自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hellotop 發表於 23-9-8 23:47
其實簡單啲講番黑雨會維持到幾點咪大家都明囉,唔駛估估下

實際情況比黑雨更惡劣

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

豬仔嘜 發表於 23-9-9 00:34
咁緊急都唔用,浸到上心口唔用,咁冇得講啦
等地震用囉

放心啦,有你哋咁樣嘅呼聲, 我哋特首有聽到㗎。
佢話喺預警,提示市民方面會做改造。

我熱切期待, 香港好似深圳市咁, 有咩緊急突發情況 ,都會出sms通知市民。
等香港市民習慣,遇到特別情況就會收到政府嘅預警, 然後就鬧返嗰啲,話政府咩都出警示 ,大驚小怪既人。
警示會有大暴雨,點知唔係咁大,咁係你好彩?好過出事你哋鬧政府。
唔好嘈做乜凌晨兩點鐘出SMS,因為情況緊急吖嘛。

子爵府

豬仔嘜 發表於 23-9-8 23:50
香港政府洗左幾個億喺嗰個alert system死左?只test過一次用喺伊利沙伯醫院9588嘅事件上!真係十個趣!:goo ...

咁又無幾億
係1.5億
但聽特首口吻,似乎已壽終正寢咁

水晶宮

dearmm 發表於 23-9-8 23:32
其實12點前已經知乜嘢環境啦,唔明點解咁遲先講停課。理解唔應該政府決定停工,但如果政府發極端天氣,僱主 ...

絕對同意!我2點鐘喺巴士上面,完全水浸!塞到完全行唔到!
一早見到區區水浸架啦!仲唔出警報!乜都交曬個波比天文台!堅!

子爵府

2024年龍年勳章

misssheep 發表於 23-9-8 22:50
緊急狀態係易明

但容易讓人聯想到戰爭、暴亂等政治層面事件,不限於惡劣天氣。

我都覺得係,用極端天氣/極端狀態會好d

公爵府

misssheep 發表於 23-9-9 00:07
個alert system一響又會點?估都估到。

無水浸區域既人又會鬧半夜嘈到瞓唔到,心臟病發;又會嘲笑政府落 ...

講真,琴晚半夜三點個alert system響,今日唔係一半人鬧做咩唔用㗎啦,係全港一齊鬧佢你做乜3am響alert…

珍珠宮

豬仔嘜 發表於 23-9-8 23:50
香港政府洗左幾個億喺嗰個alert system死左?只test過一次用喺伊利沙伯醫院9588嘅事件上!真係十個趣!:goo ...

同感
試機個下嚇親
應用又唔用

大宅

moma1023 發表於 23-9-9 01:43
講真,琴晚半夜三點個alert system響,今日唔係一半人鬧做咩唔用㗎啦,係全港一齊鬧佢你做乜3am響alert…
...

洪水前響:

啲人會話:落場雨都要響alert,多餘!

如果響完突然停雨,鬧得仲勁。

洪水期間響:

都水浸眼眉,仲邊得閒睇?

總之點都係錯,呼吸有罪。

子爵府

回覆樓主:

教育局:學校可按校本情況決定明日和周一是否繼續停課-香港文匯網
https://www.wenweipo.com/s/202309/08/AP64fb3849e4b0fdf8289de182.html

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

...

咪係,半夜三更響乜鬼,實鬧爆

伯爵府

2023年兔年勳章

SandyKL 發表於 23-9-8 23:52
黑雨與極端情況係兩回事嚟㗎喎,黑雨係天氣,極端情況係黑雨或颱風嘅後續,你在外地?今日香港情況知冇?
...

好認同!
所以根本唔關個通報名稱事,係啲人好似從唔留意新聞及時事,咩係極端情況都唔知,講乜都嘥氣!

珍珠宮

misssheep 發表於 23-9-9 07:50
洪水前響:

啲人會話:落場雨都要響alert,多餘!

Well said
社會需要多啲體諒,多啲包容,多啲支持

Love and Kindness are never wasted.

子爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章

...

一定,響又嚇親市民,唔響又唔通知市民

子爵府

observer 發表於 23-9-9 00:44
放心啦,有你哋咁樣嘅呼聲, 我哋特首有聽到㗎。
佢話喺預警,提示市民方面會做改造。

你這段說話令我諗起鄭州大暴雨,有預警都死了三百幾人

【中新经纬的作品】# 三问郑州暴雨预警 做了吗?做得好吗?# 河南暴... https://v.douyin.com/ieBWb3Hm/

伯爵府

misssheep 發表於 23-9-8 22:50
緊急狀態係易明

但容易讓人聯想到戰爭、暴亂等政治層面事件,不限於惡劣天氣。

冇錯呀,因為黑雨本身好多人都知係大件事,由其啲老人家,佢地見識過暴雨嘅禍害,佢地平時一聽到落大雨就吾敢出街,所以如果一下子用其他吾係常用嘅警報,只會令佢地驚又吾知發生咩事。到時以為打到嚟走出街避難或急買日用品就會令市面更亂,所以呢次政府呢個諗法更貼地更高明,反而我覺得經過呢次事件後,應在黑雨之上,加多個超級黑雨警示比啲揸車人士或一啲成日吾識死嘅人就真,仲有呢,有啲人嘅危機感天生就好弱,八號十號風球都照出街或出海游水,呢啲人有乜警報都當你大驚小怪啫,心諗,做咁多年人洗鬼政府教咩,呢啲人我地只有祝佢地好運

伯爵府

張家輝個廣告唔係已經播咗好多年咩?

點解D人之前唔睇時事新聞?

子爵府

畀面勳章

se6b03 發表於 23-9-8 21:56
好多人第一次聽極端情況呢個叫法,好多人都唔知係乜野。外國通常係天災大型事故都會頒布緊急狀態令,所以改 ...

Agree

琥珀宮

bonbonyy 發表於 23-9-9 07:58
好認同!
所以根本唔關個通報名稱事,係啲人好似從唔留意新聞及時事,咩係極端情況都唔知,講乜都嘥氣!
...

可能因為BK冇人開帖講解「極端情況」吖嘛 曾經打風,有人話睇BK有關颱風消息就衝返工,但事實不是那回事,竟然開帖鬧天文台,自己唔接收政府發出嘅資訊仲要責怪天文台

男爵府

misssheep 發表於 23-9-9 00:07
個alert system一響又會點?估都估到。

無水浸區域既人又會鬧半夜嘈到瞓唔到,心臟病發;又會嘲笑政府落 ...

你叻!一響就全港幾百萬人部機一起響!半夜三更,到時啲人又話黑雨都要用警報,想嚇死人咩!醒咗瞓唔返!話黑雨未試過咩!咁都要警報?
要閙的人,重有嘢找出來閙!

公爵府

hellotop 發表於 23-9-8 23:47
其實簡單啲講番黑雨會維持到幾點咪大家都明囉,唔駛估估下

黑雨係要有科學數據支持,唔係話想維持到幾點就幾點

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊