自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

gooseho 發表於 23-11-9 13:30
阿女係間都多功課,程度唔低的學校讀,成績中上左右。家裡唔太谷,但發現身邊其實好多同學仔都補習或者功課 ...

呢啲真係人在江湖,身不由己
包括呀女,受朋輩影響
有時壓力是無形的
人人都做你唔做就蝕底

侯爵府

2024年龍年勳章

佢想去可以去
只係擔心同好朋友一齊去會唔會傾計多過上堂

大宅

gooseho 發表於 23-11-9 13:36
續,同埋我呢次第一次感受到學校 校風影響,原來大家都努力+外補的學校真係影響到小朋友會跟住去做,我女就 ...

其實講咗咁多,樓主即係畀唔畀個女補呢?
如果冇經濟壓力,個女又咁上進,諗唔到有任何理由唔畀佢去補.
就算有經濟壓力,我都要做多份兼職畀佢去補

大宅

annie133 發表於 23-11-9 14:22
呢啲真係人在江湖,身不由己
包括呀女,受朋輩影響
所以有得揀唔讀本地學校

我親戚讀國際學校,一樣要補習

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

阿女係間都多功課,程度唔低的學校讀,成績中上左右。家裡唔太谷,但發現身邊其實好多同學仔都補習或者功課 ...

難得佢自己話想補, 你又負擔得到, 可以試下~

大宅

cara.mak 發表於 23-11-9 14:03
唔好傻啦!補習根本唔會成績好咗。

除非小朋友在家做練習有唔明,主動就唔明題目問補習老師,呢類先有效 ...

如果真係如你所講,完全一啲用都冇,斷估啲家長都唔會咁傻係咁畀錢去補啦

我覺得有冇效,見仁見智啫.我深信參加咗呢啲補習班,就算成績冇上進到,就是可以保持住現有水平都好吖
斷估唔會越補越差啩! 同埋有得補習好過留喺屋企打機上網

有冇效都係睇個人啫,等於返學上堂有人好上進,有人身心散
但如果心散嗰啲唔捉佢返學校,有得佢自由活動,留喺屋企咪仲衰

伯爵府

回覆 gooseho 的帖子

我仔系呈二去學校附近補習社,見人去吾想蝕底自己又去,但成績亦系一樣大約級十几名前,我覺去左心理上好dd,但就辛苦d,而家中4,所有補習佢自己揾,有d科佢亦冇補,例如英文佢話中六暑假先補,我見佢有主見任由佢處理。

男爵府

mcheungm 發表於 23-11-9 14:29
其實講咗咁多,樓主即係畀唔畀個女補呢?
如果冇經濟壓力,個女又咁上進,諗唔到有任何理由唔畀佢去補.
就算 ...

唔知有無記錯,我自己回想小學係 上完半日班,做完功課,開住睇電視(屋企人多,總有人睇),從教育電視到閃電傳真機到美少女到新聞到無線劇直落……,自己鐘意做咩就咩,直到訓教。我地三姐妹都甘過童年,最後都算讀到下書的……

而家小朋友真係無甘多自由時間,如果補埋習,其實真係一d透氣時間都無埋。所以我都好迷茫……

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

佢自己都要求補,除非家庭經濟唔許可,如果唔係又無理由唔比佢補喎

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-11-9 13:57
我姨甥嘅小學,平均分跌3分,排名跌幾十
我以前以為誇張,原來係真

名小上遊0.1分跌幾名

子爵府

睇你中學目標、財政和小朋友情況決定

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

gooseho 發表於 23-11-9 13:36
續,同埋我呢次第一次感受到學校 校風影響,原來大家都努力+外補的學校真係影響到小朋友會跟住去做,我女就 ...

現在課程真係深左好多。所以補習無妨

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

gooseho 發表於 23-11-9 14:36
唔知有無記錯,我自己回想小學係 上完半日班,做完功課,開住睇電視(屋企人多,總有人睇),從教育電視到 ...

以前同依家唔同晒嘞!阿女想補咪比佢去,無效益到時咪cut。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

gooseho 發表於 23-11-8 22:36
唔知有無記錯,我自己回想小學係 上完半日班,做完功課,開住睇電視(屋企人多,總有人睇),從教育電視到 ...

時代唔同啦,而家同以前我地讀書果個年代已經變咗好多,對學生嘅要求唔同咗,就算你女係想同朋友一齊至補習,難得佢有心去,負擔得到就俾佢去,試下無壞,如果學到嘢係好事,如果冇咩嘢學到,佢自己都未必想繼續去。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

有冇了解過佢成績中遊係咩原因?平時自己勤唔勤力?邊科最強?邊科最弱?去補習係補咩形式嘅習?

珍珠宮

如果係啊囡自己想去補習,咁都唔算谷。

谷嘅意思係唔理細路願唔願意都要去補習,去做好多練習。

而家你只係滿足啊囡嘅需求啫!
不過如果補左習成績無好到,又或者補補下佢又唔想補,你都由佢,咁就好d 囉!

珍珠宮

最重要佢係咪自己想,佢自己想的話,抖唔到氣佢自己會叫停。

我以前嘅年代當覺得自己學習出左困難,都求爸爸比錢我私補。

過份補習當然唔好,但亦無需視補習係惡魔

大宅

一啲都唔迷惘,就按個女意思試下先

我知你講乜,我先生細個同你一樣,幾兄弟姊妹冇補習,父母唔識字,一樣讀到書

但而家時代真係唔同喇,以前細個住屋邨,一家七口,200呎,有啲孖鋪,有啲瞓地下.但而家個個都話要有一間房,唔通你又攞返以前畀咩.
所以我哋應該與時並進

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

成績中上左右?

如是band 1,不補

最多中學最後兩年補下咋?

最後三年補中英
最後兩年科科都補

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊