自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Mikor 發表於 23-9-19 21:24
大家有咩特別情況想知點問,
用落有咩問題都可以提出大家研究下

別個係電腦版?

大宅

請問怎樣叫AI 畫圖?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

啱用,bookmark先,thank you

大宅

Mikor 發表於 23-9-19 16:25
之前睇POST都見唔少JM擔心自己英文書信唔OK,
或者有幾句想翻譯又擔心Google唔準,
其實而家年代英文書寫同 ...

多謝介紹

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

男爵府

ync 發表於 23-9-19 22:19
一定要開hotmail ac ?
唔一定, 因為我有2部電腦, 一部唔駛login都用到, 一部又要我login,
如果你試個陣有咁就要有hotmail, 或者outlook等微軟嘅email acc

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

多謝樓主請問有無手機版? 同poe 有咩唔同?

男爵府

travelman 發表於 23-9-19 23:00
請問怎樣叫AI 畫圖?
AI 做圖會複雜少少, 但大同小異
https://firefly.adobe.com/

呢個係PHOTOSHOP間公司出, 都幾易用, 可以俾個主題佢出D圖

另外一開頭講Bing都可以, 係ask me anthing個到打你要嘅野, 要詳細少少, 例如:
請製作一張生日會邀請卡, 主題是卡通貓

等一兩分鐘佢會嘔d圖俾你選擇,

但圖AI 用英文會比較準, 中文好多都未SUPPORT或會出D奇怪字

pansy888hk    發表於 23-9-20 00:12

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

多謝指教AI 的使用

男爵府

spikenard 發表於 23-9-19 22:56
別個係電腦版?
A. 直接用Microsoft Edge瀏覽器右上有個b字符號, 按左就開始用
B. Bing.com 最頂左中位置, 有個chat, 按入去

男爵府

happysmileha 發表於 23-9-19 23:17
多謝樓主請問有無手機版? 同poe 有咩唔同?

多謝你回覆呀, POE我未用過, 遲D可以研究下
暫時我玩過CHAT GPT, Bing, 同Google Bard,
最常用係CHAT GPT, 之前試左兩個月錢, 連excel都可以叫佢做,
不過之後個ai 好似傻左咁做唔返就冇再俾錢

但CHAT GPT 要開ACC比較麻煩, 所以就唔特別介紹大家用

手機版方面, BING同CHAT GPT都有, 但我多數都係返工用AI,
所以少用手機版, 但如果有咩需要可以一齊研究

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Mikor 發表於 23-9-19 23:17

謝謝,呢個要研究下先
日本の平安を祈ります

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Mikor 發表於 23-9-19 23:23
多謝你回覆呀, POE我未用過, 遲D可以研究下
暫時我玩過CHAT GPT, Bing, 同Google Bard,
最常用係CHAT GPT, ...

你叫佢做excel ?好複雜嗎?
日本の平安を祈ります

男爵府

kk80400 發表於 23-9-19 23:25
你叫佢做excel ?好複雜嗎?
坦白講都複雜, 我自己做可能5分鐘做完D資料整理,
個陣我用左45分鐘去寫指令, 唔岩又要再改講法,
可惜玩左排好似個同事腦入水咁, 玩到個EXCEL 爛哂
唔值得再俾錢去學, 因為個系統都唔穩定 (月費都2XX蚊)

但係可以善用AI 叫佢教你寫EXCEL 嘅Function, 我岩岩問Bing:
請問在用excel時, 公司有200件貨物, 各佔一直行, 第二直行是每種貨物都存貨量, 如何可以知道那些貨物只有5件或以下?

佢咁答(不過好似好複雜):

如果您想要在Excel中篩選存貨量小於等於5的貨物,您可以使用以下的方法:

• 在您的工作表中,選擇您想要篩選的數據範圍,例如A1:B200。
  • 點擊“數據”選項卡,然後點擊“篩選”命令。這會在每個列標題上添加一個下拉箭頭。
  • 點擊您想要篩選的列的下拉箭頭,例如B列。這會彈出一個篩選菜單。
  • 在篩選菜單中,取消勾選“全選”選項,然後在“數字篩選”子菜單中選擇“小於等於”選項。這會彈出一個篩選對話框。
  • 在篩選對話框中,輸入您想要篩選的數值,例如5,然後點擊“確定”。這會將數據範圍縮小為只顯示存貨量小於等於5的貨物。
  • 您可以在工作表的左下角看到篩選後的數據筆數,例如“共有 12 筆符合條件的記錄”。

男爵府

kk80400 發表於 23-9-19 23:23
謝謝,呢個要研究下先
做圖比搞文字更複雜, 我到而家都唔係成日整到D用得嘅野,
如果你本身有Photoshop, beta版本有d工具都幾好用,
例如補背景, 幫個人換衫,
我而家做公司網頁d圖唔岩用, 都會用Photoshop ai執下黎用,
不過呢個要俾錢, Photoshop 月費好似68蚊。

大宅

Mikor 發表於 23-9-19 23:17

非常感謝。咁還有什麼可以叫AI 做?我見有人可以放自己張相片,之後再配錄音,就可以做成配埋口型動作之個人真實video,是否也是另一個網站做呢?

男爵府

travelman 發表於 23-9-20 00:10
非常感謝。咁還有什麼可以叫AI 做?我見有人可以放自己張相片,之後再配錄音,就可以做成配埋口型動作之個 ...
有架,不過未玩過廣東話都得。而且試用版限制多,收費版未玩過。
另外有號稱ai製片,但其實只係你俾d keyword落去,系統係佢db搵覺得岩嘅影片串埋,質素頗一般,多數片都係鬼佬樣,我地香港市場唔太岩用。

子爵府

2018復活節勳章

男爵府

多謝分享

大宅

回覆樓主:

謝謝樓主分享

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊