自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

照顧者同被照顧者都辛苦,醫院床位唔夠、老人院又難排,如果有病冇得醫真係會比死更難受,香港幾時先有安樂死呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

回覆樓主:

家中有冇請外庸照顧?
有冇子女同住?

象牙宮

vanfersen 發表於 24-1-30 16:00
一名73歲男子前日(28日)在北角城巿花園墮樓身亡。消息指,死者為廉政公署退休執行處處長李俊生。據了解, ...

廉政公署退休執行處處長李俊生

73 照顧患病妻子,感到壓力大,自己也受抑鬱症= 有雇工人。

抑鬱症 原本就該 輕松生活。由別人來照顧自己。
如果再去照顧患病者。易尋死。
抑鬱症者不會傷人。但會自剎。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

經濟能力應該比一般人好,工人姐姐、看護輪流照顧唔得咩?佢老婆以後點算?

伯爵府

回覆樓主:

侯爵府

照計退休金都唔少,可以請兩三個工人照顧。
唉,rip

侯爵府

RIP

伯爵府

esmehouse 發表於 24-1-30 16:46
照顧者同被照顧者都辛苦,醫院床位唔夠、老人院又難排,如果有病冇得醫真係會比死更難受,香港幾時先有安樂 ...

幾時?睇怕遙遙無期。

https://hk.yahoo.com/news/%E8%A2%AB%E5%95%8F%E5%8F%8A%E5%AE%89%E6%A8%82%E6%AD%BB%E8%AD%B0%E9%A1%8C-%E6%9D%8E%E5%AE%B6%E8%B6%85%E7%A8%B1%E6%87%89%E8%81%9A%E7%84%A6%E5%BC%B7%E5%8C%96%E9%86%AB%E7%99%82%E8%83%BD%E5%8A%9B%E5%8F%8A%E6%94%AF%E6%8F%B4-035658025.html

男爵府

咁高級,長糧都好多
其實可以入富貴老人院
RIP
:wave:

伯爵府

一名73歲男子前日(28日)在北角城巿花園墮樓身亡。消息指,死者為廉政公署退休執行處處長李俊生。據了解, ...

RIP
一個抑鬱症嘅病人仲要照顧另一個病人 ,好慘

珍珠宮

減齡達人勳章

海之風 發表於 24-1-30 16:35
其實可以送佢老婆去安老院減輕照顧者壓力.

不過可能身邊有d三姑六婆親戚會指手劃腳,多多意見。 ...

一定,啲人針唔拮到肉唔止痛,淨係識得把口鬼殺咁嘈。想當年我爸爸病,我唔想我媽辛苦,就想送佢去安老院。 比我啲親戚知道,又話我哋做仔女不孝,去老人院好慘…… 話請個工人姐姐,又話會‘蝦’我爸,-陣又手腳唔乾淨….最後,我媽頂唔住啲三八,咪自己一個照顧我爸。

男爵府

2024年龍年勳章

RIP

伯爵府

ensureyip 發表於 24-1-30 16:53
照計退休金都唔少,可以請兩三個工人照顧。
唉,rip

可能兩夫妻感情好好,老公唔捨得要親手照顧 佢屋企人知道佢有抑鬱症,其實有冇幫手照顧關心舒緩下佢嘅壓力

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

只係一個普通長者, 無必要提icac啫
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章

happyapple 發表於 24-1-30 17:09
咁高級,長糧都好多
其實可以入富貴老人院
RIP

富貴老人院都要評估, 有些只收有自理能力的.

珍珠宮

佢哋屋苑搞大維修
門口拉曬橫額

珍珠宮

RIP

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

就算有姐姐,係幫輕到,但一過時過節,姐姐放假咪又係要自己頂!呢啲情況一定要有家人輪流照顧

伯爵府

鴨鴨比 發表於 24-1-30 17:24
佢哋屋苑搞大維修
門口拉曬橫額

返到屋企心情都好難好

珍珠宮

畀面勳章

RIP

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊