-9-17 12:35
但關係差咗,好難補救。
我結婚唔超過10年,小朋友都係7歲,好難接受 ...

.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊