自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

B , 年資完全唔係一個因素

珍珠宮

shirley784 發表於 23-12-12 09:59
有位同事 A 係公司工作左頗長時間 , 一直聽話服從 , 做野都唔錯只係有 d 怕事 , 其他同事都滿意佢 , 以年資 ...
B

學無前後, 達者為先, 同一道理.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

B.
有能者居之

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

有位同事 A 係公司工作左頗長時間 , 一直聽話服從 , 做野都唔錯只係有 d 怕事 , 其他同事都滿意佢 , 以年資 ...

1/3年資, 係30年嘅1/3, 定10年嘅1/3.
A嘅年齡, 同B嘅年齡都要考慮.

間公司係咪有前境有活力嘅公司.

A嘅心態, 同B嘅心態.

SENIOR嘅職位同工資係市場上係咪算有吸引力.

呢啲都係要考慮嘅問題.

侯爵府

係senior咩位先? senior manager的話A一定唔得, 擔凳仔等升的人, 通常冇動力做新嘢, 唔接受改變, 又容易回塘, 唔適合領班。如果在我手上, A到manager已經封頂了, 再上肯定選能力高的B, 就算佢可能留唔耐, 幫我教好條team的思維, 做嘢手勢, workflow已經好好。

一個dept裡面應該有好多唔同款人的組合, 但上到senior要manage人, 有手腕有idea, presentable好重要, 下面穩定的就係幫佢實行, 令到佢D idea落地成形的人

男爵府

其實都要考慮返你公司文化, 有啲公司係擔凳仔, 尤其係傳統港資公司 / 政府 / 公營機構; 如果 propose 升 B 有機會比上邊照你肺...

我喺前前公司就親身經歷過, 遞上去居然唔係見準升職同事, 而係叫我上去見 HR 老總, 佢問我做乜咁破格, 係咪有乜特別原因云云, 我解釋完 B 比較有能力同優點, 佢就話咁會影響其他員工士氣 (下刪一萬字廢話)...

之後轉咗外資公司, 就真係睇每年 apprisal 同 rating, 再加其他 working peers 嘅 comments 嚟決定...

子爵府

回覆樓主:

B,又做得嘢,同同事又好

子爵府

newcomer550 發表於 23-12-12 10:55
1/3年資, 係30年嘅1/3, 定10年嘅1/3.
A嘅年齡, 同B嘅年齡都要考慮.

穩定形公司,斷估唔係太年輕,係升supervisor, senior officer 定senior manager 亦影響。見過太多原本以為幾好人緣,升咗上去,自己又做唔到高一級嘅野,其他人唔服,朋友變敵人,拉隊走,成個部門分黨分派散晒。
辧公室從來唔係能力行先

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

BK2002 發表於 23-12-12 10:30
B for sure
升職一定唔會睇年資, 只睇學歷/能力/人脈...
如果我係高層

另一個角度睇, B 係唔係jumpy 的cv? 升左會唔會過塘?
無疑,升職是有能者居之。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

水晶宮

A 係咪真想升先? 你公司升職做番原來的工作 OR 工作層次不同先?

1/3年資即係幾多? 3年? 10年?

正常升B, 全 team 運作比以前流暢 , 更進步 , 更多新思圍 , 氣氛更好, 除左年資有咩理由唔升B? 年資長唔係一定要升的. B升左, 佢應該有更多OUTPUT

A & B 而家都係相同職位?

侯爵府

2024年龍年勳章

B

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

有得揀嗎?
我公司講明要升啲有魄力,上進同唔會做幾年就退休嘅人。

男爵府

回覆樓主:

升b
講到b 咁outstanding, a都應該察覺技不如人, 另外都會安撫下a

侯爵府

回覆樓主:

你第一段已經話,以年資同表現計,A理應升職,所以會揀A。佢又唔係差,只係冇B咁進取。除非A唔想升啫。
B真係咁出色,加人工仲實際。而家開唔到多個senior位,你可以幫手再爭取。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我之前都講過呢一番說話
你做得好,老闆會好滿意……初時
日子耐咗所有嘅努力都會變成理所當然,老闆唔需要一隻牛

尤其樓主嘅case,b又後生又有潛力人緣又好,老闆升職留人好正常

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

梗係b喇
如果真係30年vs 10年,咁outstanding 都唔升,應該會走喇

男爵府

如果升A,咁A有無能力head住B先?如果無,即係佢無資格升

如果公司升A原因是睇重穩定性,咁如果升A會導致B辭職,咁公司要考慮埋對公司運作穩定性的風險有幾大

如果無headcount但有budget,可以A升職,B加人工,職場不外乎名或利

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

B ,能者居之,雖然我係 A 類人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

moma1023 發表於 23-12-12 10:10
會揀B,但有心理準備A有可能會走。

如果 B 堅有實力,A 唔會走,除非佢認定空缺一定由佢上,咩環境氣氛令佢覺得自己升硬?

男爵府

好媽媽勳章

一定喺唔使諗,升B。

其實個問題好簡單,用另一個方法去諗,假設無論你升邊個都好,另一個會走。係咁嘅前切下,公司會情願要A定B?
B嚟咗之後,做野順咗好多,已經道明一切。
好多政府大機構就因為停留會升A呢個制度, 所以入面果啲B,一係做做吓就會變埋做A嗰類人,一係即刻較腳走。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊