自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

有乜野喺屋企解決啦,唔好趕出門呀,否則第時有乜事就只會識離家出走了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

chanpeimui 發表於 23-9-12 21:19
6年級啦,手冊仲寫唔齊,呢樣無帶果樣無做…唔check 就質質搏
俾老寫手冊就開下一頁,搏我膠唔到
唔識教,c ...

呢個年紀,點教,都唔好趕出門口
真係有一日一趕,就會跟人走咗。小心

大宅

2024年龍年勳章

6年級啦,手冊仲寫唔齊,呢樣無帶果樣無做…唔check 就質質搏
唔識教,c ...

點鬧都唔好趕出門口;就算佢要自己走出門口,都盡量攔住佢,唔好畀佢出門口!呢個年紀好難教;唔好同佢硬碰!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

opclk99 發表於 23-9-12 21:52
行為問題最難攪,
我d细路極小欠功課的,
因由细已经洗腦,

呢啲都係睇細路,成熟啲嘅,就會明。
唔夠成熟,就算知道,都係燒到埋嚟,先睇吓點可以唔洗死。

opclk99    發表於 23-9-13 01:43

伯爵府

唔識教,c ...

咁都打
佢都唔想,同佢一齊check等佢習慣下先

水晶宮

TATEYAMA 發表於 23-9-12 21:58
唔好趕佢出門,大D佢真係會走咗去!

我都覺,仲要打。佢6年班la。

升中一,青春期,細時佢覺得壓抑的,到佢有能力就大爆發反抗,仲難教

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實有時佢都唔想,我仔小學時學校又係極多功課,有D寫漏小小又當欠交,總之個個星期都幾日欠交,我以前無理佢,成績跟得上就算。

珍珠宮

趕佢出門口無用㗎
千祈唔好用啲你自己都承受唔到嘅方法去教小朋友
佢真係走咪又要跪佢番嚟,到時你仲無面

我大仔小學試過一段短時間欠交某一科功課,我同佢傾,發現原來全班有一半唔交個科功課,再睇根本個老師出嘅工作紙做人睇得明(包括家長)

到升上初中,又有一段時間拖功課,我唯有坐底同佢傾、同佢一齊做
當時中學的老師打俾我,叫我首先千祈唔好鬧佢,好多學生,特別係男仔都有呢段時期,佢哋係唔適應,唔知功課要求究竟去到邊,老師跟我傾點幫佢
我坐底同佢一齊做,指明學校要求係點,完成之後,同佢傾清楚我的底線係乜,學校要求係乜,而佢有責任唔識的時候問我哋,佢唔問又唔交,就係佢責任

之後就無再出現功課問題
學業成績仲上番軌道

所以真係要同佢傾下,究竟係咩問題

子爵府

唔識教,c ...

我仔欠帶2次書,又係6年级

子爵府

foggyao 發表於 23-9-12 22:30
呢個年紀,點教,都唔好趕出門口
真係有一日一趕,就會跟人走咗。小心
...

我就係咁諗,叫番佢入屋
我老公話我縱佢,我果套唔work
我話底線係唔可以趕走佢,唔可以打臉打頭
我做阿媽本分要保護個仔
唔入屋點做番功課,點番學
罵到我喊晒,我細女都喊晒
六國大風相

男爵府

回覆樓主:

咁又唔好打佢同趕佢出門口。
做父母要冷靜

子爵府

crazypaper 發表於 23-9-12 21:46
學校有無平台係放當日既功課係到?你叫呀仔執書包前檢查一次,定佢唔會聽你講?小六大個仔,打鬧長遠黎講未 ...

有,但我唔想日日check, 一來無時間,二來佢好厭倦我煩

我只突擊檢查,一檢就係咁

珍珠宮

chanpeimui 發表於 23-9-12 22:50
我就係咁諗,叫番佢入屋

老公心平氣和時傾清楚,邊個負責教育。
如你冷靜啲嘅,就你負責。叫佢見到乜,聽到乜,都唔好搭著,睇唔過眼,都由你處理。
但間唔中,如你有眼色,老公要同你夾戲。
好複雜,但已經小六,唔好越搞越亂。因為真係越大越唔會聽你支笛。
你老公要明白同埋知道,呢個情況係一定會發生。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔中一嗰年,青春期病發嚴重,直情咩功課都唔交,長期欠幾十份功課。學校要佢留堂做返晒,佢就hea做。清咗之後繼續欠交幾十份!
我仔ADHD,但都唔得咁樣,不過打鬧趕個細路出門口係唔會有用,而且傷感情!要了解下佢點解唔交,咩原因都要按受佢,唔鍾意做,唔識做,太難做,懶唔想做,做嚟都無用等等。我問佢有咩地方爸媽可以幫到佢,我經常同仔講,媽媽唔係想為難你,我都想你輕鬆地完成到要做嘅事,我同佢講感情多過道理!雖然最後到學期尾佢都無點改善,仲要見家長。但經過一個暑假,第二年功課交齊晒,佢同我講都知道自己有錯!細路總會有時行錯路,點都要陪佢撐過去。

男爵府

chanpeimui 發表於 23-9-12 21:34
試過但唔work
大左根本唔care 獎勵

我小朋友小六,每日完成所有野,我檢查完就有手機玩1小時

子爵府

foggyao 發表於 23-9-12 22:55
同老公心平氣和時傾清楚,邊個負責教育。
如你冷靜啲嘅,就你負責。叫佢見到乜,聽到乜,都唔好搭著 ...

多謝你,講真我老公性格爆燥,好有問題
係我女爆喊,佢先驚嚇親個女先入房唔出聲
我講佢都唔理我,仲話番我轉頭,細個唔俾買雞毛掃,而家大左打都無用
我都委屈到爆

男爵府

唔識教,c ...

千萬唔好趕出門,有咩事後悔莫及!
大個仔同佢傾啦,再唔係自己跟足啲,等佢習慣返!

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢d冇得幫,佢唔帶唔交由佢自己承受返學校既處分,班主任搵你你照直講,唔係你唔教唔叫,係根本叫唔聽,問返佢有咩方法。最多罰留堂做返晒。
好多時仔女聽老師講多過家長
感激遇上你~

珍珠宮

唔識教,c ...

質質搏、俾老寫手冊、膠唔到

樓主你自己都咁多錯漏,佢應該係遺傳咗你啲特質喎

男爵府

chanpeimui 發表於 23-9-12 22:50
我就係咁諗,叫番佢入屋

同我friend 一樣教到個女嘔血、初小已經反我friend、講大話駁咀乜都齊、不過倒反轉係話個老公縱個女。
我friend本身已經係中學副校長都搞唔掂、話最後打到佢聼d 行為先改善

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊