自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

bks2014 發表於 24-1-17 11:10
睇到呢句就99%肯定你工人講大話
因為如果這兩仵衣物不滴水,就晾在露台範圍內。
為什麼她要晾在露台外呢? ...
世事給你看透了。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

gm147 發表於 24-1-17 11:11
不過都想問大家,我聽過有屋苑露台唔晾得衫,亦聽過屋苑管理處唔可以裝 cctv 影滴水同高空擲物,係咪真?
...

係可以裝, 只要係合理, 並唔係侵犯私隱!!
滴水同高空擲物係明正言順裝CCTV, 因有阻嚇同偵測邊個單位犯案

大宅

回覆樓主:

如果我係你,會俾佢地入屋睇一次,盡快搞清楚件事

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

瞭解下工人姐姐做左D咩先啦,管理處職員又唔系洪水猛獸,你估無拿拿佢想入你屋企咩,掉反轉如果你屋企系比樓上滴水果戶,你又會唔會唔開門比佢入黎望呢?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

即係你企有滴水出去啦

同我樓上一樣, 職員上去㩒鐘扮冇人, 一係推姐姐出黎扮唔識聽, 仲有大大聲鬧唔擺出窗可以點 ,我地住左好多年已經慣左, 漏水都搞左好多年先叫整左

管理處一聽到我地單位投訴已心知不妙, 我直頭除非好過份, 唔係就由佢

珍珠宮

你覺得~應該~~~即係全部不肯定。姐姐可能無心呃你,但係佢哋嘅標準及觀察角度跟我哋不一樣,不要盡信佢說話,否則你會後悔。仲有要還自己清白,並吾係自己把口講,要第三者證實,所以最好即時開門俾管業處人員入屋查看。最後就係,我認知發例上,只要 cctv影吾到你屋內環境都吾算犯例。

珍珠宮

你覺得~應該~~~即係全部不肯定。姐姐可能無心呃你,但係佢哋嘅標準及觀察角度跟我哋不一樣,不要盡信佢說話,否則你會後悔。仲有要還自己清白,並吾係自己把口講,要第三者證實,所以最好即時開門俾管業處人員入屋查看。最後就係,我認知發例上,只要 cctv影吾到你屋內環境都吾算犯例。

男爵府

ikokam 發表於 24-1-17 10:46
私樓管理處玩針對 (求識法律人幫忙)
事源我單位樓下有某女事主投訴,話上層露台不停滴水落佢露台,

你自己都未搞清楚就同管理處嘈,好大的官威…用過工人都大概明白工人不可盡信,更唔會單憑工人一面之詞同人開火,要搞清事實

‘當時我工作繁忙中 我以為真係我衣物滴水 但我不明白我在自己露台晾衫有咩唔岩,我就同管理處嘈左幾句。’

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

住我樓上果家人既工人姐姐又係將啲衫晾出露台
事源佢自己啲衫有時一兩件佢會用手洗
洗完濕達達咁晾出去,滴到我露台都濕埋
問下自己個工人姐姐
同埋俾佢地入屋,查清楚係唔係自己
廢事同佢地糾纏啦~

水晶宮

回覆樓主:

其實....就算d衫唔乾滴緊水,都冇咩理由滴落樓下喎。 平時我洗露台,係幾桶水咁倒係露台洗(本身有去排水位)好似水塘咁。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kittymummy 發表於 24-1-17 12:12
其實....就算d衫唔乾滴緊水,都冇咩理由滴落樓下喎。 平時我洗露台,係幾桶水咁倒係露台洗(本 ...

咁要睇放係露台內圍定外圍?想件衫曬到太陽或者唔想整濕自己露台,可能掛邊邊!

水晶宮

cy101 發表於 24-1-17 12:17
咁要睇放係露台內圍定外圍?想件衫曬到太陽或者唔想整濕自己露台,可能掛邊邊!
...

一般只會露台內掛,邊樹有人擺露台外,咁危險又易吹落街。

侯爵府

Kittymummy 發表於 24-1-17 12:12
其實....就算d衫唔乾滴緊水,都冇咩理由滴落樓下喎。 平時我洗露台,係幾桶水咁倒係露台洗(本 ...

睇下樓主寫咩,掛露台外面咁就有機會滴水落樓下。
attach0/tmp/phpWTenFD

水晶宮

佢地唔係針對你,而係樓下的人投訴,佢地冇法搵邊1戶滴水。而你要正式打去管理處話有人滴水就會將你的case開file記錄,你就會成為受害者不被騷擾。你係有需要被人入1入屋影1影證據。

水晶宮

Lilyforest 發表於 24-1-17 12:25
睇下樓主寫咩,掛露台外面咁就有機會滴水落樓下。

咁就抵打啦,無拿拿掛露台外做咩鬼。

珍珠宮

既然你口口聲聲話唔關你事,而家管理處裝CCTV 監視成幢樓幫你搵出真兇同還你一個清白,你唔係應該係最歡迎嗰個咩?唔通你有啲嘢唔見得光或者你講嘅嘢唔係事實嘅全部?

子爵府

人地唔係淨影你喎。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

咁你不如叫管理處俾條片你睇,睇下係咪真係自己衰先同人嘈啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章

whyyou 發表於 24-1-17 12:31
既然你口口聲聲話唔關你事,而家管理處裝CCTV 監視成幢樓幫你搵出真兇同還你一個清白,你唔係應該係最歡迎 ...

咪係囉,有野還自己清白喎,不知幾歡迎啦,仲可以捉埋邊個滴到自己咁,一舉兩得

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主應該裝cctv 係露台,睇吓工人姐姐有冇聽你講乖乖地!

首頁

尾頁

跳至