自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Liuvyn 發表於 23-10-26 13:26
醃定豬扒,雞扒,雞翼,第日烤熟就食得,或者星期日煮定鹵水牛展,雞翼,第日煮熱就食得,加鹽焗下三文魚, ...

我淨係諗到薯仔炆雞翼、醃定鹹蛋蒸肉餅、整定啲肉丸。好多人接受唔到隔餐餸,食唔晒就掉,但炆嘅餸就接受到,因為隔餐更入味

伯爵府

yurijm 發表於 23-10-26 13:37
的確係唔新鮮
香港人食得較嘴刁
食得出有雪味都唔中意

食到屙嘔咁大鑊?可能有啲食物要放冰格,然後提前一日解凍,或者整半星期

伯爵府

撥仔go 發表於 23-10-26 13:41
我都多數食冰鮮野,返工前擺入雪櫃解凍,放工返去煮

放雪櫃解凍聽比室溫解凍安全,但驚解唔切凍

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

樓主,你個常備菜定義係咩?煮好晒,食果陣只係翻熱?定係準備好食材,每晚可以快手煮,好快食得?

疫情時唔可能日日出去買餸,一星期去買一兩次,要夠咁多人咁多餐食,冇咩可能日日都豐富,果陣基本食材會囤好,排骨一次買三餐,分開包放冰格,食之前果日由冰格拎出嚟解凍,煮果陣再醃,有得醃半個鐘已經OK。雞翼/肉又係差不多處理方法,海鮮如急凍蝦/魚買D放冰格,只要之前一晚拎出嚟解凍就點煮都得。

菜又係買完包好每餐一包,煮之前先摘/切,淥菜最簡單,加少少肉片落去,就連湯都有埋。我屋企人好鍾意食蕃茄炒蛋,呢樣真係又簡單快手又好味。其他蔬菜好似青瓜、紅蘿蔔、西芹、暮仔,絕對放得耐,隨時可以配搭上枱。我有木耳、雲耳、雪耳、金針、粉絲呢D乾貨喺屋企,幾樣一齊炒,或者加雞肉/排骨炆,次次都清碟。

對食西餐OK的話,煮下意粉、沙律、pizza又得,呢D看似好花時間,其實安排好的話,好快食得。

有時我都會炆煲豬肉、咖喱雞、咖喱魚蛋等,可以配搭食兩三餐,但真係要妥善存放,唔好食太多日,翻熱更加係食幾多熱幾多,唔好一煲熱完又熱,唔安全。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

yurijm 發表於 23-10-26 13:42
另外有個建議
我之前心思思整常備菜
有去書局買食譜

我都想買常備菜食譜,裡面有晒常備菜注意事項。之前整咗溏心蛋,但屋企人嫌擺得耐,所以我都係去YouTube 睇吓常備菜食譜,試行一排,如果ok再買書。

如果有啲食材襟擺(如醃紅白蘿蔔),一餐會有多啲種類,依家興「小而精」,一餐咩顏色食材都有,只有提前準備好先有可能做到。

蒸餸確係方便,或者整啲半成品(魷魚碎馬蹄蒸肉餅),唔好整熟,應該會易接受啲

男爵府

回覆樓主:

以前我有咗BB,不過吾識煮飯又搬開左住,有左吾可以成日出街食味精,我媽星期日來整定一個星期的餸,放哂冰格,食前一天放下格,都係蒸的肉餅排骨雞,用新鮮的肉,菜就即日整,食吾哂吾留,湯就冇啦,星期六日先煲

男爵府

回覆樓主:

常備肉就容易搞,最難搞係菜。
我會將 啲菜洗,放隔水筲箕 包保鮮紙可以用2 ~3日。

公爵府

2024勳章

redhot 發表於 23-10-26 16:50
而家凍肉店有一包包冰咗嘅肉碎,買定有需要時立即解凍,蒸肉餅又得,肉碎煮豆腐(百福可買定放雪櫃),肉碎 ...

離題一問, 大家買返來的肉碎會唔會洗左先煮?

珍珠宮

annakit 發表於 23-10-27 08:52
離題一問, 大家買返來的肉碎會唔會洗左先煮?

我冇呀,我買加拿大出嘅,信佢可能乾淨企理少少詐。肉碎都碎晒,仲點洗?

公爵府

2024勳章

redhot 發表於 23-10-27 09:25
我冇呀,我買加拿大出嘅,信佢可能乾淨企理少少詐。肉碎都碎晒,仲點洗?
...

聽過街市碎肉機唔會洗, 晚上有小強, 所以我都係慢慢秘走啲水, 但就好麻煩

翡翠宮

回覆樓主:

肉類…可以星期日醃定肉餅,排骨,雞翼,分開一碟碟,放哂落冰箱
放工返嚟放落電飯煲煮,然後煮碟瓜/菜又一餐
肉餅…可以梅菜肉鉼,馬蹄肉餅,冬菇肉餅……好多唔同變化
排骨亦係……酸梅蒸又得,蒜蓉豆豉蒸又得
蛋,豆腐,洋蔥係必備
蛋有好多配搭,蕃茄蛋,洋蔥炒蛋,韮黃炒蛋,蒸水蛋
乾水菜芯,瓜都會買定
基本上只係5晚,唔難搞嘅

珍珠宮

obligation118 發表於 23-10-26 13:11
因為放咗工好攰,成日因為煮食同屋企人有拗撬,所以想係周末整好一星期嘅常備菜,減輕因為煮嘅嘅壓力同衝突 ...

我會買d有味既雞翼,雞排,豬排,放定冰格,系街市買定煮好一pack pack既魚湯,食時加蕃茄冬瓜甘,有時開罐豆豆,甘就一餐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊