自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

bigbigdad 發表於 23-12-15 11:54
有人只生一個小朋友?我同另一半都係獨生,只有一個小朋友,家境不富有,有考慮要生多個,因為小朋友長大後 ...

我哋都1個,但同錢銀冇關,係教養問題,寧願將最好資源,全副精神集中湊大一個仲好,不過小朋友早年都有要求多個細佬妹,唯有同佢講:我哋想將全部既愛只俾你1個,到呢幾年可能大左又冇再提

子爵府

哈比族 發表於 23-12-15 12:20
家境不富有,唔知不富有的定義係咩程度
如果負擔唔到就無謂,因為有好多野要預,同時亦有好多野係預料唔到 ...

另外題外話,「不富有」都另我諗起一件事。
女小學時班中有一位女同學,於非運動堂日都經常著運動衫回校,班主任問點解,同學仔話佢媽話買小件裇衫慳番d,但講緊一個月學費都幾千蚊,攪到佢女咪比其同學仔笑。
唔係話咩野,慳唔係問題,但攪到影響左自己個女就無謂

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我都同你咁諗, 我好想佢有伴, 如果有人幫手, 我會生多個, 但.......... 算了
大事化小, 小事化毛.........

子爵府

最緊要睇下自己應唔應付到, 錢係其次, 我緊張大師, 自問應付唔到生多個, 唔好為左阿大生阿細, 阿細唔係玩具, 一個同多個各有各好, 學其他jm話齋, 唔好自己諗得太美好

子爵府

紅酒 發表於 23-12-15 12:07
都系果句 有仔女 未心孝順,
有兄弟姐妹 未必和諧。

仔女都冇,俾人激嘅機會都冇,兄弟姊妹都冇,嘈交嘅機會都冇,做人永遠plan for the worst & hope for the best

大宅

家境不富有,生多一個分薄資源,不如集中資源,培養好依家個小朋友

公爵府

有人只生一個小朋友?我同另一半都係獨生,只有一個小朋友,家境不富有,有考慮要生多個,因為小朋友長大後 ...

係女的生多一個,以後吾一定嫁人

男爵府

兄弟姊妹也未必好感情,有一些甚至反目成仇,何必因此生多個。

水晶宮

yurijm 發表於 23-12-15 12:01
我生大果個,去到3歲見無乜特別野
無特殊學習需要
我就生第二個

我朋友第一個有啲發展遲緩,兩三年後再生多個,佢話就係多個細佬可以睇住下個家姐會放心啲,不過好彩家姐大大下都越來越正常,兩姐弟好好感情

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

20170101 發表於 23-12-15 11:59
我經濟負擔到,本身只生一個,但自己細佬和老公細佬一係冇結婚,一係唔生。連我的表姐表哥堂姐都係冇小朋友 ...

差唔多,c6嗰邊兄弟姊妹既仔女都大晒,我幾姊弟呢邊就算結左婚都講明唔生,只養狗狗

大宅

有兄弟姐妹 未必和諧。

絕對正確

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

有兄弟姐妹 未必和諧。

Agree
News & 身邊有唔小CASE

水晶宮

幸運是對手 發表於 23-12-15 12:29
家境不富有,生多一個分薄資源,不如集中資源,培養好依家個小朋友

樣樣都要跟宜家啲怪獸家長做法/標準,先會要好多資源,去到英國嗰班嘅小朋友咪又係其求讀間公立學校,但係香港就要覺得讀直資/國際學校.…...先夠級數,宜家開始進入Chat GPT年代,人類點同AI鬧,所以要轉換下狂讀書先搵到錢嘅思維,家長同小朋友都冇咁大壓力,如果係怪獸家長就唔見意佢哋有下一代

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

有兄弟姐妹 未必和諧。

同意

男爵府

一個已經好夠

男爵府

第一胎係女就可以諗生二胎,係仔我勸你唔好,因間唔好彩二胎又係仔,2個仔大左感情又多數唔會好,2個仔又特別勞氣為乜

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

將來佢哋各自有家庭,而父母又不在,基本上唔會有咩聯系

侯爵府

2024年龍年勳章

朋友圈中獨生仔女,婚後多數生2-3個,數一數都唔少生3個

珍珠宮

畀面勳章

生多個未必一定互相扶持

男爵府

cara.mak 發表於 23-12-15 12:23
你有冇本事令兄弟姊妹都和階?你仲要本生係獨生更加未經歷過兄弟姊妹不和階時刻!

如你有本事令兄弟姊妹都 ...

全中!所以我由始至終都只生一個就夠

我哋將所有愛同時間比晒佢,唔會出現任何爭寵問題,兄弟姊妹無人擔保感情關係一定好同會互相扶持,呢啲講緣份,有啲成日狗咬狗骨做父母仲頭痛,大部份話做到公平唔偏心,表面講啫,心底另外一回事,小朋友私底下係感受到,唔係個個小朋友咁大愛對兄弟姊妹,要睇性格

好多人一定諗得好美好,話有個伴,但岩唔岩玩同大個咗有各自家庭邊理得大家咁多丫,人生點解要搵一個陪自己?自己生活有咩問題?

我自己大家庭長大,一啲都感受唔到有兄弟姊妹嘅美好,反而自細就羨慕人哋係獨生子女

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊