自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

米腸 發表於 23-9-24 21:24
本人起碼20年無搭飛機去旅行,呢幾年開始想近近地同仔女飛轉台灣,但以前同屋企人一齊去係跟團。
想問下如 ...

如果你20年無飛機去旅行,不如跟團,可以有一日自由活動的團。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

米腸 發表於 23-9-24 21:54
岩岩入左睇緊
見到上海,又有想去上海既意欲。
好似上海會平啲?

上海/台灣,玩幾日使費差唔多

水晶宮

米腸 發表於 23-9-24 21:55
買機票都係上網買就得?洗唔洗去旅行社?其實我唔識攪。。
不過呢啲都係之後既事,首先要個邊到岩小朋友玩 ...

機票喺 Skyscanner 搜航班資料,然後去官網買機票

水晶宮

台灣包車平,一拖三都好方便,包車司機又可以對行程比意見你

水晶宮

本人起碼20年無搭飛機去旅行,呢幾年開始想近近地同仔女飛轉台灣,但以前同屋企人一齊去係跟團。
想問下如 ...

你小朋友幾大?睇下邊到岩玩d
如果決定台灣,提提你要辦入台證架!
我仔剛剛同朋友去完,唱左三千港幣都用唔曬
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

pauline_c 發表於 23-9-25 00:03
台灣包車平,一拖三都好方便,包車司機又可以對行程比意見你

題外話,我之前係台灣包車,個司機係香港人偷渡過左台灣 我比個行程佢,佢呢到又話唔好 個d又唔好食……結果全部佢話事
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

kcpak 發表於 23-9-25 00:43
題外話,我之前係台灣包車,個司機係香港人偷渡過左台灣 我比個行程佢,佢呢到又話唔好 個d又唔 ...

我試過有次去台北,坐的士去九份,見到車內有本行程指引套餐,列明價錢,最後就包咗的士去幾個地方。

有次去高雄,搵包車,司機都會主動提議行程及報價。

去過幾次台灣自由行都是包車,又試過自駕遊,印象中包車不太貴的。

侯爵府

回覆樓主:

先揀好地點,定好日子,再計劃行程,有咗行程就可以訂機票和酒店,然後景點及交通門票,要預約的景點和食店,先網上約好,基本上都係咁。

水晶宮

想問下如 ...

廿年未坐過飛機去旅行,建議你揀d地方似香港,坐地鐵/捷運可到的景點。台北,高雄係好適合的選擇。還有,唔想煩的,其實肯俾$就解決晒食住行,只要唔好計住抵唔抵。

機票,上airline官網格價,及訂飛。現在全用 eticket.
酒店,用 trip.com, agoda, booking.com, 什至係酒店官網訂都可以。如去台北,建議揀近台北火車站或住西門町的酒店,因為交通方便,及多嘢食。

行程,通常4一5日,景點視乎同行小孩年紀。上 youtube search 下,例如:
a) 木栅動物園+貓空cable car
b) 科學館+兒童新樂園
c) 淡水(可踏單車)
d) 新北投
e) (包車)十分, 九份

水晶宮

kcpak 發表於 23-9-25 00:43
題外話,我之前係台灣包車,個司機係香港人偷渡過左台灣 我比個行程佢,佢呢到又話唔好 個d又唔 ...

我之前包車都係 bk jm 介紹,次次都好滿意

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

想問下如 ...

上網搜尋台灣自由行, 看基本資料打個底先

公爵府

KINGMAX 發表於 23-9-24 21:37
你三個幾多歲?
要拖實
唔可以行街時玩手機

最大12,最細8
所以我都要了解邊個地方會方便啲同岩佢地玩。

公爵府

whyyou 發表於 23-9-24 21:40
我絕少喺klook book 酒店,因為klook 主要唔係做酒店業務,所以選擇少啲同貴啲,我主要喺agoda 同 trip.co ...

原來係咁,我上去睇下先,唔該哂你

公爵府

vivibabyvivi 發表於 23-9-24 21:42
首先你決左想住邊區,方便四圍去嘅台北車站?熱鬧多町食嘅西門町?還是chill啲嘅地方?浸溫泉?

我去台灣 ...

多野食。。
不過又想去凍啲既地方,所以上海同台灣都諗緊

公爵府

野人好索子 發表於 23-9-24 21:44
我覺得自由行點都要book左機票+酒店先,坊間旅遊網站(例如:KLOOK+expedia......可以套票咁book,又或者分開預 ...

但如果未plan個行程 我又唔敢訂機票個啲住

公爵府

noel2010 發表於 23-9-24 23:14
如果冇概念,可以買本台灣書看,近年冇新版出,但可以買2018/19 參考一下,你想去玩那些。

簡單一點,可 ...

你估中。初中同高小

公爵府

noel2010 發表於 23-9-24 23:14
如果冇概念,可以買本台灣書看,近年冇新版出,但可以買2018/19 參考一下,你想去玩那些。

簡單一點,可 ...

不過民宿會唔會好污糟?
我大女好怕污糟。。。
不過我諗佢地想book酒店多,因為佢地想浸浴

公爵府

木土土 發表於 23-9-24 23:23
去旅行社網站,參考下行程,硏究下d影點,決定幾個主要想去既地方/城市,再睇下交通安排,如無大問題,就 ...

好呀,我都有去旅行社睇過啲行程

多謝你意見呀

公爵府

evip 發表於 23-9-24 23:46
如果你20年無飛機去旅行,不如跟團,可以有一日自由活動的團。

但依家跟團係未又要好早起身
我記得以前7點要起身,完全想死

公爵府

kcpak 發表於 23-9-25 00:36
你小朋友幾大?睇下邊到岩玩d
如果決定台灣,提提你要辦入台證架!
我仔剛剛同朋友去完,唱左三千港幣都用 ...

明白。。你唔講我都唔記得簽証呢樣野

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊