自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

打去問下老師點解囉,話純粹了解下姐,因小朋友想參加埋個人項目,可唔可以幫佢報埋。唔好一黎就質問態度,客氣d傾。
我估咋下,會唔會學校想接力拎頭三,所以留一些實力較強的人主力去比賽。因同時參加個人及接力的話,游完個人後,接力項目的發揮可能會受影響。以上比賽策略我真係有聽過教練會咁做。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

goodsnooky 發表於 24-2-24 11:57
尋日先至收到通知,今日係星期六未有時間去學校問清楚。

客氣地問原因,
為何排第3 的人被派2個個人賽, 而排第2 的一個個人賽都冇,
兒子現在好失落("feels down", 動之予情),
何以在25/50米賽中, 分一個俾佢嗎?

不是投訴tone,
因為老師/教練可能會發洩在你兒子身上

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我識一個任教神校體育老師
佢話選人出去代表學校參賽係衡量好多野,唔簡單
唔係淨睇比賽成績
例如要睇埋出賽經驗,群體合作性,服從性,體能,態度,心理質素,讀邊一級.....
交比學校處理啦
你咁樣對個仔既成長都唔好!

男爵府

Png 發表於 24-2-24 13:19
唔係淨睇比賽成績

對呀,有時都好睇隊員比賽的心理質素。
又有可能另外一位今次比賽失準,平時嘅時間係唔錯,太多原因了。

好似我個仔,學校自己比賽完全冇問題,因為佢知道多數有牌攞,唔太緊張就發揮到。
但一到出去比賽,就緊張到不得了,咁樣都影響時間。

可以去了解一下,但唔好投訴,始終一個團體,隊員要服從教練決定。

子爵府

唔係淨睇比賽成績

同意! 好多人只側重於認為成績行先,其實唔一定

男爵府

除左睇成續,仲要睇學生既行為,態度,紀律。

子爵府

BK Milk勳章

goodsnooky 發表於 24-2-24 12:00
細仔懷疑學校負責游泳比賽嘅老師偏心,另外第三名嘅同學同細仔都係五年級。我就叫細仔阿Q精神,游好啲接力 ...

覺得唔公平,唔開心,係正常,明白既。

我會叫仔仔下年繼續努力,但唔會叫佢”再努力D” 或 “贏過邊個”。

要教導小朋友應有的心態:參加比賽,係挑戰自己紀錄,唔好諗住係勝過別人,否則壓力只會愈來愈大,對成長唔好。

學校/教練如果處事不公,反映係冇問題,但都要學下接受現實。
試想下,如果得一個位,但差不多成績的有幾個人,教練選邊個都比人話唔公平。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

代表出賽,可能要考慮好多因素! 有D學校注重運動方面嘅表現更甚於成績! 可能學校比較以前賽果覺得第3出去已經夠嬴,又或者呢個學生回氣比較快可以游到兩場等等,如果我係樓主會禮貌咁問下班主任,睇下有無其他睇法,唔洗投訴住! 現實社會基本上也有不平時,係好好嘅學習機會! 家長也要同老師溝通,再睇下佢嘅解釋如何

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

goodsnooky 發表於 24-2-24 11:04
細仔校內游泳比賽,其中25公尺自由式攞咗個銀牌,仲攞埋五年級全場總亞軍。

本來好值得開心,但係學校揀隊 ...

咁學校游水比賽
自由式有冇分25同50
如果人地一亞一季
咁梗係揀佢
學校未必亂黎
了解下先

男爵府

goodsnooky 發表於 24-2-24 11:04
細仔校內游泳比賽,其中25公尺自由式攞咗個銀牌,仲攞埋五年級全場總亞軍。

本來好值得開心,但係學校揀隊 ...

可以去了解下出去校際比賽,學校會參加幾多個項目。
25公尺自由式,5年級可能校際沒有這項目,可能已經係50米,100米。
全場總亞軍係計總分,但可以其他項目都是亞,季軍(我個就仔就係咁,2金1銀1銅),所以對派單項作用不太。

校際比賽如果只係一日,咁隊員體能都好重要,可能派你小朋友游完單項,到游接力可能唔夠體力,唔會有最佳發揮。

老師可能計過單項自由式各隊員時間冇乜機會攞牌,但接力有機會,咁有機會派第3嘅去比單項,你個仔全力游接力去攞牌。

教練一定要睇吓點様先可以令學校取最好成績而作取捨(經歴過,亦非常了解)。可以鼓勵下小朋友俾心機;我個仔校際接力攞到牌仲開心過攞單項,因為是一隊人努力得返嚟嘅成果。

珍珠宮

zitamamama 發表於 24-2-24 12:34
代表學校出賽,以往有冇寫明點選人?
有學校有講明會睇埋學生表現,操行去選。
...

學校只係講會揀一對泳隊出去校際比賽,冇講明點樣去選人,但係我知道過去10年,學校會揀每一次單項比賽頭兩名去校隊參加校際嘅單項比賽。

珍珠宮

唔係淨睇比賽成績

其實我都有諗到依一點,攞第三名嗰位同學以前游水游得快過細仔,可能學校揀人係睇個人最佳成績。除此之外,可能係因為年紀有分別,細仔屬於細B,比其他兩個攞牌嘅小朋友細半年至九個月。

男爵府

goodsnooky 發表於 24-2-24 14:41
學校只係講會揀一對泳隊出去校際比賽,冇講明點樣去選人,但係我知道過去10年,學校會揀每一次單項比賽頭 ...

問清楚點解你細仔冇份,當然說話要包裝一下

如答案唔清唔楚,接力賽都唔會參加

珍珠宮

lawmiki 發表於 24-2-24 14:05
可以去了解下出去校際比賽,學校會參加幾多個項目。
25公尺自由式,5年級可能校際沒有這項目,可能已經係5 ...

謝謝你的分析,論體力和耐力,細仔未必可以應付咁多項嘅賽事,所以你講嘅可能係老師嘅策略都未定,我可以用你嘅分析嚟解釋俾細仔聽,佢應該會明白點解有咁嘅戰略部署。

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 24-2-24 13:10
客氣地問原因,
為何排第3 的人被派2個個人賽, 而排第2 的一個個人賽都冇,
兒子現在好失落("feels down", ...

Jasmine ,我同負責游泳比賽嘅老師都算係識得嘅,以前佢做過第二仔六年班嘅班主任,我可能會問吓佢係唔係因為覺得細仔游接力賽默契方面同其他隊友比較好,所以先揀佢。我都會避重就輕,睇吓佢有啲乜嘢意見。

男爵府

唔係淨睇比賽成績

甘又幾合理,除成績好仲要考慮好多方面

翡翠宮

goodsnooky 發表於 24-2-24 14:50
Jasmine ,我同負責游泳比賽嘅老師都算係識得嘅,以前佢做過第二仔六年班嘅班主任,我可能會問吓佢係唔係 ...

你唔好幫別人作埋藉口啦!

佢可能只係敷衍你答“Yes”,
由教練自己想答案

翡翠宮

都唔緊要啦... 學校可能睇以往幾次結果, 唔係睇單單一次... 都有得去比賽, 比少一項兩項都無所謂啦..

大宅

回覆樓主:

反而想知攞金牌嗰位小朋友係咪都係同樣情況?

珍珠宮

凍頂烏龍妹 發表於 24-2-24 16:31
反而想知攞金牌嗰位小朋友係咪都係同樣情況?

攞金牌嘅同學可以參加單項比賽,同埋接力賽。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊