夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Connielai 發表於 24-1-1 20:13
你比你老公知道你同其他男人發生過關係,佢把口就算話吾介意其實佢係好嫌棄,假以時日,一定會影響大家關 ...

我係咪要扮到好enjoy先解決到

複式洋房

Connielai 發表於 24-1-1 20:13
你比你老公知道你同其他男人發生過關係,佢把口就算話吾介意其實佢係好嫌棄,假以時日,一定會影響大家關 ...

我係咪要扮到好enjoy先解決到?

複式洋房

kaman06 發表於 24-1-1 21:34
你自己計好數先, 唔錯都錯左, 一係死心認錯, 同老公一齊, 2係唔要個仔,同新人一齊, 講真第2個未必好 ...

的確我同老公之間由拍拖開始就已經好多爭執
至於性我又唔係完全冇比,只係覺得同佢做好辛苦唔想同佢做

複式洋房

KILW 發表於 24-1-1 22:10
問題嘅重點根本唔係性,而係你對佢嘅背叛令關係破裂。攪到今日咁,繼續一齊咪大家辛苦。
...

我有反思我唔應該未divorce就同人一齊,但佢冇反思到佢點對我令到我情緒崩潰到要揾人呻同安慰

複式洋房

kwhkwh 發表於 24-1-1 22:35
成個故仔, 同個標題有乜關係? 要拎貞節排坊都5係咁拎囉。

男方點差, 都不是你勾佬的理由, 仲要鋪排到4/F ...

我冇話自己冇錯,但同樣佢都有錯,喺情感上我老公滿足唔到我,仲無時無刻講粗口鬧我(未發生識到另一個之前

子爵府

mhk369 發表於 24-1-2 03:34
...

這個已經說出問題的重點, 跟本未攪清楚是否愛對方和適合就結婚, 生仔....

造愛而沒有愛, 沒有享受, 也是存在著問題的根源, 而樓主你以比佢來形容這件事情, 如同比個廁所對方方便, 哪你期待對方怎樣對待這個關係呢...

夫妻關係一方是拍不響, 對方也有問題, 但未解決便自己再制造令對方或婚姻更不可接受的事情; 但樓主仍不知道問題的根源, 和自己想要什麼, Topic把問題焦點放在老公對性的需要上, 有點把問題推錯了位置.

假設他令你不舒服, 就要大家處理不舒服的問題; 假設是經常吵鬧, 就要解決吵鬧的原因和大家怎樣改變, 而不是令到雙方沒有愛而勉強繼續愛和造愛, 或甚是各自找愛的代替品來維持這個關係.

大宅

mhk369 發表於 24-1-2 03:30

唔關事
造愛係雙方親密的表現,從而感受大家愛對方,提升大家親密度
你喜唔喜歡做,佢感覺到,你唔享受自然覺得你唔愛,有距離感,更爆發更多聯想

大宅

PTMCYS 發表於 24-1-2 07:18
這個已經說出問題的重點, 跟本未攪清楚是否愛對方和適合就結婚, 生仔....

造愛而沒有愛, 沒有享受, 也是 ...

寫得好好,希望樓主認真消化明白你講的野

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

mhk369 發表於 24-1-2 03:38
我冇話自己冇錯,但同樣佢都有錯,喺情感上我老公滿足唔到我,仲無時無刻講粗口鬧我(未發生識到另一個之前 ...

佢有錯,你manage 唔到,再worst d 咁講既然咁難為,你當日唔走?反正你地有小孩都唔同住。唔好揾千千萬万藉口/理由去開脱。

而家你錯,男既manage 不了或者佢唔想manage.
呢度jm 俾哂方向你,你全部回避只係呻話個男既點點點有乜意思,如果你纯粹只係想圍爐唔該盡早講聲,聽你呻,唔好浪费jm 意见。

但同樣佢都有錯-->唔該你拎番些成年人為人母態度老實面對/處理問題。你有乜資格話佢「同樣」有錯?

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

既然拍拖時已經多爭執,點解仲要結婚呢?而家發展到佢用粗口鬧你,對你吾好導致你出軌,其實都係歸究於你們愛既基礎吾夠,而家更加盪而無存,從而洐生咁多問題。

大宅

mhk369 發表於 24-1-1 19:12
但對於第二個,我同佢見面心態唔同咗。由開心變得好有罪惡感…所以我都逃避緊見佢…
...

佢不仁 你不義啦 佢咁對你 唔覺你唔啱

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

吾單止係性問題,你地之間仲有好多其他問題,你成日指責佢對你吾好,所以你先出軌,你有沒有想過點解佢對你吾好?有嘗試去解決嗎?如果沒有解決辦法咪離婚放生大家,你再去搵其他男人,總好過大家帶著仇恨去過日子。

大宅

...

咁好明顯妳唔愛佢,所以分開係最好決定。

珍珠宮

離婚,有裂痕救唔返,而你又唔愛佢,佢亦唔愛你,只有埋怨,何苦要再一齊?父母不和,小朋友都感受到,而你地呢個問題我認為覆水難收,放過大家
你老公有問題,你出軌都係錯,兩個都有錯,離開,小朋友都有父母,唔會離咗婚而無咗父母
小朋友係有權見親生爸爸,除非爸爸家暴佢傷害佢,否則唔可以咁自私

大宅

我係咪要扮到好enjoy先解決到?

當一個男人出軌,女人還有一半機會會原諒,繼續婚姻,原因因為還有愛和為人母的責任。但如果女人出軌,男人通常不能接受,接受的只因為太愛老婆,但心中一世也會有條刺。你男人想同你上床並不是還愛你,只係報復點解你可以俾另外一個男人都唔可以比佢。如果你還爱你老公或有想修補這段關係的決心,你一定會討好或迎合佢。因為始終你真係有錯。但從你的文字上已經清楚了解你已經不再爱這個男人,唔愛就應該分開,用餘下生命去揾一個你愛的人,不要再折磨大家。

子爵府

樓主
你有錯,而你老公亦非沒錯
冰封3尺,非一日之寒
既然已發生,就面對現實來個決定

侯爵府

樓主講得好明,小朋友跟原生老豆最穩陣。基於呢個利益關係,樓主維持名份,但雙方愛唔夠,現實問題繼續積壓,無積極改善相處方式,根本解決唔到問題。
樓主只係唔想同老公做,其他容忍,忍唔到就搵果個男人。如果樓主老公一早有小三,忍樓主唔住就去搵小三,唔知樓主有外遇之前會點反應呢?

侯爵府

回覆 yantung2010 的帖子

樓主既然相信老公唔會對個仔差,又唔想完全滿足老公需要,老公又講到想離婚,不如自己淨身出戶,尋找自己幸福算吧!對各方都係最好的路。

水晶宮

畀面勳章

我係你會離婚
忠於自己最重要,尤其年紀越大,真係要對自己好d,想做就做

水晶宮

畀面勳章

yantung2010 發表於 24-1-2 10:27
回覆 yantung2010 的帖子

樓主既然相信老公唔會對個仔差,又唔想完全滿足老公需要,老公又講到想離婚,不 ...

同意,找尋自己的幸福
人係為自己而生,不是為別人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊