自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

加菲貓3 發表於 23-9-11 20:59
其他人唔知,但聽得太多,本身好地地,無哩頭一查發覺中晚期既,好快就唔掂。。係我角度,應該係好多人比個 ...

本身好地地又點會有醫生幫佢驗癌呢? 咁多種癌唔會無哩頭一查就知, 好多時都係身體出現食極藥都唔好既病痛/異樣, 轉折一輪睇專科再做深入檢查先知.
晚期好多時唔係吓死, 而係因為擴散到其他器官對藥物無反應,失去功能而死.. ..

侯爵府

manman333 發表於 23-9-12 09:14
係呀,佢話以前原始人吃生,有冇諗過原始人平均壽命好短呢?

有時理論的嘢, 自己過腦消化, 未必非黑即白, 覺得合理的部份咪信, 唔使信晒。

原始人時代啲病菌冇而家咁多款式, 地球未被污染, 食物未被污染, 以前的腸胃適合生吃, 而家的人類身體已經隨住環境進化, 再用番原始人那套套落現代, 歪咗囉。

珍珠宮

我身邊起碼有2個人就係唔信西醫,中醫針灸食素,開頭係幾好仲好精神,過左幾年周圍擴散,好快就 byebye, d中藥真犀利入面滿是癌細胞,食到面色紅潤

yeung_ma    發表於 23-9-12 13:12
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

除左係素食之外,唔覺得呢個人有咩其他地方值得尊敬

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

蘭開夏道 發表於 23-9-12 05:27
佢主張全吃生㗎,有些中醫同西醫都喺佢學員,一起推廣吃生,周兆祥仲話農藥一些害處都冇。
...
"農藥一些害處都冇" > 好明顯你係曲解左佢意思

不過既然你唔信佢, 何必要關注佢講乜~
做返你平時既野囉!

珊瑚宮

yk8ky 發表於 23-9-11 21:04
癌症要 食全素

其實我都唔知係邊度聽返嚟,我識有好多癌症病人都繼續食肉 仍然健在
仲有 反而識一個全素 已經唔喺度

珍珠宮

回覆 webjen 的帖子

食中藥都可能有幾年, 我朋友媽媽由驗到都做治療, 無半年, 親友個媽媽都係西醫都係唔夠半年. 我姨丈, 由西醫轉中醫, 十幾年都仲响到. 當然, 可能情況唔同, 不能同日而語. 但係西醫既療法係令到病人好虛, 好辛苦, 仲要無晒抵抗力, 就算個頑疾好返, 都無扺抗力去扺抗併法症.

象牙宮

回覆樓主:

邊位

珍珠宮

回覆 紫翹 的帖子

如果一發現已經末期就西醫都冇得搞,但呢2個朋友都不是末期,醫生話有得醫都唔肯醫
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珊瑚宮

紫翹 發表於 23-9-12 11:18
回覆 webjen 的帖子

食中藥都可能有幾年, 我朋友媽媽由驗到都做治療, 無半年, 親友個媽媽都係西醫都係唔夠 ...

未必一定
朋友媽咪,由確診第四期,到現在零癌症指數
另外朋友家人, 由第四期, 已經已經重回職場2年了。
佢地都係睇西醫, 零中藥

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

naicha 發表於 23-9-12 09:51
有時理論的嘢, 自己過腦消化, 未必非黑即白, 覺得合理的部份咪信, 唔使信晒。

原始人時代啲病菌冇而家咁 ...

當佢類似宗教信仰
人人有信仰自由 佢無害人無犯法
佢sell係個人形象去賣 course
個個course幾千蚊
傾下計按下摩打下鐘又當治療
應該發左達好耐

珍珠宮

食生?牛,豬,雞,魚都要生? 周兆祥自己咁食法,唔係化

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

廷廷媽 發表於 23-9-12 08:27
佢有佢道理,但佢果套係要回歸原始人既生活咁,佢自己都話連自己做唔到,現代人根本好難

...

其實佢知唔知原始人壽命得廿幾三十歲,學原始人生活會長命啲?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

佢只係一位文科博士 同資深環保份子, 養生同醫學歪理一大堆 , 全部都係呢位文人自己認為, 最經典係話食完野先食水果會令到D水果係胃入面未消化先腐爛, 毒死自己云云,

總之佢講既任何健康信息, 千萬唔好跟住做

伯爵府

TingTing 發表於 23-9-12 13:23
食生?牛,豬,雞,魚都要生? 周兆祥自己咁食法,唔係化

佢唔吃肉的!我估食生係植物多,有生命的食物。

不過少吃肉都係好事!

翡翠宮

hennyyoyo 發表於 23-9-12 13:41
佢唔吃肉的!我估食生係植物多,有生命的食物。

不過少吃肉都係好事!
佢話自己原本係蛋奶素, 之後全素&食生10多年

珊瑚宮

pi0219 發表於 23-9-12 13:38
佢只係一位文科博士 同資深環保份子, 養生同醫學歪理一大堆 , 全部都係呢位文人自己認為, ...

我相信唔太多人跟隨, 只係樓主好鐘意引周所講去開post
又唔係認同人, 但鐘意貼周所寫。
原因係周唔會上BK, 無得反駁樓主

pi0219    發表於 23-9-12 14:19

子爵府

以前有人挑戰佢,話比個初期病人佢試吓,但周生唔肯囉,佢根本自己都無信心

翡翠宮

pi0219 發表於 23-9-12 13:38
佢只係一位文科博士 同資深環保份子, 養生同醫學歪理一大堆 , 全部都係呢位文人自己認為, ...
其實唔係樓主係咁開post 講佢, 我都唔知有呢個奇人咁多驚世偉論

子爵府

2024年龍年勳章

蘭開夏道 發表於 23-9-11 20:43
有時覺得他講的說話同西醫非常相違背,會否害了好多病人㗎,啲病人又咁信佢
...

走火入魔了,佢有冇做過數據分析?
有幾多人信佢係醫返好?
大家要理智 ,西醫始終有數據。
Life must go on

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊