自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

亞女細個試過一次,真係好辛苦,連口水都吞唔到,之後老人家教,日日食洋蔥,點煮都得,我就通常洋蔥炒旦(半個洋蔥切粒炒香加2隻旦,點茄汁幾好食),日式洋蔥豚肉、咩都盡量落D洋蔥,唔記得食咗幾耐。之後就一星期食一兩日。好彩之後無有發。依家亞女覺得喉嚨唔係好舒服,都會叫我煮洋蔥比佢食。

男爵府

好媽媽勳章

我試過,仲要喺日本,已經見到喉嚨含膿,吞口水好難,但係元旦在日本又搵唔到英文醫生。結果改機票早返香港,一落機就直去醫院,醫生睇完直推我入手術室,因為唞唔到氣。

事緣應該係去程飛機上面有人咳,我就係果時中招,病情惡化得好快,我之前都未試過扁桃腺發炎。

複式洋房

回覆樓主:

原來大家都有過經驗,而且都迅速發展嚴重 以前唔識,仲以為小朋友才會有,類似喉嚨發炎咁。。。。但真實係咁辛苦,食抗生素食到個人散哂。。。唔食又怕越來越嚴重,慘!

大家建議既方法我都會試,謝謝!

複式洋房

naicha 發表於 23-12-6 20:16
唔知幫唔幫到你, 戴口罩瞓

之前covid, 夜晚瞓覺喉嚨有毛了咁咳到嘔1小時醒一次, 咳到控制唔到標晒眼水一身 ...

係呀!你形容得好具體,正正係咁,不過我仲密D,堅咳到嘔,即刻坐起身才好D,成晚訓唔到!我已有戴口罩,上網睇,話氣管敏感或扁桃腺發炎都會咁,一訓就痕癢。。。。我而家繼續抗生素,臨訓前食止咳丸才好少少

珍珠宮

用消炎嗽口水

大宅

回覆樓主:

我會去診所揾醫生打針,打完針休息半日慢慢消炎唔通,打針快d好。

男爵府

sillybilly123 發表於 23-12-5 19:48
人生第一次扁桃腺發炎,高燒喉嚨痛爛聲,食左5日抗生素,以為好返,點知第10日開始又來料,扁桃腺位白色網 ...

飲廿四味

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊