自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

加好 ,加多啲仲好

子爵府

麟媽媽 發表於 24-2-1 12:26
其實點解係香港煙民先咁衰嘅呢?我以前喺外國讀書,啲人食煙通常企係一個地方,又或者企係垃圾桶旁邊食, ...
仲要掉到成地煙頭 仲要完全無人捉 罰到1萬都無人理 真係把鬼咩

水晶宮

麟媽媽 發表於 24-2-1 11:35
係又唔錯呀!嘩!到時咪百幾蚊一包煙?!

有啲人真係唔食飯都要食煙㗎,加多啲都冇所謂

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

華妹妹 發表於 24-2-1 12:39
傻豬黎既,大把鬼煙叫
要食既,一千蚊都會照食

都好呀,等佢哋付出高昂嘅代價

珍珠宮

玩具勳章

amychann 發表於 24-2-1 12:05
跟本要禁煙,吸二/三手煙先最慘,搵唔到一個理由係有好處,點解要禍及家人?
...

成日有日係餐廳外食煙,共晒入黎,一餐飯都忍唔到,食幾次,有門個d又開又關都係入晒黎,好心番屋企煙仔當飯食算啦,我想安樂食餐飯姐,都搞到鼻敏感又頭痛,勁黑人憎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chingnc 發表於 24-2-1 13:15
成日有日係餐廳外食煙,共晒入黎,一餐飯都忍唔到,食幾次,有門個d又開又關都係入晒黎,好心番屋企煙仔當 ...
講真加都無乜用
D 人個個轉曬去買走私煙
直接禁煙好過啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

華妹妹 發表於 24-2-1 12:43
國內都未禁,睇睇中國煙民總數達3.5億….
領導人都食,要禁就問過佢地先啦
我自己唔食煙的,d煙係 ...

如果佢係酒鬼,關我鬼事咩,佢飲到肝硬化都影響唔到我,但如果佢食煙唔同喎,周圍噴逼人吸二手煙,我唔覺得可以相提並論。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

littlefunpig 發表於 24-2-1 13:16
講真加都無乜用
D 人個個轉曬去買走私煙
直接禁煙好過啦

同意

象牙宮

麟媽媽 發表於 24-2-1 13:17
如果佢係酒鬼,關我鬼事咩,佢飲到肝硬化都影響唔到我,但如果佢食煙唔同喎,周圍噴逼人吸二手煙,我唔覺 ...

唔係架,飲酒多會失去理智,又叫發酒癲,食煙唔會失常喎!我識人酗酒,講野語無倫次,行路有時都fing fing下唔穩咁!見親佢都要避,好恐怖

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

amychann 發表於 24-2-1 12:17
宜家唔洗帶口罩d煙民一路行一路食,迫路人陪佢食埋,尼d 人先要重罰,危害他人健康
.
...

最憎啲人一路行一路食

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我同屋企人都無人食煙,所以都支持加多D。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實點解係香港煙民先咁衰嘅呢?我以前喺外國讀書,啲人食煙通常企係一個地方,又或者企係垃圾桶旁邊食, ...

因為香港人趕時間

子爵府

幾百蚊一包梗係唔好啦,強烈要求香港特區政府,將煙草稅大幅提升1000%,然後再嚴打水貨客帶煙入境,就算自用帶一包都要加1000%稅

一於學星加坡咁,乜都瘋狂加,搞到市民冇能力負擔,自然就唔會再有人吸煙

洋房

回覆樓主:

加煙稅又自己打擊自己香港經濟

男爵府

加係應該
但更應該係打擊私煙

民房

回覆樓主:

依家$78一包煙,有$50係交稅比政府,仲要再加,我唔明點解有人會支持?

民房

回覆樓主:

掂呀,加完煙稅幫助老鼠煙生意

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Doriki 發表於 24-2-1 12:35
最後人人北上買煙

即日無免稅,不過一定好多人扮唔知側側膊
啱晒!用罰款大大增加庫房收入

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大力支持

子爵府

現在啲人好自私。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊