自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

waic 發表於 23-10-3 09:12
記得提師傅防水一定要做得好。
坐廁水箱不要只貪款靚,要揀水箱內組件自己可更換嘅
...

係,防水好重要,入牆喉滲水仲大鑊。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

企缸牆身防水要做高啲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

心語 發表於 23-10-3 12:13
電線之前舖在地下,如果要拉過,甘就要全屋裝修,好大工程,裝修費更勁
...

係呀, 所以我就奇怪點解你唔係全屋做, 因為間屋有咁上下年期, 維修費係唔少

水晶宮

心語 發表於 23-10-3 07:30
住了二十年了,廚房水喉老化漏水,廁所浴室外墙墙身甩灰,想換曬D喉,廚櫃,洗菜盆,更換馬桶,洗手盆,請問裝修上 ...

可以諗諗用鑽石型星盤放角位,整企缸定浴缸?

公爵府

住了二十年了,廚房水喉老化漏水,廁所浴室外墙墙身甩灰,想換曬D喉,廚櫃,洗菜盆,更換馬桶,洗手盆,請問裝修上 ...

單換全部廁所都要6萬,仲要住酒店二星期

伯爵府

心語 發表於 23-10-3 12:13
電線之前舖在地下,如果要拉過,甘就要全屋裝修,好大工程,裝修費更勁
...

覺得電線水喉鋪喺地下不好,如果漏水更大機會流落樓下。 而且要起地磚又麻煩。

珍珠宮

2024年龍年勳章

你係私人屋苑定村屋?
如果只做廚房同浴室全爆, 要問下有無裝修公司肯接...因為好多只會想接全屋
全屋裝修最貴係浴室, 跟進係廚房, 你預$20萬左右
廚房浴室全爆算大工程, 你預最少兩/三個月起貨, 租屋暫住又一筆

記得要求全間浴室地台連牆身做防漏(無記錯防漏標準叫SIKA 107, 保養5年)
浴室做暗喉, 我嗰間係話用澳洲水喉
仲有要考慮將來會唔會用智能座廁, 如果會要叫師傅預留個電掣位, 水喉位
我換座廁加智能廁板, 除咗電掣位仲要加埋新做水喉位

除咗基本煤氣爐, 抽氣扇或浴室寶電掣位外
亦要考慮浴室櫃裡面要唔要加裝電掣位, 來用插風筒, 電動牙刷/電鬚刨等义電座.

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

買馬桶要試下坐,我而家呢個買時唔識揀,只睇款和價錢,但原來坐得唔舒服,個形唔貼合我pat pat, "銀”住我盤骨咁。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

列出你現在廁所廚房的問題
要喺新裝修之後都能解決

侯爵府

你好呀,請問你現在裝修緊廚房廁所未呀,我屋企情況同你一樣,住咗20幾年想裝修,但要全屋裝修好多野煩,現在只做廚房廁所先,應該程序要點搞好。

男爵府

annakit 發表於 23-10-3 14:05
浴室防水唔係只做地, 浴缸/企缸濕到水既牆都要油防水

斷牆身防水最少要做到1.8m 或以上

大宅

防水以外,浴室最緊要裝浴室寶、假天花、德國名廠水龍頭,鏡櫃要有燈,加兩個插頭位,方便使用風筒、電動牙刷,預個位放抹手紙

男爵府

cibewong 發表於 23-11-24 13:57
你好呀,請問你現在裝修緊廚房廁所未呀,我屋企情況同你一樣,住咗20幾年想裝修,但要全屋裝修好多野煩, ...
未呀,之前約咗個裝修師傅話上來睇,甩咗底,可能覺得工程小,唔想接啦,所以仲未裝修

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

英國銅喉vs澳洲銅喉
燒焊vs欖曲

注意防漏防水層

珍珠宮

BK2002 發表於 23-10-3 17:13
你係私人屋苑定村屋?
如果只做廚房同浴室全爆, 要問下有無裝修公司肯接...因為好多只會想接全屋
全屋裝修 ...

以你經驗, 而家開始裝, 過年住唔住得

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章

sjnl43 發表於 23-11-24 22:16
以你經驗, 而家開始裝, 過年住唔住得

好睇間裝修公司肯唔肯放人開足工, 照計淨廁所一個半月可以起貨, 計5日開足工

珍珠宮

BK2002 發表於 23-11-24 22:58
好睇間裝修公司肯唔肯放人開足工, 照計淨廁所一個半月可以起貨, 計5日開足工
...

咁過完年,幾耐開工?

係咪廚厠大細, 納米樓都要預20碼起碼
簡裝唔攪假天花浴寶, 都要20個,預左拆磚正過晒

珍珠宮

2024年龍年勳章

sjnl43 發表於 23-11-24 23:03
咁過完年,幾耐開工?

係咪廚厠大細, 納米樓都要預20碼起碼

臨近新年裝修應該好爆,要睇裝修公司有無期比你,除咗同裝修公司度期外,農曆正月多數唔開工...好睇自己有無避忌...
廚房加廁所,廿萬應該差唔多

男爵府

我屋企都住咗廿幾年,如果全屋裝修又太貴,之前屋企爆廁所岀面水喉,搵人換曬2個厠所英國銅喉,連搭棚大約21000,再換埋4個廁所隔水U型器,$1600。2個廁所又係漏水,淨係擦咗個浴缸,其中一個浴缸轉企缸'另一純粹擦咗再重做。大約4萬幾

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊