自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

我呀爺有四個老婆,我呀嫲排第三,四個老婆只有我嫲生左三女一仔,但日本仔打仗時,呀爺竟然帶埋最細個老婆走路,所有仔女都冇理。我嫲後來賣左三個女保住個仔即係我爸爸,幾十年後,佢搵番所有女,但最後仔女都同佢唔親。

聽聞呀爺係在屋裡俾炸彈炸死,冇人知葬左係邊度。
日日是好日

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

我亞爺
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yy_chow1210 發表於 23-11-5 21:54
我意思係可以三妻四妾嘅年代娶既妾侍。我太爺有,我太爺對個妾侍仲好過對正室,而正室嘅大仔同二媽嘅關係仲 ...

去拜山見佢地合葬(係太爺,太嫲,二嫲)
不知佢地當年如何
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

我同學呀爸有一個老婆一個情人,過時過節個情人會去佢屋企度食飯
我哋80後

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我有個年長朋友,
佢係佢伯爺第七個太太所生。
佢話當年日軍打到嚟香港時,
佢屋企仲有成七十幾個人食飯

子爵府

我意思係可以三妻四妾嘅年代娶既妾侍。我太爺有,我太爺對個妾侍仲好過對正室,而正室嘅大仔同二媽嘅關係仲 ...

我爺爺有兩個老婆,當年佢地兩個女人鬥生鬥死,爭老公,又要鬥生仔,我老豆係正室生,妾侍就生左好多個女,d仔養唔大,結果趕走左正室,霸埋我老豆做佢仔

子爵府

stillalivewor 發表於 23-11-5 22:48
我呀爺有3~4個老婆,所以我老豆好多兄弟姊妹

乜唔係只可以一妻一妾,以前d老公可以咁多老婆,咪成日都家嘈屋閉囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

noodle_noodle 發表於 23-11-6 01:28
乜唔係只可以一妻一妾,以前d老公可以咁多老婆,咪成日都家嘈屋閉囉

1971年7月8日,通過《婚姻制度改革條例》,大清律例被正式取消,「納妾制」才改為不合法,自當年10月7日起,在法律上實行一夫一妻制。 雖然香港法律在1971年確立了嚴格的一夫一妻制,但仍公開存在包二奶現象

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

你講嘅relationship,完全係我好朋友屋企狀況,不同嘅係佢阿爸三妻四妾,唔係太爺

子爵府

回覆樓主:

也許只有富有家庭才可以。

珍珠宮

我已故外婆是曾外祖父嘅妾侍所生。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我爺爺有4個老婆 大婆無生養,我嫲係2奶,十仔一女都係我嫲所生,3奶4奶係石塘咀贖返來的,冇得生,但各自領養了親戚的仔
我外公都娶過兩個老婆,大婆係童養媳,完2個女後重病(肺勞)送去鄉下養病,再娶我外婆,再生2仔3女,我外婆同大婆兩個女年紀相若,好好感情,好到我外婆離世,舅父都唔敢通知兩個大家姐,最後暪唔住,兩個分別係短時間跟隨我婆而去

公爵府

2024年龍年勳章

祖先,祖到邊一代???
太久遠也不知道呀

我阿公應該有吧!?
因為有時我父母自己傾偈,講起啲親戚
我媽會提到大媽呢個詞
但應該仔女唔多,因為成日都係聽到講大哥二哥三哥
反正我阿公阿婆,我出世前已經不在,冇見過
然後舅父嗰啲,係細個跟我媽返鄉下見過
大舅父啲孫都同我差不多大

我爸呢邊成9兄弟姊妹
但因為分開幾個地方,過時過節又唔算好多人
我細個同阿嫲住澳門,一屋女的
我嫲、三姑(冇結婚)、我媽、我姐同我
我爸自己响香港,聽佢哋講話當年澳門搵唔到乜做,自己返番內地再搞嚟香港
(因為本身我哋係去澳門,不過我都知點解我哋係去澳門?)
過時過節,香港呢邊嘅親戚會過去探我嫲

反正我爸呢邊齋直系親戚都一大堆
然後有啲响外國的,什麽表乜表物嘅更加多
根本好多人冇見過

男爵府

我公有兩個老婆,第一個生咗一仔一女,之後好早死咗再搵第二個(即係我婆婆),生咗4女一仔,我媽係最細嘅遺腹女(不過我媽嘅阿嫲仲喺度)。全部啲仔女孫都好融洽,也對我婆很好。大舅父同大姨媽好懂事,十幾歲幫手養家。我婆婆都係兩三年前才走。

翡翠宮

畀面勳章

noodle_noodle 發表於 23-11-6 01:26
我爺爺有兩個老婆,當年佢地兩個女人鬥生鬥死,爭老公,又要鬥生仔,我老豆係正室生,妾侍就生左好多個女 ...

趕走自己媽媽,咁你爸爸和她關係好嗎?
日日是好日

水晶宮

唔駛祖先, 我聽我老父講, 佢有幾個朋友都有多過1個老婆

case 1 : 一個香港 (唔肯定有無註冊), 一個內地(原配)
case 2: 一個美國(原配),一個在內地

男爵府

mother904 發表於 23-11-5 23:00
我呀爺有四個老婆,我呀嫲排第三,四個老婆只有我嫲生左三女一仔,但日本仔打仗時,呀爺竟然帶埋最細個老婆 ...

你呀爺都好無良心 ,做得出不顧自己親生仔女死活,仲有你呀嫲,話晒都幫佢生咗四個,果年代女人生仔應比而家危險,你呀嫲好可憐!

水晶宮

有啦,尤其以前男家越南華僑有錢,生咗嘅小朋友,即係而家啲伯父都仲有一齊食飯架

男爵府

mother904 發表於 23-11-5 23:00
我呀爺有四個老婆,我呀嫲排第三,四個老婆只有我嫲生左三女一仔,但日本仔打仗時,呀爺竟然帶埋最細個老婆 ...
好奇,果個年代既人甘重男輕女,又會甘易賣走3個女ge?

翡翠宮

畀面勳章

michellechiu02 發表於 23-11-6 10:00
好奇,果個年代既人甘重男輕女,又會甘易賣走3個女ge?

做童養媳呱。所謂賣,都唔知有冇錢收,分分鐘係有人要肯幫佢養就送俾人。

最神奇係,佢賣晒啲女,就帶我老豆黎左香港,幾十年後竟然全部搵得番,全部一個餅印,肯定冇認錯。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊