自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

chanti 發表於 24-1-8 13:06
生癌已經上腦,有錢無命仲可有尊嚴地生活及走、清幾個看護、住私家獨立房、將痛及辛苦減到最低。touchwood ...

呢個病情,最需要的是媽啡止痛。試問一個普通的市民,要打幾年工儲幾多錢先夠病左請幾個私家看護幾個月,24小時侍侯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

無錢都好多人選擇輕生

水晶宮

healthkeeper 發表於 24-1-8 09:12
見到關於怕老咗孤獨post,入面有不少人留言最怕冇錢冇健康,將錢放係健康前面,可能係潛意識將錢睇得比健康 ...

無錯,我親戚有幾層樓收租,依家老人痴呆,d錢都係靠仔女管理
錢,佢自己都唔記得有錢
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

伯爵府

回覆樓主:

兩樣同等重要,長命百歲但無錢一樣難捱

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

見到關於怕老咗孤獨post,入面有不少人留言最怕冇錢冇健康,將錢放係健康前面,可能係潛意識將錢睇得比健康 ...

錢看似萬能, 錢亦都係萬惡

我地每一個人,最好夥伴就系自己身體, 食屙訓看似簡單,又有幾多人做得好,做得到身體需要,身體會說話,會投訴,有幾多人會聽身體說話? 給予身體需要?

大宅

但我想講無人可以控制自己會唔會病。假設唔好彩有cancer, 有錢同無錢係可以相差好遠。如果有錢可以quit 咗份工,搵最top 嘅醫生,安心接受治療,而且好多標疤藥都要自費,仲好貴。身邊都有朋友嘅父母已經食咗幾年標疤,每個月過6位數字,如果無錢,應該幾年前就bye bye 咗啦。而且萬一真係唔好彩醫唔番,都有舊錢留俾身邊人,自己都走得安樂啲

男爵府

樓主錯誤解讀留言啦。有人瞓身去揾錢,吾係佢以為健康吾重要,而係佢根本無諗過自己會有重病。

男爵府

若真係今朝有酒今朝醉,命長而窮困,又從熟人埋手,有借無還?

子爵府

Strawberrys 發表於 24-1-8 12:46
簡單來講,食得瞓得痾得,三得足夠啦!
身邊親友有英年早逝,也有年近百歲,命裏有時終須有!
...

仲有一樣係行得

男爵府

是否唔儲錢,唔返工,月光族,懶人…就唔會病?

珍珠宮

why not both, 有錢又有健康,大把人都係咁

侯爵府

2023年兔年勳章

noodle_noodle 發表於 24-1-9 08:44
仲有一樣係行得

四得啦!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

錢同健康都係好重要... 不過唔應該為錢去犧牲健康..

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

健康大於金錢。
俾十億你,但要你無健康長臥病床,10個人服侍你都唔想咁啦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊